Με χαρούμενες παιδικές φωνές θα πλημμυρίσουν για δύο ημέρες οι παραλίες της Βάρης και του Κινίου, στο πλαίσιο του Syroskidz3

Με σημαία του τον εθελοντισμό και την ψυχαγωγία

Μία μεγάλη και χορταστική βουτιά στα όνειρα των παιδιών θα κάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων “Syroskidz”, πραγματοποιώντας παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δράσεις σε δύο παραλίες του νησιού.

Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, χαρούμενες παιδικές φωνές θα πλημμυρίσουν τη Βάρη και το Κίνι, σημεία διεξαγωγής εργαστηρίων και παιχνιδιών από πλήθος φορέων, που συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ, που εμπνεύστηκε και επιμελείται η Χρηστιάννα Πάπιτση, υποστηρίζεται από το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Ναυτικό Οικολογικό Πολιτιστικό Όμιλο Κινίου, τον Ερασιτεχνικό Αλιευτικό Όμιλο Βάρης «Η Φάμπρικα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρης «Η Πανάχραντος».

Η διοργάνωση δίνει μεγαλύτερο βήμα στον εθελοντισμό, αφού φέτος δεν χρηματοδοτείται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Workshops για παιδιά ΑμεΑ

Το Syroskidz3 είναι αφιερωμένο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι, αυτός ο κόσμος είναι πλασμένος για όλους και χρειάζεται να είναι προσαρμοσμένος στην ανάγκες όλων. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν workshops, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τη μουσικοκινητική δραστηριότητα «Boomwhackers» (πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα που, όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο, παράγουν από έναν διαφορετικό μουσικό ήχο) και τη Μέθοδο «Sherborne Developmental Movement».

Φέτος, σχεδιάστηκε για πρώτη φορά και ένα workshop, απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, μουσικούς, καθηγητές αγγλικών, εμψυχωτές, γονείς και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν να παίζουν εύκολα μουσική με τα boomwhackers. Τη νέα αυτή μουσική πρόταση θα γνωρίσουν και παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, μέσα από το εργαστήριο “Let’s Play Boomwhackers”.

Το φεστιβάλ αγκαλιάζει το “Όραμα Ελπίδας” και μας καλεί να χαρίσουμε ζωή από τη ζωή μας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εγγραφές δοτών μυελού των οστών από μέλη της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας».

Κινηματογραφικές πινελιές

Τα παιδιά θα απολαύσουν μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, διάρκειας 60 λεπτών, μέσα από το βραβευμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros».

Επιπλέον, οι νέοι που αγαπούν το σινεμά και τα πολιτιστικά δρώμενα, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν για μια μέρα διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου και να ζήσουν την εμπειρία του φεστιβάλ μέσα από το πρωτότυπο εργαστήριο «Νεαροί Προγραμματιστές» που σχεδιάστηκε από τη Ζήνα Λεύκου.

Άσκηση πνεύματος και σώματος

Η επιστήμη της χημείας βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μας και αν δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα στα παιδιά τότε αντιλαμβάνονται από νωρίς τη σημασία της. Φέτος κάνουμε νόστιμα και δροσιστικά πειράματα για γονείς και παιδιά. Η μάθηση μέσα από το παιχνίδι ασκεί καθοριστική επιρροή στο πώς αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα γύρω τους και είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο τους, να ανακαλύψουν νέες ιδέες και να ενισχύσουν τη φαντασία τους. Τα πειράματα θα παρουσιάσουν η Φραγκίσκα Μηλιού – Χημικός στο Γενικό Χημείο Κράτους και η Θεοδώρα Ρούσσου – τελειόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Υλικών.

Η ομάδα του Γυμναστηρίου «eXercise» συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά ένα δίωρο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει: aqua aerobic, kid’s survivor και παιδαγωγικά παιχνίδια. Στόχος του είναι η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας και φυσικά η διασκέδαση.

Δείξε μου τον τόπο σου και τα υλικά του

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, τα παιδιά θα φτιάξουν στη Βάρη άλατα για το μπάνιο τους με βότανα του τόπου μας, υπό την καθοδήγηση της Αργυρένιας Παραμάνη από το εργαστήριο "Φύσις-Κηραλοιφή».

Παιχνίδια για την προστασία της θάλασσας και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά περιλαμβάνονται στη δράση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αερόστατο με τίτλο «Το ταξίδι της σακούλας».

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου συμμετέχουν για πρώτη φορά φέτος στο Παιδικό Φεστιβάλ Κυκλάδων και μας προσκαλούν να συμμετέχουμε σε διασκεδαστικά «Παιχνίδια με νερό» που θα λάβουν χώρα, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 18:00, στο Κίνι.

Το ίδιο απόγευμα και ώρα 19:30, οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου θα μας περιμένουν το στο Επάνω τέρμα του μεσαιωνικού οικισμού για να μας γνωρίσουν τον τόπο τους.

5η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής

Αυτό το καλοκαίρι, το Syroskidz θυμίζει σε όλους την αξία της ανακύκλωσης επαναχρησιμοποιώντας τους καμβάδες των προηγούμενων εκθέσεων, οι οποίοι πλέον θα είναι ζωγραφισμένοι και από τις δύο πλευρές. H προμήθεια των καμβάδων από το αρχείο των προηγούμενων ετών θα γίνει στη Βάρη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 12:00-13:00, μπροστά από το χώρο στάθμευσης “Γιωσηφάκι”. Μπορείτε να φέρετε δικό σας καμβά, επίσης, εφόσον το επιθυμείτε! Οι καμβάδες θα παραδοθούν στο ίδιο σημείο, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, την ίδια ώρα.

Σημειώνεται ότι, το Φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με την Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδας, που θα οδηγήσει έργα των παιδιών στην Kids Biennale, το ερχόμενο φθινόπωρο. Θέμα της 5ης Υπαίθριας Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής είναι «Αιγαίο, η θάλασσα των Ελλήνων».

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν επίσης: τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «So Easy» Σύρου, το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», η Ομάδα ενήλικων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖω, και το Σοσόνι. Χορηγός του φεστιβάλ είναι η Replay Media.