Η πρώτη θεατρική παράσταση μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής

Ενθουσίασε το κοινό η «Αντιγόνη» στην Καρθαία από την ομάδα Δημόδοκος

  • Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2019 - 14:56

Στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας στην Κέα των Κυκλάδων δόθηκε στις 10 Αυγούστου η παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή “Αντιγόνη” από την θεατρική ομάδα Δημόδοκος των Πανεπιστημίων της Σορβόνης του Παρισιού και της Ρουέν Νορμανδίας.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Κέας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Περισσότεροι από 200 θεατές προσέγγισαν τον αρχαιολογικό χώρο από το αρχαίο μονοπάτι διασχίζοντας την κοιλάδα, θαυμάζοντας το παρθένο τοπίο και απολαμβάνοντας το καλοκαιρινό μελτέμι.

Ο Δήμος Κέας εξασφάλισε τη μετάβαση των θεατών με λεωφορείο ως την αρχή του μονοπατιού. Μερικοί θεατές χρησιμοποίησαν τη συνοδεία Κείου αγωγιάτη. Ο θίασος ανδρών της ομάδας Δημόδοκος αναπαράστησε την αρχαία τραγωδία σε απομίμηση της θεατρικής τέχνης της εποχής του Σοφοκλή. Ο καθηγητής Philippe Brunet είναι μεταφραστής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας και ειδικός στην μουσική, το ρυθμό, τον χορό και το θέατρο της αρχαιότητας. Επίσης, σκηνοθέτησε την παράσταση και ερμήνευσε το ρόλο της Αντιγόνης.

Ο καθηγητής François Cam του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας Φράνσε- Κομτέ, ειδικός στην αρχαία μουσική, συμμετείχε στο χορό. Οι ηθοποιοί φορούσαν κοστούμια και μάσκες, εκφώνησαν κείμενα στα αρχαία ελληνικά και στα Γαλλικά (σε ακριβή μετάφραση των αρχαίων κειμένων) με συνοδεία μουσικής από αρχαία ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα. Προσέφεραν το βιβλίο της Αντιγόνης σε δίγλωσση μετάφραση του P. Brunet στους θεατές. Η λιτότητα της παράστασης έδεσε με την ξεχωριστή φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος και δημιούργησε μία ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία. Η ομάδα Δημόδοκος εισέπραξε ενθουσιώδη σχόλια όσων παρακολούθησαν την παράσταση.

 Η είσοδος ήταν δωρεάν.