Love Post-Boxes – Γράψτε και αφήστε το μήνυμά σας στα κόκκινα Γραμματοκιβώτια του Eye's Walk Digital Festival 2019

Να ρεφάρει το σαράκι και να γίνει ραβασάκι

Φωτογραφία: Γιάννης Βαβίτσας

Σε πόλη του Ερωτικού Λόγου φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ερμούπολη η site-specific εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας Λιλιάνας Αρεταίου «Γραμματοκιβώτια», στο πλαίσιο του 6ου Eye’s Walk Digital Festival.

Για έναν ολόκληρο μήνα, κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν γραπτώς τα συναισθήματά τους προς το πρόσωπο που επιθυμούν και να ρίξουν το «ραβασάκι» τους σε ένα από τα ειδικά γραμματοκιβώτια ή αλλιώς «Love Post Boxes» που τοποθετήθηκαν σε δέκα σημεία του ιστορικού κέντρου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Οι έννοιες της μνήμης και της λήθης απασχόλησαν ιδιαίτερα την curator του καινοτόμου φεστιβάλ, Φιλία Μηλιδάκη κατά τη δημιουργία της φετινής παραγωγής «Eros», με επίκεντρο τα Λαζαρέτα. Η απώλεια του πατέρα της τον Νοέμβριο του 2018 την οδήγησε σε σκέψεις σχετικά με το μέγεθος της συναισθηματικής φθοράς που προκαλεί ο θάνατος και τις ανοιχτές «υποθέσεις» που εκκρεμούν μετά από αυτόν:  τι αφήνουμε πίσω, τι δεν προλαβαίνουμε να πούμε και να μοιραστούμε.

Το «eros» και τα Λαζαρέτα ως ένα μέρος που γκρεμίζεται και εισέρχεται σε μια λήθη, ήταν για μένα ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να δούμε τι πρέπει να περισώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό, τόσο από τα υλικά όσο και από τα συναισθήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Η Φιλία Μηλιδάκη εξέφρασε τις σκέψεις της στην εικαστικό Λιλιάνα Αρεταίου, με την οποία έχουν δύο κοινά: ενδιαφέρον για το κίνημα της Arte Povera (Τέχνη των πενιχρών - ευτελών μέσων) και παρόμοια φιλοσοφία για το έργο στο δημόσιο χώρο και την αλληλεπίδραση που πρέπει να έχει με τον κάτοικο, τη ζωντανή πόλη. Από τις συζητήσεις τους, γεννήθηκε η ιδέα των Love Post Boxes, των μεταμοντέρνων γραμματοκιβωτίων, που θα γεμίσουν με τα μηνύματα του κοινού. Η Φιλία προτρέπει τους φίλους του φεστιβάλ να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στο πρόσωπο που θέλουν, πριν αυτό και εκείνοι χαθούν στη λήθη. Από την άλλη, η Λιλιάνα, επιστρατεύοντας το χιούμορ και το μπρίο της, καλεί τον κόσμο να συμμετέχει, με το στιχάκι «να ρεφάρει το σαράκι και να γίνει ραβασάκι».

Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, το σαράκι να κατευθυνθεί προς το θάνατο, αλλά να το βοηθήσουμε να ανέβει πάνω, να κάνει το γύρο του και να μετατραπεί σε πραγματικό μήνυμα.

Στην κατασκευή των γραμματοκιβωτίων και την υλοποίηση της όλης δράσης συνέβαλαν επίσης ο Ζαννής Ρούσσας, η Έλενα Λάμπρου-Πατέρα, o Αλέξανδρος, o Ιωσήφ, ο Ορέστης Σταυρινάδης και η Ελίζα Παπαγεωργίου.

«Κουτιά του έρωτα» τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Μιαούλη (στους δύο φοίνικες, δεξιά και αριστερά του Δημαρχιακού Μεγάρου), στην οδό Εμμανουήλ Ροΐδη, στην οδό Πρωτοπαπαδάκη (ΕΛΤΑ Σύρου), στη Σταματίου Πρωίου, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και σε τρία bar της πόλης.

Ωστόσο, σημειώνεται πως, η έκφραση αυτή δεν αφορά μόνο τον έρωτα. «Μπορείς να γράψεις και κάτι που θες να πεις σε έναν συγγενή ή φίλο», διευκρινίζει η κ. Μηλιδάκη.

Κοινό μπόλιασμα ζωής-θανάτου

Τα γραμματοκιβώτια θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 29 Ιουλίου. Επιλεγμένα γράμματα θα απαγγελθούν το επόμενο βράδυ από τον συγγραφέα, ιατρό και πρόεδρο του μουσείου του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Φώτη Βλαστό, τον ερευνητή-συγγραφέα Θράσσο Καμινάκη και τους κατοίκους της Ερμούπολης, στον μυστικό κήπο της Μονής των Καπουκκίνων, στην Άνω Σύρο, στο πλαίσιο της performance/παρουσίασης : "Τα γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας".

Το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» βρίσκεται ακόμα σε αναμονή συντήρησης και ψηφιοποίησης στις αποθήκες του «Μουσείου Σωτηρία», που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στις 30 Ιουλίου 2019 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μια περιγραφή του Αρχείου που σχετίζεται με την αλληλογραφία τους, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις βαλίτσες τριάντα νεκρών που δεν τάφηκαν από τις οικογένειές τους και από την άλλη, θα γίνουν απαγγελίες μηνυμάτων σύγχρονων ζωντανών.

«Μην αφήσουμε πίσω μας συναισθήματα. Είναι ευκαιρία να τα εκφράσουμε και να μπολιαστούν μαζί η ζωή και ο θάνατος», καταλήγει η κ. Μηλιδάκη.

Το 6ο Eye’s Walk Digital Festival θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 26 έως 31 Ιουλίου 2019.