Εντυπωσιασμένη η «οικογένεια» του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου από το καλλιτεχνικό προϊόν του νησιού

Ο πολιτισμός της Σύρου – Ο ορισμός της ποιότητας

Σημαντικές πλευρές της πολυσχιδούς πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου ανακάλυψαν και θαύμασαν οι φοιτητές και οι καθηγητές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια των φετινών εργασιών του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της μεγάλης ακαδημαϊκής διοργάνωσης επιμελήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Διευθύντρια της «Κοινής Γνώμης», Τέτα Βαρλάμη η οποία κατάφερε να δώσει στους συμμετέχοντες μία γεύση από το αξιόλογο καλλιτεχνικό προϊόν που παράγεται στο νησί μας και μαγνητίζει το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.

Σκηνική αυταπάρνηση από τα μέλη του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων»

Διθυραμβικές κριτικές για το πάθος και την αφοσίωση τους επάνω στη σκηνή απέσπασαν από την οικογένεια του Θερινού Πανεπιστημίου τα μέλη του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» με τη Σοφόκλεια τραγωδία «Ηλέκτρα», η οποία συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της.

Σημαντικοί άνθρωποι που συμμετείχαν ως εισηγητές στις εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης παρακολούθησαν την παράσταση στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, μαζί με όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης και εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά που γίνεται από τα μέλη της Συριανής ερασιτεχνικής ομάδας, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη πως «μόνο ερασιτέχνες δεν θυμίζουν, καθώς δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από πολλούς επαγγελματίες».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Κιμούλης, οι ηθοποιοί έπαιξαν με «σκηνική αυταπάρνηση» την οποία δύσκολα βρίσκεις στο ελληνικό θέατρο. Σημειώνεται πως η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, στις 20 Αυγούστου 2019, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα επαναληφθεί στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης (23-25 Αυγούστου).

Συναυλία στον μεσαιωνικό οικισμό της ΑΝΩ Σύρου

Οι συμμετέχοντες στο 5ο ΔΘΠ είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική συναυλία για χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΑΝΩ». Η συναυλία με τη συμμετοχή της Κατερίνας Κτώνα (εκκλησιαστικό όργανο) και της Γυναικείας Χορωδίας «Καλλιτεχνήματα» σε διδασκαλία/διεύθυνση της Μαρίας Μιχαλοπούλου πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με έξοδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Στην εκδήλωση, που παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Καθολικός Επίσκοπος Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, παρουσιάστηκαν έργα των J.S. Bach, C. Monteverdi και άλλων σημαντικών συνθετών.

Μουσικές βραδιές στην Ποσειδωνία

Το βιβλίο του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου με τον Μίκη Θεοδωράκη για τον Μίκη Θεοδωράκη, υπό τον τίτλο «Στη διαλεκτική της αρμονίας», παρουσιάστηκε την τελευταία βραδιά του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία. Ο συγγραφέας προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην αρμονία ή στη δημιουργία αρμονίας μέσα από την επαναστατική σκέψη και λογική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη αλλά και μέσα από τη διαλεκτική. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από το «Trio del Arte» (Στέλλα Γιαλόγλου, Ανδρέα Γιαλόγλου και Αλέξανδρο Γκέλια), το οποίο απέδωσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με απόλυτα υποβλητικό τρόπο.

Αμέσως μετά η ομάδα παιδιών του «Εν χορδαίς και Οργάνοις» προσέφεραν στους συμμετέχοντες μία μοναδική λαϊκή βραδιά, δίνοντας τη δική τους νότα και αισθητική. Η εκδήλωση, στην οποία ήταν παρόντες και οι προσκεκλημένοι Πρυτάνεις από επτά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, κοσμήτορες και πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή χορηγών. Την παράσταση έκλεψαν με τους χορούς τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι γλέντησαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος, Τέτα Βαρλάμη, πολλές ακόμη πτυχές της πολιτιστικής ζωής της Σύρου θα αναδειχθούν και στις επόμενες διοργανώσεις του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο πρόσθεσε φέτος άλλο ένα επιτυχημένο κεφάλαιο στη μέχρι σήμερα λαμπρή πορεία του.