Το αγαπημένο πολιτιστικό φεστιβάλ της Πάρου συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας και διοργανώνει μια μεγάλη τριήμερη γιορτή στο κέντρο του Αιγαίου

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» σβήνουν δέκα κεράκια

Δέκα χρόνια χαράς, ενθουσιασμού και υπέροχων στιγμών γιορτάζει φέτος ένα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ των Κυκλάδων, που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να εκπληρώσει τους αρχικούς του σκοπούς, αλλά και να κερδίσει την προτίμηση του κοινού, χάρη στην ποιότητα και την ξεχωριστή ταυτότητά του.

Αυτό το καλοκαίρι, οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» σβήνουν δέκα κεράκια στην τούρτα τους και μας καλούν στον παραδοσιακό οικισμό της Πάρου, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα του, για να συμμετάσχουμε σε ένα μεγάλο πάρτι στο κέντρο του Αιγαίου, από 23 έως 25 Αυγούστου 2019.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα, στο τέλος του καλοκαιριού, το χωριό φοράει τα καλά του, ανοίγει τα σπίτια και τις αυλές του και υποδέχεται εκατοντάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, ο πλούσιος λαϊκός πολιτισμός, το μοναδικό περιβάλλον και όλα όσα συνιστούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Μάρπησσας, αναδεικνύονται μέσα από θεματικές διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος με βιωματικές δράσεις, εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και συναυλίες που κορυφώνονται με ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.

Οι εκδηλώσεις του λαμβάνουν χώρα στα πλακόστρωτα μονοπάτια του χωριού και σε εσωτερικούς χώρους όπως είναι οι αυλές, οι εκκλησίες, τα κτίρια ειδικών χρήσεων και τα παραδοσιακά σπίτια.

Στο πέρασμα των ετών, η παρέα των «Διαδρομών» μεγάλωσε, έγινε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών και το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε θεσμό με διεθνείς πλέον διακρίσεις.

Με σημείο αναφοράς την αρχειακή έρευνα της ομάδας για την πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου και έμπνευση τις χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές που έχουμε μοιραστεί εθελοντές, κάτοικοι, καλλιτέχνες κι επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια, η φετινή επετειακή διοργάνωση στρώνει ένα μεγάλο, γιορτινό τραπέζι, στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ξεκινάει στην Πλατεία Αριστοτέλη με το εργαστήριο για παιδιά δημοτικού «Έγινα κιόλας δέκα χρονών» με τη συγγραφέα – υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, Ελένη Σβορώνου. Την ίδια ώρα, στην Αυλή του Ι.Ν. Γέννησης θα διεξαχθεί το εργαστήριο φωτογραφίας για εφήβους «Φωτογραφίζοντας τη γιορτή» με τη φωτογράφο – εκπαιδεύτρια φωτογραφίας και πολιτισμική διαχειρίστρια Αθανασία Παναγέα. Η Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ Αρχοντούλα Βασιλαρά μας καλεί να γνωρίσουμε τη φυσιογνωμία της Μάρπησσας μέσα από την ανάγνωση των τοπίων της. Σημείο έναρξης αυτής της ενδιαφέρουσας διαδρομής παρατήρησης είναι η Πλατεία «Χριστού». Στις 21:45, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην Πλατεία Ευστρατίου Αλιπραντή την παράσταση σύγχρονου χορού “(Re)Related” σε σύλληψη και χορογραφία της Άννας Ανουσάκη. Ερμηνεύουν: Αναστασία Βαλσαμάκη, Δημήτριος Μυτιληναίος, Νεφέλη Καδινοπούλου – Αστερίου.

