Εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ” το απόγευμα του Σαββάτου

Άνοιξε τις “πύλες” της για τους βιβλιοφάγους

Το ξεχωριστό και περιπετειώδες “μονοπάτι” της γνώσης έχουν την ευκαιρία να ακολουθούν μικροί και μεγάλοι από τις περιοχές της νότιας Σύρου, καθώς ξεκίνησε επισήμως η λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στην Ποσειδωνία, μετά από τις σημαντικές ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, “Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ”.

Με τα επίσημα εγκαίνια που έλαβαν χώρα στο κοινοτικό κτίριο που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, το απόγευμα του Σαββάτου, ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Νταλαχάνης ουσιαστικά “σήμανε” την έναρξη της λειτουργίας της, προσκαλώντας πολίτες και παιδιά να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στην Ποσειδωνία, χάρη στην πολύτιμη συνδρομή πολλών πλευρών, οι οποίες ενίσχυσαν στην πράξη την πρωτοβουλία και προσπάθεια του προηγούμενου, αλλά και νέου ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και αυτοδιοικητικοί όπως και υποψήφιοι βρέθηκαν στον χώρο, τον οποίον τίμησε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου με την παρουσία του, εκφράζοντας μάλιστα τις ευχές του για τη δυνατότητα πνευματικής προόδου που “ανοίγεται” μέσω της λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Μία “γροθιά” για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, Δημήτρης Νταλαχάνης τόνισε πως, “σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Σύλλογο και την περιοχή μας, καθώς ένα όνειρο χρόνων παίρνει “σάρκα και οστά” και αυτό δεν είναι άλλο από τη λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης”.

Πρόκειται όπως πρόσθεσε για μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει προ 10ετίας περίπου με τον τότε πρόεδρου του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μάρκο Ρούσσο, η οποία όπως εξήγησε “λόγω διάφορων εξωγενών παραγόντων είχε αδρανήσει”. Κυριότερη αιτία όπως ο ίδιος, ανέφερε, ήταν η οικονομική συγκυρία, αλλά και η κατάσταση του κτιρίου του Δήμου, στο οποίο λειτουργεί η Δανειστική Βιβλιοθήκη, εμπόδια που υπερπηδήθηκαν με τον καιρό. Ο κ. Νταλαχάνης μίλησε για τη “δύσκολη προσπάθεια ανακαίνισης του χώρου”, προσπάθεια που υποστηρίχθηκε οικονομικά, μέσω της ενίσχυσης που παρείχε ο Δημήτρης Παλιόπορτας, όπως και μέσω της προσωπικής εργασίας όλων των μελών, που βοήθησαν στην ίδια κατεύθυνση “αναγέννησης” του κτιρίου.

Ο κ. Νταλαχάνης μιλώντας αποκλειστικά για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, “για την αγορά 55 καινούργιων βιβλίων” που περιήλθαν στα ράφια της Βιβλιοθήκης της Ποσειδωνίας, όπως επίσης, ευχαρίστησε και το σύνολο των ανθρώπων που δώρισαν βιβλία, ανάμεσα στους οποίους και ο Φραγκίσκος Περπινιάς που χάρισε στη Βιβλιοθήκη πάνω από 400 τίτλους.

Για το σημερινό αποτέλεσμα και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης ο κ. Νταλαχάνης ευχαρίστησε την πρώην εντεταλμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, Μαρίζα Αγγελοπούλου, όπως και τον νυν εντεταλμένο, καθώς όμως και την υπάλληλο, Χαρούλα Σκαβάκη, η οποία παρείχε την επιστημονική γνώση της για την οργάνωση των βιβλίων. Την ίδια δε, αν και δεν επιθυμούσε να ακουσθεί το όνομά της, την ανέφερε πρώτη η κα Αγγελοπούλου, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη συνεισφορά της στη σημαντική προσπάθεια.

Διαθέτει περισσότερους από 2.000 τίτλους βιβλίων. Ανοικτή σε όλους με δημιουργικές δράσεις

Ειδικότερα, για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Ποσειδωνία, ο κ. Νταλαχάνης ανέφερε πως είναι η πρώτη που δημιουργείται στην περιφέρεια της Σύρου και συγκεκριμένα στη νότια Σύρο, η οποία όπως επανέλαβε, “επ΄ ουδενί δεν σκοπεύει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης”.

“Σκοπός και της δικής μας Βιβλιοθήκης η οποία σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2.000 τίτλους βιβλίων διαφόρων κατηγοριών είναι η συμβολή της στη δια βίου μάθηση, στην πνευματική καλλιέργεια των αναγνωστών” πρόσθεσε ο πρόεδρος, γνωστοποιώντας επιπλέον, πως, άμεσα υπάρχει η φιλοδοξία για την πραγματοποίηση και δύο δημιουργικών εργαστηρίων.

“Ξεκινάμε και με το Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά από 17 έως 22 Ιουνίου υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ζωγράφου Γιάννη Δανέλη και με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που προγραμματίζουμε να πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού υπό την εποπτεία του δημοσιογράφου της Κοινής Γνώμης, Αντώνη Μπούμπα” γνωστοποίησε ο Δημήτρης Νταλαχάνης, επισημαίνοντας τον βασικό ρόλο που επιδιώκεται να διαδραματίσει η Δανειστική Βιβλιοθήκη της Ποσεδωνίας σε πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο, διατηρώντας ανοικτές της πύλες της για όμορφες και δημιουργικές δράσεις.

Αφού ο ίδιος σημείωσε πως, η λειτουργία της την καλοκαιρινή περίοδο θα πραγματοποιείται τις απογευματινές ώρες από 23 Μαΐου και μετά, κάθε Τετάρτη, έκλεισε τον χαιρετισμό του, λέγοντας πως το ωράριό της, για την προσεχή χειμερινή περίοδο, θα ανακοινωθεί τέλος καλοκαιριού.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήραν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, ο οποίος εξήρε τις αποτελεσματικές προσπάθειες του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, λέγοντας πως υπάρχει η δυνατότητα για διάθεση κι άλλων βιβλίων προς τη νέα Βιβλιοθήκη, όπως παρομοίως μίλησε και ο ιερέας τη Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τέλος, χαιρετισμό πραγματοποίησε ο νυν εντεταλμένος της Βιβλιοθήκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού καθώς και η πρώην εντεταλμένη, Μαρίζα Αγγελοπούλου, στη θητεία της οποίας, υπήρξε σημαντική συνεργασία με τον “Ποσειδώνα” για την υλοποίηση του στόχου της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο χωριό της Ποσειδωνίας. Όπως η ίδια ανέφερε “είναι σημαντικό να υπάρχει μία προσπάθεια αποκέντρωσης”, η οποία και θα ενισχύεται με ποικίλες δράσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, τέλος, τον λόγο έλαβε ο πρώην πρόεδρος του “Ποσειδώνα”, Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος συγκινημένος έκανε μία αναδρομή στις σχετικές προσπάθειες του Συλλόγου για την προώθηση του στόχου της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ειρήνη Δράκου, η οποία ανέπτυξε τη σημασία του βιβλίου στη ζωή μας.