Η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιά συναντούν την έμπνευση και τη δημιουργία στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τήνου

Μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας και ψυχικής ανάτασης

Εκδηλώσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες, αφιερώματα σε σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, σπάνια αφηγήματα, αλλά και συλλογικές προσπάθειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τήνου 2019, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θέμη Ροδαμίτη.

Συναυλίες, εικαστικά, προβολές, θέατρο, χορός, αφηγήσεις παραμυθιών, συζητήσεις, δρώμενα του δρόμου συνθέτουν το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να χαρίσει μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας και ψυχικής ανάτασης σε ντόπιους και επισκέπτες.

1η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Η Maryll Abbas, μια νέα σολίστ του ακορντεόν και έμπειρη μουσικός, ο κιθαρίστας Joris Viquesnel και ο βιολονίστας Benoît Josse φτιάχνουν ένα «έξυπνο» και χαρούμενο μίγμα από τις διάφορες επιρροές τους: αυτοσχεδιάζουν σε βιρτουόζικα κομμάτια κάνοντας τα βάλς και τα swing των Μεγάλων Μαέστρων να «κλαίνε» και να «χορεύουν», προτείνοντας τολμηρές διασκευές στις παρτιτούρες του ακορντεόν, ταξιδεύοντας γύρω από παραδοσιακές μουσικές του κόσμου. Ή αποψινή εμφάνιση του Maryll Abbas Trio στο χωριό Τριαντάρος αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου και του Φεστιβάλ Τήνου. Θα προηγηθεί αφήγηση από το βιβλίο του Ζακ Λακαριέρ «Το Ελληνικό καλοκαίρι».

Αύριο το βράδυ, ο Κωστής Μαραβέγιας επιφυλάσσει στο κοινό του νησιού μία ξεχωριστή γιορτή. Ο γνωστός καλλιτέχνης θα βάλει τη μουσική, τις λέξεις και τις νότες, τα τραγούδια του που αγαπάμε, το αίσθημα και το συναίσθημα, και το soundtrack της βραδιάς, την μουσική της χαράς. Παράλληλα, η νύχτα στο μαγικό χώρο των "Λουτρών" θα βάλει φεγγάρι κι αστέρια και πολλά πολλά "Μικροπράγματα" θα κάνουν ένα μεγάλο πράγμα από αυτά που μοιραζόμαστε όλοι.

Ένα υπέροχο ταξίδι στην φαντασία, τη γνώση, την ιστορία μας, στα όνειρα των παιδιών, στην τόλμη και την αυτοπεποίθηση προσφέρει η παιδική παράσταση «Το παιδί που τόλμησε» (26/7 στα Λουτρά), μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ και του Εργοστάσιο Ονείρου. Μουσικές πρωτότυπες, ονειρικά σκηνικά και κοστούμια, τρισδιάστατες προβολές, εντυπωσιακοί φωτισμοί περικλείουν την τρυφερή ιστορία που απευθύνεται στο κάθε παιδί και στους μεγάλους. Κείμενο /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης. Αφήγηση: Βίκυ Τσιανίκα.

Συναυλίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, η Ελευθερία Αρβανιτάκη έρχεται στο μοναδικό χώρο της ιστορικής Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου με τα τραγούδια της ζωής της, τα τραγούδια της ζωής μας. Οι Φίλοι της Τήνου σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου θα διαθέσουν τα έσοδα για την συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού μνημείου.

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, αφομοιώνοντας με μοναδικό τρόπο την κρητική μουσική και χαράζοντας έναν προσωπικό δρόμο-τρόπο, δημιουργούν τη δική τους ταυτότητα μέσα στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι. Με το πηγαίο μουσικό τους ένστικτο θα οδηγήσουν το κοινό του νησιού σε μονοπάτια μυσταγωγικών συναισθημάτων και οροπέδια αυθεντικής ελληνικής γιορτής. Την Τετάρτη 31/7 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ενώνουν μαγικά τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο, για να μας χαρίσουν μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

Τραγούδια από την ελληνική οπερέτα και την αθηναϊκή καντάδα έως τον Γιαννίδη και τον Αττίκ θα ταξιδέψουν το κοινό στις γειτονιές της παλιάς Αθήνας του ρομαντισμού. Στη μουσικοθεατρική παράσταση «Γαζίες και Γιασεμιά - Ας θυμηθούμε τα παλιά», που θα πραγματοποιηθεί στις 5/8 στα Λουτρά, θα ακουστούν αποσπάσματα από τους "Απάχηδες των Αθηνών", τον "Βαφτιστικό", καθώς και από σπουδαίες οπερέτες της εποχής. Τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ηθοποιοί και χορευτές, με τη συνοδεία ενός εξαιρετικού πιανίστα, ξαναζωντανεύουν για το Φεστιβάλ μία λαμπρή εποχή σε μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές της νεότερης γενιάς θα παρουσιάσει ειδικά για το φεστιβάλ της Τήνου ένα πρόγραμμα που εκτός από τις δικές του μεγάλες επιτυχίες, θα ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων δημιουργών: Βασίλη Τσιτσάνη, Άκη Πάνου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Ζαμπέτα, Βαγγέλη Κορακάκη κ.α (8/8 στα Λουτρά).

