Κοινή έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Parco Archeologico di Pompei

Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες στην Πομπηία

  • Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2019 - 06:16

Σειρά κοινών δράσεων στα πεδία της προστασίας, της ανάδειξης και της προβολής του πολιτιστικού αποθέματος έχουν αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο φορείς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την προστασία και τη διαχείριση των δύο μεγάλων αρχαίων πόλεων, της Δήλου και της Πομπηίας, εγγεγραμμένων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα αφηγηθούν μαζί στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας μοναδικές ιστορίες κοσμημάτων από τις περιοχές τους.

Η έκθεση «Vanity», μετά τον επιτυχημένο κύκλο της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, μεταφέρεται στην Πομπηία, προσαρμόζεται και εμπλουτίζεται, καθώς δίπλα στα κοσμήματα από τα νησιά των Κυκλάδων θα εκτεθούν κοσμήματα από την Πομπηία και ευρύτερα την περιοχή του Βεζούβιου.

Σφηκωτήρες και σκουλαρίκια, περιδέραια και περίαπτα, πόρπες και περόνες, δαχτυλίδια και βραχιόλια, φτιαγμένα από όστρεα, οστά και ελεφαντόδοντο, απλούς και ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, αλλά και από χαλκό, άργυρο και χρυσό, από τις Κυκλάδες και την περιοχή της Πομπηίας θα μιλήσουν για την ανάγκη του ανθρώπου να στολίζεται και να γοητεύει, να ξεχωρίζει, συνδέοντας έτσι, μέσω των πολύτιμων αντικειμένων, τους αρχαίους κατόχους τους με τους σύγχρονους θεατές.

Η συζήτηση αυτή και η συνέκθεση ελληνικών και ιταλικών αντικειμένων γίνεται στη Μεγάλη Παλαίστρα, σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, που υποδέχεται κάθε χρόνο 4.000.000 επισκέπτες.

Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός ανήκει στον Στέλιο Κόη και ο τον φωτισμό έχει επιμεληθεί η Ελευθερία Ντεκώ. Η έκθεση «Vanity: stories of jewellery from the Cyclades to Pompeii» εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου και θα διαρκέσει έως 5 Αυγούστου 2019.

Ακολουθώντας το νήμα της διαχρονικής και υπερτοπικής φιλαρέσκειας και ματαιοδοξίας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διετούς παραμονής της έκθεσης Vanity στη Μύκονο, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια: Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών.

Μέσω των σημαντικών αυτών εκθεμάτων, φανερώνεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη στην «Κοινή Γνώμη», η έκθεση Vanity θα μεταφερθεί και στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει την περιοδεία της και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.