Εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες, στο πλαίσιο του 7ου Akropoditi DanceFest

Μαζί και αυτόνομα

Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί, μετά την ίδρυση του θεσμού του «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου – Akropoditi DanceFest» και την υλοποίησή του για έξι συνεχόμενες χρονιές στη Σύρο κάθε Ιούλιο από το 2013 έως το 2018, προετοιμάζει πυρετωδώς την έβδομη διοργάνωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες (6-19 Ιουλίου), το Φεστιβάλ θα αναπτύξει πολύπλευρη δράση και προσφορά, καθώς στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις για κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού και πλήθος εργαστηρίων, γύρω από τη σύγχρονη έκφραση στο Χορό και στο Θέατρο.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος ενδιαφερόμενοι, διδάσκοντες και καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα από τα εργαστήρια που προγραμματίζονται για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Σύλλογο στήριξης ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «Δικαίωμα» είναι: Δημιουργικός Χορός για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία με διδάσκουσα την κ. Μέντη Μέγα.

Εξερεύνηση σώματος και κίνησης

O χορευτικός αυτοσχεδιασμός είναι μια συμπύκνωση της ζωής: συνυπάρχουμε, κινούμαστε αυτόνομα, αλλά και μαζί, επικοινωνούμε, παίρνουμε αποφάσεις, λύνουμε προβλήματα, παρατηρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, επιμένουμε ή προχωράμε παρακάτω.

Το εργαστήριο «Μαζί και Αυτόνομα» θα εστιάσει στην ιδέα της αυτονομίας, αυτό το τόσο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, μέσα από το χορευτικό αυτοσχεδιασμό. Θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για άτομα με και χωρίς αναπηρίες, όπου κάθε ιδιαιτερότητα θα γίνει σημείο εκκίνησης μιας δημιουργικής διαδικασίας και όχι εμπόδιο για την αλληλεπίδρασή μας ή απόσπαση από το χορευτικό μας στόχο.

Στην πορεία, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουμε το σώμα και την κίνησή τους, θα ανακαλύψουν θέσεις και διαθέσεις που δεν τους είναι γνώριμες, θα κινηθούν με διαφορετικούς ρυθμούς και δυναμικές, θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, βλέποντας εικόνες, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, γράφοντας και σχεδιάζοντας και πάνω απ’ όλα θα αυτοσχεδιάσουν.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους και απευθύνεται σε ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, ηλικίας από 16 ετών και πάνω, ενώ δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στον χορό.

Η Μέντη Μέγα εργάζεται σαν χορογράφος, δασκάλα χορού και ιστορίας χορού, παραδίδει εργαστήρια, γράφει άρθρα και κάνει ομιλίες γύρω από τον χορό και την περφόρμανς. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διάφορα πεδία και από το 2013 δραστηριοποιείται στο πεδίο της προσβασιμότητας στον χορό για ανθρώπους με αναπηρία ως συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της Στέγης του Ωνασείου σε σχετικά προγράμματα. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της τα τελευταία χρόνια περιστρέφεται γύρω από θέματα ταυτότητας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, με κεντρικό άξονα το σώμα ως σημείο τομής του προσωπικού και του συλλογικού βιώματος.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από 8 έως 12 Ιουλίου 2019 (17:30-20:00) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η οποία θεωρήθηκε ως η καταλληλότερη για την πραγματοποίησή του, λόγω της ιδιαιτερότητας του κοινού.

Για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, θα υπάρχουν άτομα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, που θα φροντίζουν για την ασφάλεια και τις οποιεσδήποτε ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το 7ο Akropoditi DanceFest περιλαμβάνεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση και διεύρυνση του θεσμού.