Δέκα χρόνια παρουσίας γιορτάζουν φέτος και οι Gadjo Dilo, το συγκρότημα που κατάφερε μέσα από τις διασκευές του να συστήσει ουσιαστικά τη Manouche μουσική στο ευρύ κοινό. Το αγαπημένο μουσικό σχήμα έρχεται θα παρουσιάσει στον αύλειο χώρο της Κοινότητας Μάρπησσας ξεχωριστές διασκευές από τα δύο πρώτα του album αλλά και κομμάτια από τον τρίτο του δίσκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2019.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με αφήγηση νυχτερινών παραμυθιών για μεγάλους και μεγάλα παιδιά από τη Λίλη Λαμπρέλλη. Τη συνοδεύει μουσικά ο Γιάννης Ψαριώτης.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Με πρωινή επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου – Αγίου Νικολάου ξεκινάει το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ. Το κοινό θα ξεναγηθεί από τον σπηλαιολόγο της Ε.Σ.Ε. Γιώργο Ανουσάκη.

Το απόγευμα, παιδιά δημοτικού θα συμμετέχουν στο εργαστήριο “Από-τυπώματα γιορτής” με ε τις MUMS – Graphic Design Studio, Μαρίνα Μάντζαρη και Κατερίνα Φωτεινοπούλου (Πλατεία Αριστοτέλη), ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το εργαστήριο για εφήβους και ενήλικες “Χορέψτε δύο μου μάτια… Συνθέσεις και ανασυνθέσεις της χαράς και του γλεντιού, στον ελληνικό παραδοσιακό χορό”,  με τον Βασίλη Καρφή, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής – δάσκαλο ελληνικού παραδοσιακού χορού (Πλατεία «Χριστού»).

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Το καλοκαίρι είναι το αντίθετο της ιστορίας», ο Θωμάς Τσαλαπάτης θα απαγγείλει στο Μνημείο Νικολάου Στέλλα “Όσα τα οστά χρωστούνε στην πέτρα”. Αμέσως μετά, στην Πλατεία «Χριστού», θα προβληθούν ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για όλη την οικογένεια από το βραβευμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Τις προβολές θα ανοίξει η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας τον Απρίλιο του 2019, με την καθοδήγηση του Ιταλού animator Thomas Künstler.

Τέλος, 10 μουσικοί, οι: Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Κλαμπάνης, Γιώργος Κοντογιάννης, Σταύρος Λάντσιας, Σπύρος Μάνεσης, Μάρθα Μαυροειδή, Σπυριδούλα Μπάκα, Αλέξανδρος Μποτίνης, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και Σωκράτης Σινόπουλος επιστρέφουν στις Διαδρομές στη Μάρπησσα και συμπράττουν για πρώτη φορά σε μία μοναδική, εορταστική συναυλία, στην Πλατεία Ευστρατίου Αλιπράντη.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας των φετινών «Διαδρομών» περιλαμβάνει κατασκευή ξύλινων –Παριανών- σβούρων υπό την καθοδήγηση του ξυλοτορνευτή – μουσικού Φανούρη Πετρόπουλου, πρωτάθλημα σβούρων για ενήλικες, εργαστήριο για παιδιά δημοτικού με τον τίτλο “Γιορτή με τα κυκλαδικά ειδώλια”, μουσικό σεργιάνι με τσαμπούνες και τουμπάκια, καθώς και νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού, στην Πλατεία Παπα-Γιώργη Στάμενα. Μαζί τους ο Παναγιώτης Βέργος, ο Γιώργος Γαβράς και ο Νίκος Τσαντάνης.

Παράλληλα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, από τις 19:00 έως τις 22:00, το κοινό μπορεί αν επισκεφτεί:

– Τους σταθμούς και τις θεματικές διαδρομές βιωματικών δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί από την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» για τη γιορτή των δέκα χρόνων του φεστιβάλ μέσα στον παραδοσιακό οικισμό

– Την οικία Ασπροπούλου, την οικία Ανουσάκη και τον μύλο Άγουρου

– Την έκθεση σύγχρονης τέχνης “Το καλοκαίρι είναι το αντίθετο της ιστορίας”

Συμμετέχουν: Ναταλί Γιαξή, Ανθή Δαουτάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θωμάς Τσαλαπάτης

Επιμέλεια: Δέσποινα Ζευκιλή

– Την προβολή φωτογραφιών με θέμα το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα της Αθανασίας Παναγέα [Πλατεία Πεύκου].