7ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά βλέπουν και ζωγραφίζουν τον εαυτό τους

  • Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2019 - 06:12

Την ευκαιρία να συστηθούν στον κόσμο όπως εκείνοι βλέπουν τον εαυτό τους ή όπως ονειρεύονται να τον δουν με αφορμή…. έναν καθρέφτη, έχουν φέτος οι μικροί φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο 7ος διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου» καλεί παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου) να εμπνευστούν από ένα χάλκινο καθρέφτη από την Κύπρο, που χρονολογείται από το 1200-1050 π.Χ. και βρίσκεται στον 3ο όροφο του Μουσείου, στην έκθεση με τίτλο Κύπρος - Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός.

Σημειώνεται πως, η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο, προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2002 με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό το 2004. Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανέκθεσης της Συλλογής με βάση την νέα μουσειογραφική μελέτη της Μαρίας Δόγκα-Τόλη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσότερων αντικειμένων που αυξήθηκαν σε 550 (από 400) αλλά και μια νέα προσέγγιση στις κατηγορίες και τις συνάφειες των αντικειμένων της Συλλογής που χρονολογούνται από τη χαλκολιθική ως τη βυζαντινή, μεσαιωνική και νεότερη περίοδο. Η εποπτεία και ο συντονισμός της έκθεσης ανήκουν στον Διευθυντή ΜΚΤ, Καθηγητή Νικόλαο Χρ.Σταμπολίδη.

Όροι συμμετοχής

Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Ωδείο Αθηνών όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τα έργα των παιδιών τον Μάϊο αλλά και με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Παιδιά από την Καλαμάτα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα δουν τα έργα τους τον Ιούλιο σε έκθεση που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και ακουαρέλες, θα ζωγραφίσουν μέσα στον καθρέφτη το πορτραίτο τους, την ιστορία τους ή ακόμη και τις σκέψεις τους. Τα έργα θα παραδίδονται στο Μουσείο μέχρι τις 28/02/2020.

Οι νικητές από κάθε ηλικία, που θα επιβραβευτούν με ένα Cycladic Art Box,  θα επιλεγούν από την επιτροπή του Μουσείου. Το Μουσείο θα επιλέξει ένα μέρος από τα έργα για την καθιερωμένη έκθεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα γίνει για πρώτη φορά φέτος στο Ωδείο Αθηνών. Τα έργα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές για τις ανάγκες του Μουσείου ή και των χορηγών.

Οι ατομικές συμμετοχές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη φόρμα συμμετοχής. Οι σχολικές συμμετοχές θα πρέπει να συνοδεύονται από 1 φόρμα συμμετοχής ανά τμήμα. Κάθε παιδί μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό μόνο με ένα έργο.

Υπογραμμίζεται ότι πολλά παιδιά από τα νησιά των Κυκλάδων συμμετέχουν αλλά και διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.