Παραχώρηση της «κυψέλης πολιτισμού» στην αρχαιολόγο Μαρία Ρώτα για την επαναλειτουργία του χώρου και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

«Ανασταίνεται» η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, φιλοδοξώντας να ανακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της παλαιότερης αίγλης του και να καταστεί ξανά μια ισχυρή κυψέλη πολιτισμού για μικρά παιδιά που επιθυμούν να διδαχτούν την ιστορία του τόπου τους.

«Μαέστρος» σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και πάλι η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα, εμπνεύστρια της δομής, η οποία αιτήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την παραχώρηση της Έκθεσης για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και την καθημερινή λειτουργία του χώρου, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Η πρόταση της κ. Ρώτα συζητήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού για το 2020 και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η θετική εισήγηση της Επιτροπής θα τεθεί στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Καλλιέργεια της αγάπης για τη Σύρο

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η συγκεκριμένη Έκθεση αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών παιδιών, ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας του σήμερα με το παρελθόν και καλλιεργώντας την αγάπη για τον τόπο τους και την αδιάσπαστη ιστορική μας συνέχεια.

Τα παιδιά, μέσα από διάφορες δράσεις όπως οι εθελοντικές ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια των σχολικών τους διακοπών, γίνονται πραγματικοί ταξιδιώτες πολιτισμού στην πόλη τους και προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους στους επισκέπτες του νησιού μας μέσα στην Έκθεση, στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Θέατρο Απόλλων.

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και πλήθος συγχαρητηρίων Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων όπως και το έντονο ενδιαφέρον έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Η έκθεση δημιουργήθηκε το 1993 και λειτούργησε με την πρωτοβουλία της Μαρίας Ρώτα και των εκπαιδευτών συνεργατών της, με την υποστήριξη της τότε δημοτικής αρχής και την οικονομική στήριξη του αείμνηστου Γιάννη Βάτη και της συζύγου του, Ελένης καθώς και της αείμνηστης Ντόλυς Γουλανδρή.

Σκοπός μαθησιακός και πολιτιστικός

Βάσει των παραπάνω, η κ. Ρώτα αιτήθηκε την παραχώρηση της αίθουσας όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, δωρεά του ζεύγους Βάτη, προκειμένου να εμπλουτίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας καθώς και της διπλανής αίθουσας, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το τέλος του τρέχοντος έτους. Στόχος της είναι τόσο η διεξαγωγή διαδραστικών πολιτιστικών προγραμμάτων σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία της Σύρου, όσο και η συνέχιση και ενίσχυση των προγραμμάτων μάθησης των τμημάτων των Μικρών Ξεναγών Σύρου, που θα αναλάβουν και πάλι δράση την περίοδο του καλοκαιριού.

Πρόθεση της κ. Ρώτα είναι η εκ νέου υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κάθε Σάββατο, καθώς και η λειτουργία της Έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από κατάλληλα εκπαιδευμένη συνεργάτη της, η οποία θα ξεναγεί τους επισκέπτες, εξηγώντας τους την ιστορία των εκθεμάτων. 

Προσπάθειες αναβάθμισης των χώρων

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα η Έκθεση λειτουργούσε κανονικά από εργαζόμενη παιδαγωγό στο Δήμο με οχτάμηνη σύμβαση εργασίας, η οποία έληξε στις 19 Νοεμβρίου. «Από τότε μέχρι και σήμερα ο χώρος παραμένει κλειστός, καθώς δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Για το λόγο αυτό, συντονίστρια του χώρου θα είναι η κ. Ρώτα, η οποία θα ορίσει η ίδια τους συνεργάτες της και τον τρόπο λειτουργίας της Έκθεσης» διευκρίνισε η κ. Λεονταρίτη, προσθέτοντας ότι με την πρόσληψη νέων οχταμινήτων, ο χώρος θα ενισχυθεί με έναν ακόμη υπάλληλο. Ωστόσο, κατέστησε γνωστό πως το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε ένα «φρεσκάρισμα» των αιθουσών, προκειμένου οι αίθουσες να είναι έτοιμες να υποδεχτούν ξανά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Τέλος, πρόσθεσε πως θα τοποθετηθεί προστατευτικό μπροστά στις πόρτες που οδηγούν στο μπαλκόνι, λόγω επικινδυνότητας.

Σχέδια για συνεργασίες και μεγαλύτερο άνοιγμα της δομής

Την πρόθεση για συνεργασία μεταξύ της Παιδικής Βιβλιοθήκης και της Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης εξέφρασε το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και εντεταλμένη σύμβουλος Βιβλιοθηκών Ειρήνη Δράκου. Τέλος, η κ. Ρώτα διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Έκθεσης, θα τεθούν οι βάσεις για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των Μικρών Ξεναγών της Ερμούπολης και των Μικρών Ξεναγών της Άνω Σύρου, υπεύθυνη των οποίων είναι η κ. Μαίρη Καράβα.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την τελική έγκριση από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακοινωθεί προσεχώς από το Τμήμα Πολιτισμού η έναρξη λειτουργίας του χώρου, καθώς και η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στα εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα.