Για δεύτερη χρονιά, η Πάρος φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κιθάρας, καθώς και μαθητές, που θα παρακολουθήσουν τα master classes από τους διεθνούς φήμης σολίστ

2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου

  • Τρίτη, 30 Απριλίου, 2019 - 06:13

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Παροικιά της Πάρου θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου, το οποίο σήμερα ανοίγει τις πύλες του και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 4 Μαΐου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου συνδυάζει διακοπές με μουσική επιμόρφωση, σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον και απευθύνεται σε σπουδαστές κιθάρας, δασκάλους, καλλιτέχνες, αλλά και ακροατές που ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν και να παρακολουθήσουν υψηλού ενδιαφέροντος συναυλίες. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου θα διδάξουν καταξιωμένοι σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για μία δράση, που φιλοδοξεί να διευρύνει τους ορίζοντες των επαγγελματιών μουσικών και σπουδαστών κιθάρας και να τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να παρακολουθήσουν συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και να διεκδικήσουν βραβεία στο διαγωνισμό του Φεστιβάλ.

Τα μεγαλύτερα ονόματα της κιθάρας στην Πάρο

Την εισήγηση, σχετικά με τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ, προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ανέλαβε η Αντιδήµαρχος Πάρου κα. Θεοδώρα Σαρρή - Παπακυρίλλου η οποία σημείωσε, πως για δεύτερη συνεχή χρονιά το νησί της Πάρου θα φιλοξενήσει το 2ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου 2019, από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου, στην Παροικιά της Πάρου.

Ο ∆ήµος Πάρου στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Ισότητας των Φύλων πρόκειται να συµµετάσχει στη συνδιοργάνωση µιας γιορτής της µουσικής µε αφορµή την κιθάρα µαζί µε την Κ∆ΕΠΑΠ (Κοινωφελής ∆ηµοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου), το ∆ηµοτικό Ωδείο Πάρου και την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Το Τονικό», ενώ Καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι ο γνωστός, διακεκριµένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες συναυλίες, από τα µεγαλύτερα ονόµατα της κιθάρας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι σπουδαστές κιθάρας θα έχουν την ευκαιρία να συµµετέχουν σε master classes από καταξιωµένους καθηγητές του οργάνου και να λάβουν µέρος στους διαγωνισµούς που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο νικητής της Γ΄ κατηγορίας θα διεκδικήσει κιθάρα αξίας 5.000€, προσφορά του κατασκευαστή κιθάρας Βασίλη Βασιλειάδη, ενώ στις κατηγορίες Α΄ και Β΄ οι νικητές αντίστοιχα θα διεκδικήσουν βραβεία µεγάλης αξίας, προσφορά των µουσικών οίκων Ανδροµηδά και Παπαγρηγορίου - Νάκα.

Πρόγραµµα

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, σήμερα Τρίτη, θα ξεκινήσει µε το ρεσιτάλ κιθάρας του περσινού νικητή του διαγωνισµού Κωνσταντίνου Αυλωνίτη, ενώ στο δεύτερο µέρος της συναυλίας θα εµφανισθεί το Trio Bate Coxa, που αποτελείται από τους µουσικούς Παναγιώτη Τζίνα στην κιθάρα, Alfred Ruci στο φλάουτο και Νίκο Νταρίλα στα κρουστά, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραµµα µε βραζιλιάνικους και latin ρυθµούς.

Την Τετάρτη, 1/5 θα διεξαχθούν τα master classes από τους σολίστ – καθηγητές του Φεστιβάλ, στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑΛ. Το απόγευµα της ίδιας µέρας θα εορταστεί η Πρωτοµαγιά µε το ρεσιτάλ κιθάρας της παγκοσµίου φήµης κιθαρίστριας Xuefei Yang από την Κίνα.

Η Πέμπτη, θα ξεκινήσει µε τα master classes, ενώ νωρίς το απόγευµα θα διεξαχθεί η συναυλία των µαθητών. Στη συνέχεια ο σολίστ συνθέτης και καθηγητής κιθάρας Νότης Μαυρουδής, θα δώσει διάλεξη µε θέµα την κιθάρα. Η ηµέρα θα κλείσει µε την συναυλία του συνθέτη και κιθαριστή Κώστα Γρηγορέα, έναν από τα επιφανέστερα µέλη της Ελληνικής κιθαριστικής οικογένειας, µε έργα του ιδίου.

Για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή, θα συνεχιστούν τα πρωινά master classes, ενώ το απόγευµα θα πραγµατοποιηθεί ένα κιθαριστικό gala µε Έλληνες και ξένους κιθαριστές. Θα συµµετέχουν: ο Γάλλος διαπρεπής κιθαριστής και συνθέτης Laurent Boutros, ο κιθαριστής Megerdich Mikayelian, βραβευµένος από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά και καθηγητής κιθάρας στο Εθνικό Ανώτερο Μουσικό Ωδείο του Λιβάνου, ο Ιάκωβος Κολανιάν γνωστός από τις εµφανίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Μιχάλης Κονταξάκης που σύµφωνα µε το “American record guide” «…έχει αψεγάδιαστη τεχνική, υπέροχο ήχο και είναι απλά εξαιρετικός..», ο Γιώργος Γεωργάτος µε την απαράµιλλη δεξιοτεχνία του, ο Νότης Μαυρουδής που επί έξι δεκαετίες, παράλληλα µε τη διδακτική του καριέρα, έχει δυναµική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά-µουσικά-πολιτιστικά δρώµενα της χώρας µας, σε έργα για δύο κιθάρες, µαζί µε τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν, έναν από τους σηµαντικότερους Έλληνες κιθαριστές της γενιάς του.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 4/5 θα διεξαχθεί ο διαγωνισµός Κιθάρας σε τρεις κατηγορίες: κατηγορία Α΄ για διαγωνιζόµενους έως 12 ετών, κατηγορία Β΄για διαγωνιζόµενους έως 16 ετών και κατηγορία Γ΄ για διαγωνιζόµενους χωρίς όριο ηλικίας. Το Φεστιβάλ θα κλείσει µε χαιρετισµό του δηµάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και µε συναυλία από το κιθαριστικό σύνολο των σπουδαστών των master classes, σε διδασκαλία και διεύθυνση της συνθέτριας Βασιλικής Λεγάκη.