Ανοιχτό Κάλεσμα Καλλιτεχνών για το 7o Eye’s Walk Digital Festival

“HermAphrodite: Ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία”

  • Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020 - 06:28
  • /   Eνημέρωση: 24 Ιαν. 2020 - 8:00

Με τα φύλα και τις ταυτότητες που επηρεάζουν καθοριστικά και διαμορφώνουν τις εμπειρίες, την ισχύ και την προσωπική και κοινωνική ζωή όλων μας θα συνομιλήσει η φετινή παραγωγή του «Eye’s Walk Digital Festival».

Γυναίκες, Άνδρες, Διεμφυλικοί άνθρωποι και άνθρωποι με ταυτότητα ή έκφραση φύλου πέρα από τις κυρίαρχες διττές ταυτότητες θα μπουν κάτω από την «ομπρέλα» του καινοτόμου φεστιβάλ με curator τη Φιλία Μηλιδάκη, που επιστρέφει στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το έργο “HermAphrodite”.

«Για το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο της δημιουργίας δε χρειάζεται πια να μιλάμε με επιχειρήματα αλλά με δοξολογίες. Και το σεβασμό που αρμόζει στη δύναμή τους. Και με τη χαρά που αυτά μας ξυπνούν”.

Η Γαλλίδα θεωρητικός του φεμινισμού Monique Wittig επισημαίνει ότι η Γυναίκα είναι ένα «αντικείμενο» χωρίς ελευθερία και αυτονομία ενώ το μόνο «υποκείμενο» είναι αρσενικό.

Πριν το νόμο, το φόβο και τη δυαδικότητα όλα συνδέονται. Το θηλυκό στο θηλυκό και το θηλυκό στο αρσενικό και το αρσενικό στο θηλυκό και το αρσενικό στο αρσενικό. Kαι «κάνουν πόλεμο για να κάνουν έρωτα». (Eduardo Galeano)

«Η αναστάτωση είναι αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι πόσο σωστά μπορεί κανείς να την προκαλέσει και πώς να βρει τον καλύτερο τρόπο να είναι μέσα σε αυτή». (Judith Buttler).

Η παραγωγή “HermAphrodite”, που θα παρουσιαστεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 23 έως 31 Ιουλίου 2020, υποστηρίζει και συμμετέχει στο έργο “We Are Here and Everywhere in the Balkans”, μια αναζήτηση της ιστορία και της κουλτούρας των LGBTQ κοινοτήτων στα Βαλκάνια. Ένα διαβαλκανικό έργο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία), βραβευμένο από το Cultural Management Academy Project Fund 2019 & το Goethe Institut, με leading partner τη ΜΚΟ ACCEPT από τη Ρουμανία.

Project Guidelines

Οι καλλιτέχνες, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διοργάνωση, παροτρύνονται να εξετάσουν τις παρακάτω επιλογές σχετικά με τις τοποθεσίες και τις δυνατότητες του χώρου που προσφέρει το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης:

• Video Art Installations στην πλατεία Μιαούλη, μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών.

• Site specific installations στο δημόσιο χώρο, στην πλατεία Μιαούλη και γύρω από αυτή

Το φεστιβάλ ενθαρρύνει προτάσεις που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή του ακροατηρίου και των τοπικών κοινοτήτων (μέγιστη διάρκεια: 10 λεπτά).

• Virtual Reality / Augmented reality installation

Για την έμπνευση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών

Το «Eye’s Walk Digital Festival» μπορεί να παρέχει σε όσους καλλιτέχνες ενδιαφέρονται αρχειακό υλικό και υλικό μελέτης από τις ιστορίες LGBTQ κοινοτήτων στη Ρουμανία [έρευνα εν εξελίξει από την ομάδα του ACCEPT]. Η ομάδα του φεστιβάλ θα είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Ξεκινώντας από το νησί της Σύρου, το έργο “HermAphrodite” μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο μέσω της τέχνης.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν τα έργα και τις προτάσεις τους μέχρι 15 Απριλίου 2020 στο info@eyeswalk.gr.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση μέρους της παραγωγής «Eros» (καλοκαίρι 2019), στην Τεχεράνη σε συνεργασία με τον Ιρανό καλλιτέχνη και curator των Paadmaan Projects, Foad Alijani.