«Πόργκι και Μπες» και «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός», οι δύο παραγωγές της Met που θα προβληθούν το 2020 στο Θέατρο Απόλλων, ζωντανά από τη Νέα Υόρκη

Μοναδικό όφελος η προβολή της Σύρου

Στο δίκτυο των πόλεων προβολής των βραβευμένων παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης θα συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος “The Met: Live in HD” στην Ελλάδα και την Κύπρο, που μεταδίδεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 2.000 αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων, σε περισσότερες από 73 χώρες παγκοσμίως, ανήκουν στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ.

Από το ξεκίνημά του το 2011, το πρόγραμμα έχει προβάλει ένα ευρύτατο φάσμα από κλασικά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις της όπερας να απολαύσουν αγαπημένες παραστάσεις και πρωταγωνιστές, μέσα από τις μεγαλειώδεις παραγωγές του σύγχρονου ναού της λυρικής τέχνης, της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Προβληματισμός για τη χαμηλή προσέλευση κοινού

Παρά το γεγονός, ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι θεατές ανακαλύπτουν τη μαγευτική αυτή εμπειρία, η προσέλευση του Συριανού κοινού στις προγραμματισμένες προβολές στο Θέατρο Απόλλων μεταφράζεται σταθερά σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Γεγονός που προβλημάτισε αρχικά τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για το αν κρίνεται συμφέρουσα η ανανέωση συμμετοχής του νησιού στο δίκτυο. Δεδομένου του μικρού ποσοστού (10%) που ο Δήμος εισπράττει από τα εισιτήρια, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο και ίσως μοναδικό όφελος για τον Δήμο είναι η προβολή της Σύρου μέσα από τις διαφημίσεις του προγράμματος που φέρει τη σφραγίδα του Ομίλου Antenna.

Δύο δυνατές πρεμιέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Βάσει των παραπάνω, η Επιτροπή κλήθηκε στη συνέχεια να επιλέξει δύο από τις προτεινόμενες παραγωγές της Metropolitan Opera, οι οποίες θα προβληθούν με το νέο έτος στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης.

Με ομόφωνη απόφαση των μελών, το φιλόμουσο κοινό της Σύρου θα απολαύσει την 1η Φεβρουαρίου 2020 στις 19:55, το «Πόργκι και Μπες». Η αθάνατη όπερα του George Gershwin επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το 1990, σε νέα παραγωγή, με τη σκηνοθεσία του James Robinson, που κάνει το ντεμπούτο του στη Met. Η «λαϊκή όπερα της Αμερικής», έτσι όπως την είχαν βαφτίσει οι δημιουργοί της, διηγείται την ιστορία του ανάπηρου ζητιάνου Πόργκι, που ερμηνεύει ο Eric Owens και της αγαπημένης του και ναρκομανούς Μπες, που ερμηνεύει η Angel Blue.

Ο David Robertson διευθύνει ένα λαμπερό σύνολο ερμηνευτών, που περιλαμβάνει τον Donovan Singletary στον ρόλο του ψαρά Τζέϊκ, την Golda Schultz στον ρόλο της γυναίκας του Κλάρα, την Latonia Moore ως πενθούσα χήρα Σερένα, τον Frederick Ballentine ως τον έμπορο ναρκωτικών Sportin’ Life, τον Alfred Walker στον ρόλο του χοντροκομμένου λιμενεργάτη Κράουν και τη Denyce Graves στον ρόλο της Μαρίας, μητέρας του λόχου της πόλης και ιδιοκτήτριας του τοπικού μαγειρείου.

Γεμάτη με πασίγνωστες μελωδίες όπως τα αγαπημένα “Summertime,” “It Ain’t Necessarily So,” “Bess, You Is My Woman Now,” “I Got Plenty o’ Nuttin,” και το  “My Man’s Gone Now,” η νέα συμπαραγωγή με την English National Opera και την Dutch National Opera, γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή στην πρεμιέρα της φέτος στο Λονδίνο.

Ο κύκλος των προβολών της Met στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», στις 14 Μαρτίου 2020. Ο François Girard, μετά τη μυστηριακή και αιματοβαμμένη εκδοχή του «Πάρσιφαλ», που υπήρξε μια από τις πιο έντονα ανθρωποκεντρικές παραστάσεις της Met τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει με ένα ακόμη αριστούργημα του Βάγκνερ, σε διεύθυνση του Valery Gergiev.

Για πρώτη φορά στη Met, ο Sir Bryn Terfel αποδίδει τον ρόλο του μυστηριώδους Ολλανδού που είναι καταδικασμένος να τριγυρνά αιώνια στα πέλαγα. Η Anja Kampe, είναι η πιστή Σέντα, που η αγάπη της μπορεί να λύσει το ξόρκι. Το πάθος της Σέντα για το πορτραίτο του θρυλικού καπετάνιου μετατρέπει τη σκηνή της Met σε μια τεράστια ελαιογραφία. Ο Franz-Josef Selig ερμηνεύει τον πατέρα της Σέντα, τον Ντάλαντ. Ο Sergey Skorokhodov έχει τον ρόλο του κυνηγού Έρικ, ο David Portillo τραγουδάει τον τιμονιέρη και η Mihoko Fujimura τη νταντά της Σέντα, τη Μαίρη.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» είναι συμπαραγωγή της Met με την L’Opéra de Québec και την Dutch National Opera του Άμστερνταμ.

Η γενική είσοδος στις προβολές είναι 15 ευρώ, ενώ το εισιτήριο για φοιτητές, ανέργους και γκρουπ ανέρχεται στα 10 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξετάστηκε και η δυνατότητα δωρεάν εισιτηρίων σε ομάδες του νησιού και ιδιαίτερα σε νέους, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού θεατών που θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν την όπερα.