Στην επόμενη φάση περνά το μεγάλο έργο της αναστήλωσης της Στοάς του Φιλίππου Ε’

Το δηλιακό τοπίο αλλάζει

  • Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2020 - 06:15

Η εγκατάσταση του ικριώματος είναι το επόμενο βήμα των εργασιών αναστήλωσης της θαυμαστής Στοάς του Φιλίππου Ε’ που υλοποιούνται στο νησί της Δήλου.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, φορέα υλοποίησης του έργου –συνολικού προϋπολογισμού 550.000 €, η γερανογέφυρα επί μεταλλικών ικριωμάτων, που διατρέχει όλο το μήκος του υπό αναστήλωση κτηρίου, αποτελεί το βασικό «εργαλείο» για την ασφαλή και ταχεία εκτέλεση των εν εξελίξει αναστηλωτικών εργασιών».

Το προς αναστήλωση μαρμάρινο οικοδόμημα ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου αι./αρχές 2ου αι. π.Χ., ενώ λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε κατά πλάτος προς δυσμάς και κατά μήκος προς βορρά. Η Στοά του Φιλίππου Ε΄ αποτελεί ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Βρίσκεται στα νότια του τεμένους του Ιερού του Απόλλωνα και ορίζει μαζί με τη Νότια Στοά την Ιερά Οδό, η οποία καταλήγει στα Προπύλαια.

Σήμερα το κτίριο διατηρείται μόλις στο επίπεδο του θεμελίου αλλά σώζεται διάσπαρτα πλήθος αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών του, γεγονός που επιτρέπει και προτρέπει την αναστήλωσή του. Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και στοχεύει στην αναβάθμιση του ιδιαίτερου και ευαίσθητου χώρου της Δήλου με την απόδοση της τρίτης διάστασης σε ένα σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας.

Το Ίδρυμα έχει εγκρίνει χορηγία προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την εκτέλεση του έργου της μερικής αναστήλωσης της στοάς του Φιλίππου στη Δήλο, με το συλλογισμό ότι η Δήλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και η εφαρμογή ενός προγράμματος αναστηλωτικών έργων θα μπορούσε να αλλάξει το δηλιακό τοπίο, διασώζοντας την πολύτιμη κληρονομιά του από τη φθορά του χρόνου, επιτυγχάνοντας να καταστήσει το νησί κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως.