Η Μαρία Μαυρίκου μίλησε για το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Συριανή παρουσία στο 8ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

  • Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2019 - 06:17
Με τον κ. Σπυρο Αλεξοπουλο της Ομαδας Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρυματος Σταυρος Νιαρχος.

Στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση παρέστη η υπεύθυνη χορηγιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», κ. Μαρία Μαυρίκου.

Για φέτος, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 25 Ιουνίου, με τις διεργασίες να ξεκινούν νωρίς το πρωί και να διαρκούν ως το απόγευμα.

Ο στόχος του Ιδρύματος για το συνέδριο του 2019 ήταν “να φιλοξενήσουμε ομιλητές υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς κλάδους και χώρους, θέτοντάς τους την πρόκληση να τοποθετηθούν και να συζητήσουν για θεματικές που βρίσκονται έξω από τα όρια της αυθεντίας τους. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τις γραμμικές, παραδοσιακές, ασφαλείς προσεγγίσεις και στην πορεία να προσπαθήσουμε να εισάγουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και αναζήτησης. Το θέμα του Συνεδρίου για το 2019 είναι [Untitled]. Προσπαθούμε να προσπεράσουμε τις «ταμπέλες», τα όρια και τις συμβάσεις και να προσκαλέσουμε απροσδόκητες συζητήσεις από ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, πολιτισμούς, εθνικότητες και γεωγραφικούς χώρους, προκειμένου να εξετάσουν ένα ζήτημα, όχι ως εμπειρογνώμονες αλλά ως σύγχρονοι στοχαστές”.

Το Συνέδριο του ΙΣΝ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, ένα διεθνές πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ τέχνης, αθλητισμού και εκπαίδευσης, που διοργανώνει το ΙΣΝ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΝΩ»

Στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση παρέστη η υπεύθυνη χορηγιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» Μαρία Μαυρίκου.

Όπως τόνισε η κα Μαυρίκου, «το Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΝΩ», που διοργανώνει η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, «δεν θα είχε αυτό το εύρος των συναυλιών και των παράλληλων εκδηλώσεων εάν δεν υπήρχε η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Το Ίδρυμα, για 2η συνεχή χρονιά, μέσω των δωρεών του αποτελεί την κινητήριο δύναμη και φέτος έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου δύο καίρια έργα ποιοτικής αναβάθμισης, την ανακατασκευή του Εκκλησιαστικού Οργάνου από εξειδικευμένο συνεργείο Ιταλών τεχνικών καθώς και τον κλιματισμό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος του Φεστιβάλ «ΑΝΩ», πέραν της ανάδειξης υψηλής ποιότητας πολιτιστικού προϊόντος στη Σύρο, μέσω του αρχαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου που ηχεί στην Ελλάδα σήμερα, είναι και η αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πληθυσμιακή μείωση.

Το Συνέδριο του ΙΣΝ με θέμα «Untitled»,στο πλαίσιο ενός πολυσυλλεκτικού φεστιβάλ τέχνης, αθλητισμού και εκπαίδευσης, φιλοξένησε εμπειρογνώμονες και διεθνούς κύρους ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, πολιτισμούς, εθνικότητες και γεωγραφικούς χώρους. Γνωστές προσωπικότητες όπως ο ErnoRubik, δημιουργός του πασίγνωστου τρισδιάστατου μηχανικού κύβου του Ρούμπικ, η ΝίαΒαρντάλος, ηθοποιός και συγγραφέας αλλά και η «χρυσή» Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Euro 2004 με τους Α. Χαριστέα, Τ. Δέλλα, Α. Νικοπολίδη, Ι. Τοπαλίδη, Σ. Γιαννακόπουλο, Β. Σαμπράκο και θ.Ζαγοράκη ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες του Συνεδρίου. Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος όπου συνεχάρη την Εθνική Ομάδα για το καλό παράδειγμα που έχουν δώσει, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση για τις εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής δράσης.Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια ήταν οι τέσσερις πυλώνες συζήτησης και προβληματισμού.

Το Συνέδριο απευθυνόταν σε εκπροσώπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονταν για το πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.

Τα κυριότερα μηνύματα που αναδείχθηκαν στα διάφορα panelsήταν :

• Να αναζητούμε τις λύσεις σύμφωνα με τον συγκεκριμένο χώρο και τη συγκεκριμένη ανάγκη. Π.χ στο Πανεπιστήμιο της Ναμίμπια λόγω του ότι πολλοί φοιτητές εργάζονται, αποφασίστηκε η λειτουργία του σε 24ωρη βάση.

• Να σκεφτόμαστε καινούργιους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και να επαναφέρουμε παλιές δεξιότητες τις οποίες να προσαρμόζουμε σε νέα χρήση. Παράλληλα, να χρησιμοποιούμε τη γνώση που ήδη κατέχουμε. Π.χ το μετάξι έχει εισαχθεί πλέον στην ηλεκτρονική τεχνολογία.

• Να είμαστε ρεαλιστικοί και να προσπαθούμε για τη βιωσιμότητα. Η τέχνη μας διδάσκει το ωραίο και η βιωσιμότητα πρέπει να αναδύει αίσθηση ομορφιάς. Η φύση μπορεί να μας διδάξει σε αυτό γιατί η ίδια έχει ένα πολύ βιώσιμο σύστημα.

• Να προσεγγίζουμε το κοινό που θα ενδιαφερθεί και θα πλαισιώσει την κοινωφελή δράση. Η αφήγηση, ο τρόπος που θα πούμε την ιστορία για να γίνουν κατανοητά τα κίνητρά μας, για να κινητοποιήσουμε τους άλλους, είναι πολύ σημαντικός.

• Να αναζητούμε τον διάλογο καινα αντλούμε έμπνευση από την πραγματικότητα. Να μιλάμε με τους ανθρώπους και μετά να αποφασίζουμε. Το να ακούς έχει να κάνει με την κατανόηση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πεισθείς αλλά είναι πρωταρχικής σημασίας να μπορείς να ακούς τους ανθρώπους. Εξάλλου με το να ακούγονται περισσότερες φωνές μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα.

• Να έχουμε σεβασμό προς τον άλλον, ομαδικό πνεύμα, συνέπεια και να αναγνωρίζουμε το τι αναλογεί στον καθένα. Να θέτουμε στόχους, να πιστεύουμε σε αυτούς και να εργαζόμαστε όλοι μαζί.

• Να ανανεώνουμε τους θεσμούς με τρόπο ώστε να επιτρέπεται να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι.

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος συνοψίζοντας τα μηνύματα και καταλήγοντας ότι ο αυθορμητισμός και η συνεργασία αποτελούν τα βασικά εργαλεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε.