“Το αηδόνι του αυτοκράτορα” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην επίσημη έναρξη του Animasyros 12

Μία εντυπωσιακή παραγωγή στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων

  • Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:15

Τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης θα γνωρίσουν τα παιδιά της Σύρου μέσα από το μουσικό παραμύθι της  Λένας Πλάτωνος “Το αηδόνι του αυτοκράτορα” το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένη μορφή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η εντυπωσιακή παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation, θα σημάνει την έναρξη του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο θέατρο Απόλλων.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 11.00 οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πετσατώδη και animation της πολυτάλαντης Ειρήνης Βιανέλλη.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Είσοδος Ελεύθερη – Κρατήσεις θέσεων (σχολεία, οικογένειες, σύλλογοι, κ.ά.): education@animasyros.gr | 6986829470

Ταινίες κινουμένων σχεδίων με σπουδαία μηνύματα για τα παιδιά

Σε κάθε διοργάνωσή του, το Animasyros θέτει στο επίκεντρο τα παιδιά, επιχειρώντας να «εκπαιδεύσει» τις νέες γενιές στην τέχνη του animation. Έτσι, για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ εντάσσει στο Διαγωνιστικό Τμήμα για το Βραβείο Κοινού παιδικές ταινίες μεγάλου μήκους, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Ικμπάλ, μια Ιστορία ενός Ατρόμητου Παιδιού», μια υπέροχη ταινία για τα δικαιώματα των παιδιών που αφηγείται τη γενναία ιστορία του μικρού Ικμπάλ που, προσπαθώντας να βρει χρήματα για τη θεραπεία του άρρωστου αδερφού του, καταλήγει σκλάβος, οδηγώντας τελικά τα υπόλοιπα παιδιά σε εξέγερση. Ακόμα μια απίθανη ταινία που διεκδικεί το βραβείο κοινού είναι το «Λέο Ντα Βίντσι: Αποστολή Μόνα Λίζα», μια συναρπαστική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον ιδιοφυή πιτσιρικά Λεονάρντο Ντα Βίντσι που σχεδιάζει μηχανές, αναζητά θησαυρούς και ναυάγια σε βυθούς, τα βάζει με πειρατές, κι όλα με σκοπό την αγάπη! Εκτός διαγωνιστικού τώρα, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλου μήκους ταινία για παιδιά και εφήβους «Το Βιβλίο της Λίλας», μια περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς, με μόνο «όπλο» τη δύναμη της φαντασίας και την αληθινή αξία της φιλίας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα K.ID.S εμπλουτίζεται με 20 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που θα προβληθούν σε τρία μέρη, ενώ οι παιδικές ταινίες έχουν την τιμητική τους και στο διαγωνιστικό τμήμα «Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες» που συμπεριλαμβάνει μικρού μήκους δημιουργίες με καθολικά μηνύματα και αξίες, όπως η φιλία, η ισότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικροί μας φίλοι θα λατρέψουν τη μικρή σκυλίτσα «Πιπ» που ονειρεύεται να αποφοιτήσει με άριστα από μια διάσημη σχολή για σκύλους – οδηγούς τυφλών, καθώς και τον χαριτωμένο λυκάκο στην ταινία «Ο Μικρός Γκρι Λύκος, Καλοκαιρινό Πάρτι» που έχει γενέθλια και ούτε φαντάζεται τι έκπληξη του σκαρώνουν οι φίλοι του. Ακόμη, «O Κύριος Αδιάφορος» θα διδάξει τους μικρούς και θα υπενθυμίσει στους μεγάλους τη σημασία τού να βοηθάς τον συνάνθρωπο.