Χριστούγεννα στο Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2020

Πολιτιστικός «μποναμάς» για μικρούς και μεγάλους

Βασικό κορμό του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την εορταστική περίοδο θα αποτελέσουν και φέτος οι εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων.

Θεατρικές παραστάσεις τοπικών και επαγγελματικών θιάσων για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενδιαφέρουσες μουσικές ιστορίες με τη Σύρο – πρωταγωνίστρια μιας εξ’ αυτών, θα ζεστάνουν την καρδιά του φιλότεχνου κοινού, καθιστώντας μοναδικά τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, την έναρξη του οποίου θα σημάνει η καθιερωμένη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη (1η Δεκεμβρίου), με τη συμμετοχή της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, θα ανακοινωθεί προσεχώς από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου.

 «Το λυχνάρι του Αλαντίν»

Πιστή στο θεατρικό ραντεβού της με το κοινό του νησιού θα είναι για έβδομη χρονιά η μεικτή ομάδα παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, η οποία στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει το γνωστό σε όλους παραμύθι της ανατολής «Το λυχνάρι του Αλαντίν» σε δική της διασκευή. Η διασκευή βασίζεται στο χιούμορ, την κίνηση και τη σωματική έκφραση, ενώ θα ακουστούν γνωστές μελωδίες της ανατολής αλλά και πρωτότυπα μουσικά κομμάτια, δανεισμένα από την ομώνυμη παράσταση της παιδικής σκηνής του «Θεάτρου Τέχνης». Όπως και στις προηγούμενες παραστάσεις, στους βασικούς ρόλους του έργου θα συναντήσουμε τους μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του σχολείου, που συμπράττουν μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, με στόχο την ψυχαγωγία της ομάδας αλλά και των μικρών θεατών του νησιού μας.

«Μουσικές ιστορίες»

Ο Στέφανος Κορκολής, μαζί με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, θα μας "διηγηθεί με Νότες" τις δικές του μουσικές ιστορίες, στις 4 Δεκεμβρίου 2019. Ιστορίες για τραγούδια που αγάπησε στα εφηβικά και νεανικά του χρόνια, τραγούδια σπουδαίων τραγουδοποιών που ενορχήστρωσε (Γ. Σπανού, Α. Μάνου, Α. Μικρούτσικου κ.ά.), επιλεγμένες συνθέσεις του που ερμήνευσαν μεγάλοι ερμηνευτές και πολλά άλλα, τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος, (Στους πέντε ανέμους, Σκόνη και θρύψαλα, Με το σημάδι στο σκορπιό, Λατέρνα κ.ά.) όπως και πιανιστικές - ορχηστρικές του συνθέσεις (Sensitivities) και βέβαια τραγούδια μεγάλων δημιουργών που έμειναν για πάντα στην ιστορία (Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκου, Μ. Λοΐζου, Μ. Πλέσσα κ.ά.). Η συναυλία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σύρου.

Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στις περιπέτειες του Συριανού ΠειΓατή Λουκούμη θα παρουσιαστεί (7-10 Δεκεμβρίου) από την ΚΟΙΝΣΕΠ «We live together — Συμβιώνουμε», ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

«Κουραμπιέδες» θα κεράσει σε μικρούς και μεγάλους ο Κοινωνικός, Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας. Μετά την αγάπη που δέχτηκε πέρυσι σε Καμίνια και Γαλησσά, η οικογενειακή κωμωδία του Αντώνη Μπούμπα «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Απόλλων, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019.

«Ο χιονάνθρωπος»

Στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2019, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οὐριος Ανέμος» διοργανώνει μια μοναδική μουσική εκδήλωση. Η βελγική ομάδα Europian Fairytale Association θα συναντηθεί με τα παιδιά της Σύρου και μαζί θα εξερευνήσουν  το μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής. Στις 21 & 22 Δεκεμβρίου 2019, η κλασική ορχήστρα θα συνοδεύσει τους νέους της χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων που θα τραγουδήσουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ελλάδας και του κόσμου, ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να εργαστούν πάνω σε μια διαφορετική μουσική προσέγγιση. Στο δεύτερο μέρος, οι 13 Βέλγοι μουσικοί θα παρουσιάσουν, την τελευταία τους δουλειά, τη γνωστή μουσική ιστορία "Ο Χιονάνθρωπος" του Howard Blake σε συνεργασία με την ηθοποιό Μαργαρίτα Αγγελοπούλου στην αφήγηση του παραμυθιού και ένα παιδί σολίστ από τη Σύρο.

Χριστουγεννιάτικες μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά θα προβληθούν δωρεάν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων από το αρχείο του Animasyros.

Το θεατρικό έργο «Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα» του δημοσιογράφου Σπύρου Μιχαλόπουλου, βραβευµένου µε το Βραβείο Μπότση και αποφοίτου του Studio Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί στις 27 και 28 Δεκεμβρίου από την εταιρεία Create4art. Ένα νεοελληνικό έργο, που αναδεικνύει την κωµική και χαριτωµένη πλευρά της αξέχαστης, μοναδικής και πανανθρώπινης συνθήκης: της πρώτης φοράς. Σκηνοθεσία: Αντώνης Κρόµπας - Στράτος Λύκος.

Το μουσικό παραμύθι των Πάνου & Χάρη Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι» θα παρουσιαστεί σε ολοκληρωμένη βερσιόν από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», στις αρχές του νέου έτους. Η εταιρεία Create4art επιστρέφει στις 13 Ιανουαρίου με τo stand-up comedy «Εκείνος & Εκείνος». Σε ένα καταιγιστικό δίωρο, ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν κι ερεθίζουν το κοινό, του θέτουν ερωτήματα, του απαγγέλουν ποιήματα, του συγχωρούν τα κρίματα, του κάνουν τράκα χρήματα.

“Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε”

Δυο γυναίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ ουσιαστικά, θα πραγματοποιήσουν στη σκηνή του «Απόλλωνα» τη συνάντηση που «όφειλε» η μία στην άλλη. Η επιτυχημένη παράσταση “Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε” του Θεάτρου Άλφα θα παρουσιαστεί στις 18 Ιανουαρίου 2020. Μια κωμικοτραγική συνάντηση δυο γυναικών που μοιάζουν να μην έχουν τίποτα να πουν και θα πουν τα πάντα. Θα συναντηθούν, θα μιλήσουν, θα εξομολογηθούν, θα τσακωθούν, θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα γελάσουν. Συγγραφή Κειμένου - Ερμηνεία: Σταματοπούλου Δανάη, Τζελέπη Αναστασία. Σκηνοθετική Επιμέλεια: Άρτεμις Γρύμπλα, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

«Η Σύρος σε ποίημα» των αδελφών Καλογεράκη

Ξεχωριστή στιγμή του φετινού χριστουγεννιάτικου προγράμματος θα αποτελέσει η μουσική παράσταση των Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη «Η Σύρος σε ποίημα» από τη Μικρή Άρκτο στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2020.

Η Σύρος είναι ποιήματα, είναι τραγούδια, σκέψεις, εικόνες, ιστορίες. Είναι η θάλασσα και η Ερμούπολη, είναι οι γάτες. Ποιητές έγραψαν για εκείνη χωρίς να το ξέρουν, τραγούδια που γράφτηκαν για εκείνη κι αλλά τόσα που τραγουδήθηκαν εκεί.

Το βλέμμα του Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη για το νησί στο οποίο δημιούργησαν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Γεώργιος Σουρής, ο Εμμανουήλ Ροΐδης και άλλοι τόσοι που ακόμα και αν και δεν κατάγονται από εκεί εμπνεύστηκαν και έγραψαν για τη Σύρο. Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Ουράνη, του Κλέων Ραγκαβή, του Γεώργιου Σουρή καθώς και θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Δημήτριου Βικέλα και του Εμμανουήλ Ροΐδη.

H παράσταση θα ξεκινήσει με την La traviata του Verdi που ήταν από τα πρώτα έργα που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Απόλλων το 1864. Μια βραδιά μελοποιημένης ποίησης που την οδηγεί η ενέργεια και ο άνεμος του νησιού.

Σημειώνεται ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» θα λειτουργήσει στην Έπαυλη Τσιροπινά «Το Σπίτι του Άη Βασίλη», ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς στον πεζόδρομο Θυμάτων Σπερχειού & Πρωτοπαπαδάκη και σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου (έως και την οδό Κέας), στο πλαίσιο του εορταστικού διευρυμένου ωραρίου των καταστημάτων.

Οι πρώτες παραχωρήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.