Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου 2019

Συνδιαλλαγή με το ακουστικό περιβάλλον της Απάνω Μεριάς

Την Άνω Σύρο θα επισκεφτούν για πρώτη φορά δεκατέσσερις ηχητικοί καλλιτέχνες και ερευνητές με σκοπό να διερευνήσουν τους φυσικούς και τεχνητούς ήχους του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής της Απάνω Μεριάς, και να συνδιαλλαγούν θεωρητικά και πρακτικά με το ακουστικό περιβάλλον του νησιού.

Το δεκαήμερο πρόγραμμα εντατικής καλλιτεχνικής έρευνας Sounding Paths Residency, διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά από 5 έως 15 Ιουλίου 2019, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις φετινές Συναντήσεις συμμετέχουν, κατόπιν επιλογής, οι καλλιτέχνες: Tytti Arola, Melanie Delaney, Sholto Dobie, Lauri Hyvarinen, Maja Jantar, Klemens Kohlweis, Lia Mazzari, Mara Probst, George Samantas, Chris Steenson, Stefanos Syminelakis, Vicki Zioga.

Παίζοντας ηλεκτρονικά (φωνή – φύση)

Το ερευνητικό πρόγραμμα των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου με υπεύθυνους τους μουσικούς Δανάη Στεφάνου και Γιάννη Κοτσώνη, συμπεριλαμβάνει και δύο δράσεις ανοιχτές στο κοινό, στο χώρο του Συλλόγου Αγ. Αλοϊσίου, στη μοναδικής ομορφιάς π. Μονή Ιησουιτών της Άνω Σύρου.

Σήμερα το πρωί, οι δυο προσκεκλημένες καλλιτέχνιδες Stine Janvin και Felicity Mangan, θα παρουσιάσουν ένα τρίωρο εργαστήρι με φόντο το πρωτότυπο συνεργατικό πρότζεκτ τους Native Instrument, δείχνοντας πώς η ανθρώπινη φωνή μπορεί να συνδυαστεί δημιουργικά με ηχογραφήσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Το εργαστήρι θα γίνει στα αγγλικά.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, οι 14 συμμετέχοντες του Sounding Paths Residency 2019, θα παρουσιάσουν εν εξελίξει και ολοκληρωμένα πρώτα δείγματα της ερευνητικής τους διαμονής στην Άνω Σύρο.

Οι Ηχητικές Συναντήσεις είναι μια πρωτοβουλία εντατικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων και διερευνητικών συνευρέσεων, με επίκεντρο τις αυτοσχεδιαστικές παραδόσεις, την επιτόπια σύνθεση και τις ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings). Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2012, οι ηχητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται στην Άνω Σύρο και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Σύρου, υπό μορφή εργαστηρίων (workshops) και προγραμμάτων φιλοξενίας επιλεγμένων καλλιτεχνών (residencies), μία εως τρεις φορές κάθε χρόνο, γύρω από τρεις βασικούς άξονες και τα σημεία σύζευξης μεταξύ αυτών: Αυτοσχεδιασμός, Σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός, Ηχογραφήσεις πεδίου.