3α ΕυρυΤήνια dance art week & Χορευτικές Αμφικτιονίες

  • Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2019 - 16:19

Μία εβδομάδα πολιτισμού ξεκίνησε  στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε τη Κυριακή  6 Οκτωβρίου στην Τήνο. Κύριο όχημα της ο χορός και στόχος η σύζευξη του με τις άλλες τέχνες και επιστήμες. Τα 3α ΕυρυΤήνια dance art week είναι πλέον γεγονός και  υλοποιούνται μέσω του Τμήματος Τήνου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού για την Unesco, σε σύλληψη και οργάνωση της Γεωργίας Ράπτη.

Έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ΕυρυΤηνίων 2019, που ξεκίνησε στην Ευρυτανία 17 έως και 25 Αυγούστου. Η σύνδεση των δυο τόπων επιτεύχθηκε επιτυχώς, μέσα από τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε Ευρυτανία και Τήνο, με θεματικές που αφορούσαν τους δύο τόπους και καλλιτέχνες που ταξίδεψαν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους αμφίδρομα. Πηγή έμπνευσης των ΕυρυΤηνίων το 2019 η «Γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», θεματική που θα αγγίξει και το 2020.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν οι «Χορευτικές Αμφικτιονίες»  στις 5 & 6 Οκτωβρίου, με έδρα τους την Τήνο. Κατά τη διάρκεια των Χορευτικών Αμφικτιονιών το Νησί της Τήνου επισκέφτηκαν 9  Σχολές από όλη την Ελλάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου.  Ένας από τους στόχους των Χορευτικών Αμφικτιονιών είναι να μπορεί η Τήνος γίνει πόλος έλξης της τέχνης της Τερψιχόρης, μέσα από μία ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας, με καλλιτεχνικό, γνωστικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον.

Πάνω από 200 άτομα επισκέφτηκαν την Τήνο στο διήμερο των Χορευτικών Αμφικτιονιών και αδελφοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Εννέα Σχολές και οι Σύλλογοι Γυναικών Ευρυτανίας & Τήνου με μία σεμνή, γεμάτη συγκίνηση, τελετή υπέγραψαν σύμφωνα αδελφοποιίας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια μέρα το βράδυ, η σκηνή του Πνευματικού Κέντρο (ΠΙΙΕΤ) γέμισε από 65 χορευτές που μοιράστηκαν το ίδιο πάτωμα σε μία παράσταση που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει στο νησί μας της Τήνου.

Οι  «Χορευτικές Αμφικτιονίες» έκλεισαν με τη καινοτόμα  πρώτη  Εν πλώ παράσταση, στο Superferry της Golden Star, από την ομάδα των  Επίλεκτων του The house of e.t.a dance  Τήνου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου, η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Ετικέτες: