Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του Θεάτρου Απόλλων

Έμβλημα της Ερμούπολης εδώ και 155 χρόνια

Καθόλα έτοιμο για τη φιλοξενία παραστάσεων, συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων που φιλοδοξούν να βάλουν στο εορταστικό πνεύμα κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, είναι το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων.

Ο Νοέμβριος θεωρείται, επί σειρά ετών, μήνας ξεκούρασης, αλλά και ανανέωσης για το ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό «κύτταρο» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο απαράμιλλου κάλλους αρχιτεκτόνημα του νησιού μας, «καρπός» της αγαστούς συνεργασίας μεταξύ του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Με αφετηρία το Θέατρο Απόλλων ξεκίνησε, από το τέλος του καλοκαιριού, η φωτογραφική αποτύπωση και καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών όλων των χώρων πολιτισμού με σκοπό την αξιολόγηση προτεραιοτήτων προς υλοποίηση συντήρησης, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου μας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Όπως εξηγεί, «στο κτίριο διαπιστώθηκαν γενικά πολλές ανάγκες και δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιου μεγέθους προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα στο πλαίσιο μιας καθιερωμένης ετήσιας συντήρησης(πχ δίκτυο ύδρευσης, αναβατόριο κ.ά)».

 

Βασική προτεραιότητα η βιωσιμότητα της ιστορικής λυρικής και θεατρικής σκηνής

Σε άψογη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών κ. Μηνά Αλιφραγκή και το ανθρώπινο δυναμικό κάθε βαθμίδας της υπηρεσίας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες, επιχρίσματα, χρωματισμοί στους χώρους υποδοχής και θεωρείων, βάψιμο σκηνής, συντήρηση λέβητα, μηχανολογικές εργασίες, ενίσχυση του φωτισμού, καθαρισμός της αυλαίας και των χαλιών κ.ά.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταδιακή συνέχιση των εργασιών», επισημαίνει η κ. Λεονταρίτη. Καθιστά δε γνωστό, ότι οι ενέργειες για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα αυτής της ιστορικής λυρικής και θεατρικής σκηνής της χώρας περιλαμβάνονται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της νέας δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι, εδώ και 155 χρόνια, το Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της Ερμούπολης, που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του νησιού. «Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως εμείς την βρήκαμε και την απολαμβάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας

Σε τοποθετήσεις της τόσο στην Επιτροπή Πολιτισμού, όσο και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος έχει ταχθεί υπέρ της πιστής εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου, προκειμένου να τηρηθούν πλήρως τα μέτρα ασφαλείας και διαφύλαξης της σημερινής εικόνας του. Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό προκύπτει από την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για την τήρηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Μελλοντικά, οποιαδήποτε αλλαγή κριθεί αναγκαία να γίνει για την καλύτερη λειτουργία του θεάτρου, θα τεθεί στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από σχετική γνωμοδότηση της 11μελούς Επιτροπής Πολιτισμού».

 

Εξωστρέφεια και προβολή

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκαταστάθηκε και παρέμεινε για έναν μήνα στην είσοδο του Θεάτρου μια διαδραστική οθόνη με ενσωματωμένο πρόγραμμα λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών που προσκαλούσε τους επισκέπτες να τραβήξουν μία προσωπική τους φωτογραφία για να τη μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα. Η συγκεκριμένη καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφορούσε στην προβολή των έργων που έχουν υλοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Από την πλευρά της, η κ. Λεονταρίτη τονίζει ότι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, που επιδιώκεται από το Τμήμα Πολιτισμού, συμπεριλαμβάνεται η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του θεάτρου μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή αντίστοιχα προγράμματα με την προϋπόθεση τέτοιου είδους ενέργειες να συνάδουν με την ποιότητα και την αισθητική του χώρου.

 

Συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΛΣ και επαφές με το Εθνικό Θέατρο

Η σύναψη δεσμών ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Εθνική Λυρική Σκηνή θεωρείται, ομολογουμένως, ως μία από τις σημαντικότερες «κατακτήσεις» των προηγούμενων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 η σπουδαία μονόπρακτη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ «Η ανθρώπινη φωνή», βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ. Η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη επαφών του Δήμου με το Εθνικό Θέατρο. Αναφορικά με τα οφέλη που θα επιφέρει για το νησί μας η πιθανή παρουσίαση μεγάλων παραγωγών με την υπογραφή των δύο παραπάνω φορέων στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού εκτιμά πως, τέτοιου μεγέθους καλλιτεχνικές δημιουργίες που προκύπτουν κατόπιν συμπράξεων με εθνικούς φορείς του πολιτισμού της χώρας μας θα ενισχύσουν τα ήδη σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα στο νησί μας. Ταυτόχρονα, θα συμβάλουν στην επιδίωξη της ανάδειξης και προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Σύρου με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.