Θετική διάθεση συμμετεχόντων και συντελεστών για κοινή πλεύση με στόχο την επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Σύρου

Όλοι μαζί για το Καρναβάλι μας!

Το σύνθημα για να ξεκινήσει ένα ακόμη καρναβαλικό πάρτι με κύρια συστατικά τη ζωντάνια, την ένταση και το πάθος των συμμετεχόντων που σαν ένα σώμα-μια ψυχή θα σκορπίσουν χαρά και μοναδικές στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, δόθηκε μέσα από τη συνάντηση της ομάδας εργασίας και των συντελεστών του Συριανού καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» με τους εκπροσώπους των φετινών ομάδων.

Με θετική διάθεση και πρόθεση να διαλύσει κάθε γκρίζο «σύννεφο» που περιττεύει σε μία μεγάλη γιορτή χαράς και ξεφαντώματος, η ομάδα εργασίας με συντονιστή το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσε απαντήσεις σε σκέψεις και προβληματισμούς των συμμετεχόντων, ενώ παρουσίασε και τις νέες «πινελιές» στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνεχή διεύρυνση, εξέλιξη και βελτίωση της διοργάνωσης.

Στην έναρξη της συνάντησης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αλίκη Λεονταρίτη αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Τμήματος με τους Μάρκο Ρούσσο, Γιάννη Δεσύπρη, Μαίρη Καράβα, Διονύση Μεσσάρη (μέλος της Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού επί σειρά ετών), Αγνή Ρούσσου (εκπρόσωπο της καρναβαλικής ομάδας «Άνω Ποταμών» και Κυριακή Κοντογιάννη (εκπρόσωπο της καρναβαλικής ομάδας «Εκείνοι οι Ζαβοί», που ένωσαν τις δυνάμεις τους από τον Οκτώβριο του 2019, με στόχο να προσφέρουν τις γνώσεις, τις ιδέες και τις πολύτιμες εμπειρίες τους για τον σχεδιασμό του φετινού Καρναβαλιού.

Ασπρόμαυρες… σκέψεις

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα «κύματα» που σηκώθηκαν από την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της καρναβαλικής ομάδας «Άσπρο-Μαύρο», που προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να ενταχθούν στην «οικογένεια» του Καρναβαλιού, ακόμη και την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία και επιβάρυνση, με μοναδική «υποχρέωση»… την αμφίεση των συμμετεχόντων στις αποχρώσεις του τίτλου.

Δηλώνοντας ενήμερη για την αναστάτωση και την ανησυχία των υπολοίπων ομάδων, που στηρίζουν σταθερά τη διοργάνωση και κάθε χρόνο βάζουν τα δυνατά τους για να την απογειώσουν με ευφάνταστες στολές, εντυπωσιακά άρματα και πολλές ακόμη εκπλήξεις που απαιτούν και κόπο και χρήμα, η κ. Λεονταρίτη διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση υποβιβασμού της προσπάθειάς τους. Όπως τόνισε, η δημιουργία της ομάδας «Άσπρο-Μαύρο» αποτελεί μια επιτυχημένη συνταγή του Καρναβαλιού της Πάτρας, που «δανείζεται» ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να ενισχύσει και να μεγαλώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων με ανθρώπους που επιθυμούν να παρελάσουν, αλλά δεν έχουν είτε την οικονομική ευχέρεια είτε τον χρόνο για να ενεργοποιηθούν πιο έγκαιρα.

«Ούτε που μας πέρασε από το μυαλό ότι μια τέτοιου είδους ομάδα θα αποδυνάμωνε κάποιες άλλες, χαρακτηριστικές στην ιστορία του θεσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι σε μια δράση όπως το Καρναβάλι, συνώνυμο της χαράς και του κεφιού, δεν πρέπει να υπάρχουν γκρίζες ή σκοτεινές σκέψεις και άνθρωποι δυσαρεστημένοι. Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη η δημιουργία και συνεπώς η παρουσία της στις καρναβαλικές παρελάσεις, στις οποίες και θα εμφανιστεί τελευταία.