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας, Στέφανος Κορκολής, μαζί με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη θα μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Ποιήματα, που έγιναν πασίγνωστα τραγούδια και ανοίγουν τις ψυχές και την σκέψη μας. Θα ακουστούν συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Λάγιου, Σπανού κ.α., όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα των Καβάφη, Ελύτη, Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση), σε σύνθεση Στέφανου Κορκολή. Ειδικά στο Φεστιβάλ Τήνου θα ακουστούν έργα μελοποιημένων ποιητών του κόσμου. Στην έναρξη της βραδιάς θα προβληθεί η ταινία με τίτλο «Αγελούδες», (διάρκειας 10 λεπτών), που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Β' Λυκείου, του Γενικού Λυκείου Τήνου, με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Μπουζαλάκο. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «CINEμάθεια, 2018».

Παπαδιαμάντης και Χαλεπάς μέσα από τις αφηγήσεις του Άρη Ρέτσου

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ο θρύλος του ελληνικού θεάτρου Άρης Ρέτσος διαβάζει στην Περάστρα τη μουσική γλώσσα του λάτρη των ερειπίων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με σκηνικό φόντο τους "Ελληνικούς Χορούς" τού Τηνιακού στην καταγωγή, ιδιοφυούς σύνθετη, Νίκου Σκαλκώτα. Σε έναν ερειπωμένο χώρο της Τήνου ένας θρύλος του ελληνικού θεάτρου αναδεικνύει τους μισοφωτισμένους ψιθύρους, τα μουρμουρητά και τους αναστεναγμούς των ταπεινών που ζουν σε "ερείπια" δημιουργώντας μέσα σε αυτά τον μαγικό τους κόσμο.

Το επόμενο βράδυ, στον Πύργο, ο ηθοποιός θα αποδώσει κείμενα που αναζητούν την μορφή και το έργο του μεγάλου Τηνιακού δημιουργού, Γιαννούλη Χαλεπά.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι θα παρουσιάσουν στις 18/8 οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο) και Διονύσης Σούρμπης (τραγούδι). Θα ακουστούν τα έργα του συνθέτη: Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Ερημιά, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, ο Καπετάν Μιχάλης.

Ενδιαφέρουσες μουσικές συνευρεύσεις

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου έρχονται στα Λουτρά την Τρίτη 20/8 για να μας πουν «τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Έχοντας και οι δύο την αφετηρία τους στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, άφησαν το στίγμα τους με τα δυο ιστορικά τους συγκροτήματα, τους Φατμέ και τους Τερμίτες που είχαν τεράστια επίδραση στις επόμενες γενιές. Από την δεκαετία του ’90 (που συνεχίζουν πια μόνοι τους) μέχρι και σήμερα, δεν έχουν πάψει ποτέ να είναι ανήσυχοι και δημιουργικοί τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά και έχουν συνεργαστεί με μια ευρύτατη γκάμα παλιότερων και νέων καλλιτεχνών. Στην έναρξη της βραδιάς θα προβληθεί η ταινία "Ο κύκλος της ζωής", διάρκειας 10 λεπτών, που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Β' Λυκείουτου Γενικό Λύκειο Τήνου με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Μπουζαλάκο. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «CINEμάθεια, 2017».

Την Παρασκευή 23/8, ο συνθέτης και σολίστ στο μπουζούκι Θανάσης Πολυκανδριώτης με τους ερμηνευτές Αλίνα Κoτσοβούλου και Άρη Καμπανό, θα παρουσιάσουν ένα λαϊκό πρόγραμμα στο οποίο κυριαρχούν πασίγνωστα και αγαπημένα ντουέτα των τελευταίων δεκαετιών που στιγμάτισαν ολόκληρες εποχές (Τσιτσάνης– Νίνου, Χιώτης - Λίντα, Καζαντζίδης – Μαρινέλλα, Γαβαλάς – Κούρτη, Περπινιάδης - Νόρμα, Πάριος - Διαμάντη κ.α.). Θα ακουστούν σολιστικά ντουέτα (Παπαδόπουλος – Καρνέζης, Ζαφειρίου – Πολυκανδριώτης κ.α.) καθώς και μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη.

Τήνιοι μαρμαροτεχνίτες στην Ακρόπολη

Με αφορμή το βιβλίο «On the Rock: The Acropolis Interviews» η συγγραφέας Allyson Vieira θα συζητήσει με Τήνιους μαρμαροτεχνίτες, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις τους και τις προοπτικές της εξέλιξης της τέχνης του μαρμάρου στον ιερό βράχο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14/9, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης που αφορούσε εκθέματα των Τήνιων μαρμαροτεχνιτών που δούλεψαν στην Ακρόπολη. Συμμετέχουν: Allyson Vieira, Κάρολος Μεγούλας, Δημήτρης Φώσκολος Μιχάλης Τζανουλίνος. Την εκδήλωση θα «ανοίξει» ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βολίκας, παρουσιάζοντας στο πιάνο, συνθέσεις από τον πρώτο του δίσκο «Γένεσις».

Το Φεστιβάλ Τήνου οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμου Τήνου.