Αναφορά και στη Δήλο από τη νέα Υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας της

Ανάπτυξη περιοχών που διαθέτουν μνημεία

  • Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2019 - 06:21

Τις κύριες κατευθύνσεις της ατζέντας της για τον Πολιτισμό ξεδίπλωσε η νέα αρμόδια Υπουργός, Λίνα Μενδώνη στην ενδιαφέρουσα πρώτη ομιλία της, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της, πραγματοποιώντας αναφορά και στη Δήλο, ως τόπο – μνημείο για τη χώρα.

Η ίδια, αφού επεσήμανε πως ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, υπογράμμισε πως έργο των ανθρώπων του εν λόγω Υπουργείου είναι η διαχείριση με υπευθυνότητα ενός τεράστιου αποθέματος της χώρας, αυτού της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμβολή του Πολιτισμού

Ειδικότερα, στον πρόλογό της η κ. Μενδώνη ανέφερε τα εξής με φόντο και τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης: “Ο Πολιτισμός είναι μια βαθιά πολιτική έννοια. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, οι πολίτες την προηγούμενη Κυριακή αποφάσισαν ποιοι πέτυχαν και ποιοι θέλουν να συνεχίσουν να τους κυβερνούν.

Ο κ. Υφυπουργός κι εγώ έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης την οποία μας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κρίσιμη συγκυρία ανάκαμψης για τη χώρα. Ο Υφυπουργός, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, είναι ένας πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει φέρει σε πέρας οτιδήποτε του έχει ανατεθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Στηρίζομαι στη βοήθειά του, και γνωρίζω ότι στον τομέα του θα τα καταφέρει το ίδιο καλά, όπως μέχρι τώρα.

Νομίζω πως συμφωνούμε απόλυτα όλοι εδώ, ότι ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Πολιτισμός στο σύνολό του, οι δύο του τομείς, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστική συμβολή στην εφαρμογή του νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας.

Ήδη βιώνουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία δεν αφορά μόνο στην αλλαγή της τεχνολογίας. Αφορά στην αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, των παραγωγικών προτύπων, της ισορροπίας ανάμεσα στο διανοητικό και οικονομικό κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις.

Το ευρωπαϊκό όραμα για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλίσεις ανάπτυξη, προωθεί ένα πρότυπο ανάκαμψης που επιδιώκει τον συνδυασμό της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας με την κοινωνική συναίσθηση, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προστασία, την δικαιοσύνη.”.

Μείζον αξιακό και συμβολικό κεφάλαιο

Η ίδια συνέχισε: “Το Υπουργείο Πολιτισμού, εσείς δηλαδή και όλοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού, έχουν να διαχειριστούν ένα μείζον αξιακό και συμβολικό κεφάλαιο, αλλά και ένα μείζον οικονομικό κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουνε είναι πολλά: Ο πολιτισμός και η κλιματική αλλαγή. Ο πολιτισμός και η κοινωνική ενσωμάτωση. Ο πολιτισμός και η παιδεία -όχι η εκπαίδευση, η παιδεία. Ο πολιτισμός και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός και η οικονομία. Ο πολιτισμός και οι επενδύσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει το στελεχιακό δυναμικό να αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα θέματα. Απαιτείται ανάπτυξη συνεργειών με άλλα Υπουργεία. Το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ έχει πολύχρονη ευδόκιμη εμπειρία, στην εκτέλεση σύνθετων, πολυεπίπεδων και πολύπλοκων έργων.

Ήδη έχουμε εντολή από τον Πρωθυπουργό να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χρειάζεται η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον Πολιτισμό, αυτών που διαθέτουν μείζονα μνημεία: Η Κνωσός, η Μεσσήνη, η Ρόδος, η Δωδώνη, η Δήλος, η Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα και φυσικά η Αμφίπολη). Χρειάζεται η ενίσχυση των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Δεν αρκούν όσα έχουν γίνει. Η Εθνική Πινακοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, το ΕΜΣΤ, το Ακρόπολ πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα.”.

Ό,τι καλό έγινε, θα κρατηθεί”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της υπογράμμισε: “Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια. Χρειάζεται η συνέργεια και σύμπνοια μεταξύ μας, η ειλικρινής συνεργασία, χωρίς όμως ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που μόνο σε βάρος της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών μπορεί να αποβούν.

Ο κ. Υφυπουργός κι εγώ σας χρειαζόμαστε όλους. Όλους. Από τον ειδικό επιστήμονα, τον αρχαιολόγο, τον μηχανικό, τον συντηρητή, ως τον φύλακα, τον εργάτη, το διοικητικό προσωπικό, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στη νέα εποχή για τη χώρα, την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα της.

Η κ. Ζορμπά και ο κ. Στρατής έθεσαν διάφορα θέματα. Ίσως θα πρέπει να τους ξανακαλέσουμε λίγες ημέρες αργότερα, αν θέλουν, αφού ενημερωθούμε για έναν έναν φάκελο, αν θέλουνε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που έθεσαν. Ανοιχτά, με διαφάνεια χωρίς καμία προκατάληψη.

Είπα και προηγουμένως πως το ΥΠΠΟΑ και κάθε υπουργείο, κάθε φορέας, είναι οι άνθρωποί του. Από εσάς ζητάμε να μας εμπιστευτείτε. Σας εμπιστευόμαστε κι εμείς, για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή αρχή. Καλή δύναμη σε όλους μας.”.