«Απειλή» του δυναμικού των ομάδων

Από την πλευρά τους, μέλη καρναβαλικών ομάδων διευκρίνισαν ότι κατανοούν τους σκοπούς αυτής της πρωτοβουλίας, ωστόσο εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με την ανακοίνωση της ομάδας «Άσπρο-Μαύρο» στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τη στιγμή που οι φόρμες συμμετοχής σε αρκετές άλλες ομάδες είναι ακόμα ανοιχτές. Όπως τόνισαν, η ενέργεια αυτή ενδέχεται να στερήσει από τις ίδιες μέλη, που θα σκεφτούν ότι η συμμετοχή τους στην ομάδα του Δήμου θα ήταν πιο συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς, αντί να ενταχθούν σε κάποιο άλλη από τις υπάρχουσες ομάδες, διαθέτοντας ένα ποσό για τη στολή και το άρμα τους. Θεώρησαν μάλιστα ότι η διαφήμιση ανάμεσα στο «Άσπρο-Μαύρο» και τις υπόλοιπες ομάδες είναι άνιση, υποστηρίζοντας πως θα ήταν ενδεχομένως καλύτερο να αναγράφονταν όλες οι συμμετοχές στο πρόγραμμα του Δήμου. Για το λόγο αυτό, έκριναν ότι η έγκαιρη και πιο επίσημη προβολή της νέας –ελεύθερης- ομάδας ακυρώνει τον κόπο των υπολοίπων, που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παλεύουν να βρουν ιδέες και στολές, να στήσουν άρματα και να σχεδιάσουν τα χορευτικά τους, προκειμένου να παρουσιάσουν «υπερπαραγωγές» και να ανεβάσουν τον πήχη της διοργάνωσης.  Καταλήγοντας εξήγησαν ότι η ανησυχία τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κοπιώδη προσπάθειά τους να αυξήσουν τα μέλη τους, που δυστυχώς λόγω μουδιασμένης διάθεσης από τον κόσμο, είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Πρόσθεσαν μάλιστα πως η παρουσία μιας τέτοιας ομάδας μπορεί να μη δημιουργεί προβλήματα σε ένα Καρναβάλι μεγάλης εμβέλειας, όπως αυτό της Πάτρας, αλλά σε μία διοργάνωση με πιο περιορισμένο πλήθος συμμετεχόντων ενδεχομένως να κάνει «ζημιά».

 «Καμία πρόθεση για υποβιβασμό του έργου σας»

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, η κ. Λεονταρίτη εξήγησε πως απόφαση της ομάδας έργου του Συριανού καρναβαλιού ήταν η ανακοίνωση της ομάδας «Άσπρο-Μαύρο» μετά τη λήξη της δηλώσεις συμμετοχών όλων των ομάδων στη φόρμα του Δήμου, προκειμένου να βρει κι αυτή τα πατήματά της, όπως οι υπόλοιπες ομάδες που διαφημίζονται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης εδώ και αρκετούς μήνες. Μεταξύ άλλων, πληροφόρησε τους εκπροσώπους των ομάδων, πως αμέσως μετά τη λήξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2020» θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όπου θα γίνει ένας απολογισμός και θα εξεταστούν όλες οι παρατηρήσεις προκειμένου να διορθωθεί μελλοντικά κάθε μελανό «σημείο». Ως εκ τούτου, πρότεινε στις ομάδες προσωρινά να «ρίξουν νερό στο κρασί τους», να ευχαριστηθούν το Καρναβάλι και να περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα από τον φετινό σχεδιασμό.

Ενίσχυση στην παρουσίαση και αλλαγές στην Άνω Σύρο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε από την Αντιδήμαρχο, πως εκτός από τους δύο κεντρικούς παρουσιαστές του Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργο Ρούσσο, φέτος θα υπάρχει και έξτρα βοήθεια στο σημείο του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται κατά τη διάρκεια μετάβασης των ομάδων από την παραλιακή οδό της Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη.

Ένας από τους «πρωταγωνιστές» της φετινής διοργάνωσης θα είναι και το Συριανό Λουκούμι, το οποίο ενόψει της εγγραφής του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (θα ακολουθήσει και εκδήλωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού) θα προβληθεί μέσα από το Καρναβάλι και ειδικότερα από τους παρουσιαστές του.

Δεκατέσσερις ομάδες και συνολικά περίπου 250 άτομα θα λάβουν μέρος στο 6ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού με διοργανωτές τους «SherLouk Holmes», το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Τέλος, παράλληλα με τις νέες δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (επίσκεψη σε γηροκομεία, Συριανο-Ιδώματα, Maska Runners) θα υπάρξει και μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Άνω Σύρο (29/2). Η βραδιά θα ξεκινήσει με την αναβίωση των Ζεϊμπεκιών στις 19:00, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού να παρακολουθήσουν πιο άνετα το δρώμενο και η παρέλαση των καρναβαλιστών θα ακολουθήσει αμέσως μετά, δίνοντας πάσα στα πάρτι που θα λάβουν χώρα μέσα στα στενά.