Εξερεύνηση της ανθρώπινης κλίμακας, των μικρών ήχων και των οικείων σχέσεων μέσα από το πρόγραμμα Sounding Paths Residency 2019

Ηχητικές συνθέσεις με αναφορά στην Άνω Σύρο

  • Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 06:12

Με ένα διήμερο επιτόπιων περφορμανς, αυτοσχέδιων οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων και ηχητικών παρεμβάσεων στους λόφους της Άνω Σύρου και της Αληθινής ολοκληρώθηκαν στις 13-14 Ιουλίου οι φετινές Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου, και το διεθνές πρόγραμμα εντατικής καλλιτεχνικής έρευνας Sounding Paths Residency 2019.

Στο 10ήμερο εντατικό πρόγραμμα συμμετείχαν 14 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες από 10 χώρες, που επισκέφθηκαν τη Σύρο με σκοπό να διερευνήσουν τις σχέσεις φύσης, ανθρώπινων κατασκευών, τοπίου και  σώματος, με αφετηρία τον ήχο. Κάθε συμμετέχων και συμμετέχουσα πραγματοποίησε ένα ή περισσότερα πρότζεκτ, ενώ κατά τη διάρκεια του 10ημέρου υλοποιήθηκε επίσης ανοιχτό εργαστήρι με τίτλο «Παίζοντας ηλεκτρονικά – φωνή – φύση» από τις Stine Janvin & Felicity Mangan, τιμώμενες καλλιτέχνιδες της φετινής διοργάνωσης.

Πρόκειται για την 9η κατά σειρά διοργάνωση που πραγματοποιείται από την ομάδα Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Σύρου. Οι Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011, από τους μουσικούς Δανάη Στεφάνου (πιανίστα & αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.) και τον Γιάννη Κοτσώνη (ηχητικό καλλιτέχνη & επιμελητή καλλιτεχνικών  / εκπαιδευτικών εκδηλώσεων).

Ευρύ φάσμα θεματικών

Από το 2012, οι συναντήσεις  διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Σύρου και περιλαμβάνουν εργαστήρια, συναυλίες και προγράμματα επιτόπιας καλλιτεχνικής έρευνας (site-specific art residencies),συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς. Το πρόγραμμα Sounding Paths («Ηχητικά Μονοπάτια») έχει πάρει διάφορες μορφές τα τελευταία χρόνια, και έχει υλοποιηθεί με ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Το 2015 συνδιοργανώθηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου και με τον θεματικό τίτλο «Khora», διερευνώντας τροπους συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών και ηχητικών καλλιτεχνών, ενώ το 2016 με τον τίτλο «Sound/Word» και κεντρική θεματική τη σχέση ήχου και λόγου. Τα τελευταία τρία χρόνια, το Sounding Paths Residency διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πορεία κάθε προγράμματος σκιαγραφείται σε ένα ειδικό blog (http://soundingpaths.wordpress.com), αφ’ενός από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, και αφ’ετέρου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της καλλιτέχνιδας Εύας Ματσίγκου, η οποία από το 2017 είναι υπεύθυνη οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης του προγράμματος. Τα αποτελέσματα της εντατικής καλλιτεχνικής έρευνας των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εκτείνονται πολύ ευρύτερα από το στενό πλαίσιο των 10 ημερών της επίσκεψης και διαμονής τους στην Άνω Σύρο. Από την ίδρυση των Ηχητικών Συναντήσεων μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί εκατοντάδες ηχητικών συνθέσεων και έργων μεικτών μέσων με αναφορά στην Άνω Σύρο, από καλλιτέχνες και θεωρητικούς διεθνούς φήμης όπως οι Michael Pisaro, Mike Cooper, Viv Corringham, James Andean, Julia Reidy, Aine O’Dwyer, Johannes Bergmark, Chrysanthe Tan, Graham Lambkin, David Toop, Phill Niblock κ.α.

Στο πλευρό των μεγάλων φεστιβάλ και των πολύκροτων καλοκαιρινών εκδηλώσεων, οι Ηχητικές Συναντήσεις στοχεύουν σε μια άλλου είδους ευαισθητοποίηση: στην εξερεύνηση της ανθρώπινης κλίμακας, των μικρών ήχων, και των οικείων σχέσεων. Στις φετινές δράσεις διερευνήθηκαν χώροι στα όρια της ορατότητας, τρόποι συλλογικής ακρόασης, αυτοσχέδια ηχογόνα αντικείμενα, καθώς και διεπαφές μεταξύ φυσικών και μηχανικών ήχων.