Δύο «κύκνοι» άνοιξαν τα φτερά τους πάνω από τον ουρανό της Ερμούπολης, αναζητώντας την ευτυχία

Πιο κοντά στο όνειρο

Το -ζωγραφισμένο με τα χρώματα του σούρουπου- ειδυλλιακό τοπίο της Ερμούπολης, ποτισμένο με την αύρα της αρχοντικής συνοικίας των Βαποριών και λουσμένο στο βαθύ γαλάζιο του ορίζοντα με τα διερχόμενα πλοία να έχουν το χαρακτήρα μίας ζωντανής πινελιάς, αποτέλεσε το φυσικό τοπίο της παράστασης «Black Swans».

Το έργο της ομάδας Almalibre.co, εμπνευσμένο από τη θεωρία του μελετητή και δοκιμιογράφου Nassim Nicholas Taleb, που υποστήριζε ότι ο «Μαύρος κύκνος είναι το απρόσμενο γεγονός που άξαφνα αλλάζει την ιστορία εκεί που κανείς δεν το περιμένει, συνεπήρε το κοινό του 7ου Akropoditi DanceFest αλλά και όσους πέρασαν το απόγευμα του Σαββάτου από την περιοχή «Κύματα».

Με φαντασία και αισιοδοξία, η ομάδα συνέθεσε μια παράσταση με θέμα την πορεία του ανθρώπου προς την πραγμάτωση των ονείρων του, η οποία άνοιξε όμορφα και ατμοσφαιρικά τον κύκλο παραστάσεων που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο.

Το προηγούμενο βράδυ, προβλήθηκε στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί το γυρισμένο στο Μπουένος Άιρες ντοκιμαντέρ «Working Dancers» της Julia M.Heimann και της ανεξάρτητης ερευνήτριας, ανθρωπολόγου και σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα, η οποία αμέσως μετά είχε τη χαρά να συνομιλήσει με το κοινό.

Η πορεία δύο πλασμάτων προς την εκπλήρωση των επιθυμιών τους

Το «Black Swans» ήταν η πρώτη παραγωγή που παρουσιάστηκε σε εξωτερικό χώρο, αποτελώντας μία ευχάριστη έκπληξη τόσο για τους φίλους του φεστιβάλ, όσο και για πολλούς κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που βρέθηκαν στο κέντρο της Ερμούπολης. Σημειώνεται ότι στο «Π» στα Κύματα είχε παρουσιαστεί πέρυσι και η παράσταση “Don’ t Kiss” του Fabio liberti, αποσπώντας ιδιαιτέρως κολακευτικές εντυπώσεις για την επιλογή του χώρου, τον οποίο οι διοργανωτές επιθυμούν να αξιοποιούν κάθε χρόνο με την άδεια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Στην παράσταση της ομάδας ομάδα Almalibre.co, το κοινό παρακολούθησε δύο πλάσματα (ανθρώπους-πουλιά) στην πορεία τους προς την εκπλήρωση των ονείρων τους. Η χορογράφος Αναστασία Μπρουζιώτη, άντλησε στοιχεία από την κίνηση του κύκνου που θέλει να πετάξει. Οι χορεύτριες Ματίνα Κοκολάκη και Αναστασία Μπρουζιώτη σκιαγράφησαν δύο χαρακτήρες που πορεύονται αδιάκοπα σε αναζήτηση της ευτυχίας. Άλλοτε περπατούν, άλλοτε τρέχουν και άλλοτε προσπαθούν να πετάξουν προς αυτό που τους καλεί χωρίς να ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να το φτάσουν. Κουράζονται, απογοητεύονται, φοβούνται, εξαντλούνται αλλά δεν παραιτούνται, δεν σταματούν, αντίθετα συνεχίζουν να πορεύονται και να εύχονται ότι οι προσδοκίες τους θα εκπληρωθούν.

Διεθνείς διακρίσεις

Η ομάδα Almalibre.co έχει παρουσιάσει ως τώρα τα έργα: Wish (2012), A true story (2013), Moving Picture (2014), Race to grace (2015), Soul Mechanisms/ Journey in the sky (2016), Infinity room dear(2017), Ηome (2017), Black Swans (2018). Για δύο από αυτά έχει βραβευθεί από τον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας (Certamen Coreografico de Madrid) στη Μαδρίτη το 2013 και το 2015 αντίστοιχα (A true story, Race to grace). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Danza Trayectos, Arc for dance festival, Lekuz Lekuz, One Small Step, Dantza Hirian, Echo Echo festival of Dance and Movement κ.α.). Το έτος 2016 επιλέχθηκε από τη διοργάνωση φεστιβάλ Ισπανίας «Red de Cielo abierto» για να περιοδεύσει  με το κομμάτι «Race to grace» στην Ισπανία. To 2017 συμμετείχε στο διαγωνιστικό φεστιβάλ Ιn Progress Feedback Festival 2017 του Κινητήρα με το έργο «Home» που διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο (βραβείο κοινού).