Οι Φίλοι του Βιομηχανικού Μουσείου μας ενημερώνουν διαδικτυακά για την ιστορία της Σύρου και μας παρουσιάζουν τις επόμενες δράσεις τους

Βήματα προς την ποιότητα

Στην υλοποίηση μιας νέας και φρέσκιας ιδέας προέβη ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης με στόχο την πληροφόρηση των μελών, φίλων του, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για το έργο και τις εκδηλώσεις του με επίκεντρο το Βιομηχανικό Μουσείο.

Μέσω ενός ενημερωτικού δελτίου (newsletter), που θα αναρτάται στο διαδίκτυο με την επιμέλεια μελών του Συλλόγου, το κοινό θα αντλεί πληροφορίες για τη δράση του, συνοδευόμενες από φωτογραφίες και άλλο υλικό.  

«Εν μέσω κορωνοϊού και καραντίνας, αποφασίστηκε η ανάρτηση μικρών δημοσιευμάτων, που αφορούν στην ιστορία του τόπου μας και κυρίως στη βιομηχανική ιστορία του», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, Μαργαρίτα Καλουτά. Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να μάθουν κάτι παραπάνω, να γνωρίσουν την τόσο ιδιαίτερη ιστορία της Σύρας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ιστορία που ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της στον χάρτη και την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Πλούσιος απολογισμός

Δεδομένου ότι, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου κατά την οποία παρουσιάζεται ο απολογισμός έτους και ο προγραμματισμός δράσεων για την προσεχή περίοδο, αναβλήθηκε φέτος λόγω των γενικότερων συνθηκών, η κ. Καλουτά αναφέρθηκε σε κάποιες από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δωρεές τεκμηρίων από ανθρώπους που εμπιστεύονται τον Σύλλογο. Τα τεκμήρια αυτά έγιναν επισήμως αποδεκτά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αποτελούν σήμερα μέρος της προίκας του Βιομηχανικού Μουσείου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που ανέδειξαν το Μουσείο, όπως η πρόσκληση σε ερευνητικές ομάδες από το Πολυτεχνείο και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η δημιουργία ιστοσελίδας όπου αναφέρεται το ιστορικό του Συλλόγου κα προβάλλονται μηχανήματα μιας άλλης εποχής, αρχειακό υλικό κλπ.

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ένα τα πιο σημαντικά επιτεύγματα θεωρείται η εγγραφή του Συλλόγου και η είσοδός του στην πύλη χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Ήταν μια διαδικασία με μπόλικη γραφειοκρατία και αρκετό κόπο, αλλά ευτυχώς κατέληξε σε επιτυχία», σημείωσε η πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως οποιαδήποτε επιχορήγηση ληφθεί από τον Σύλλογο, θα έχει μοναδικό στόχο και παραλήπτη το Βιομηχανικό μουσείο και τίς δράσεις του. 

Επιπλέον, μόλις προχτές, με έξοδα του συλλόγου και μόνο, ολοκληρώθηκε ένα έργο, πολύ σημαντικό για το Βιομηχανικό Μουσείο και την ιστορία του τόπου – η ψηφιοποίηση προφορικού υλικού, δηλαδή εκατοντάδων προφορικών συνεντεύξεων εργατών διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ζουν πλέον, με μαρτυρίες για την εργασία τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν σε κλωστοϋφαντουργεία, τυπογραφεία, λουκουμοποιεία, μηχανουργεία και άλλα εργοστάσια, που ήκμαζαν κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το εν λόγω υλικό θα προωθηθεί σε ηλεκτρονικές πύλες του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπου ο οποιοσδήποτε σχετικός και ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πληροφορηθεί σε θέματα κοινωνιολογικά ή ανθρωπιστικών σπουδών.

Σύμφωνα με την κ. Καλουτά, στόχο του συλλόγου αποτελεί πάντα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων κλπ. Μέλη και φίλοι τους με συνεχές ενδιαφέρον αναλαμβάνουν και συντηρούν παλαιές μηχανές που διασώζονται από τη σκουριά και το χρόνο και μετά, επανατοποθετούνται στους χώρους και είναι έτοιμες για οποιαδήποτε έκθεση και προβολή. Εξίσου σπουδαίες είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στο Μουσείο σε συνεργασία με σχολεία του νησιού.

«Όλες οι προσπάθειές μας έχουν ευοδωθεί. Αυτό μας ικανοποιεί, αλλά θέλουμε περισσότερα», σημειώνει η κ. Καλουτά. «Ονειρευόμαστε το Βιομηχανικό Μουσείο να αποκτήσει εξωστρέφεια, να διαδοθεί η φήμη του ακόμη πιο μακριά, να γίνει η βάση και το μέσο για ιστορικές έρευνες, να αποτελέσει ένα μόνιμο πολιτιστικό πυρήνα και αντικείμενο για ερευνητές,  ένα κέντρο με διεθνή ακτινοβολία και γιατί όχι; Ακόμη και μια αντίσταση /ανάχωμα στη λαίλαπα τού δήθεν εκσυγχρονισμού και του μαζικού τουρισμού, που σαρώνουν στο πέρασμά τους, αξίες, παραδόσεις και που εμείς οι εκτός, με κόμπο στο λαιμό πολλές φορές παρακολουθούμε…».

Στα μελλοντικά σχέδια, οι εκθέσεις της «Συριανής Γυναίκας» και των Δωρεών

Στον προγραμματισμό του Συλλόγου για την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάνεται η έκθεση της Μοδιστρικής, της Αισθητικής και της Χρυσοχοΐας του προηγούμενου αιώνα ή με άλλα λόγια, η έκθεση για τη Συριανή γυναίκα του 20ου αιώνα, πρόταση της κας. Συκουτρή. «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά ευχάριστη ιστορία. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά αντικείμενα, ρουχισμός, ζώνες, καπέλα, αλλά επειδή πρόσφατα το Λουκούμι εντάχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς, μας προτάθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, να εντάξουμε την έκθεση του Λουκουμιού στο πρόγραμμά μας και συμφωνήσαμε. Εννοείται πως θα είναι πιο πλούσια και μεγαλύτερη από προηγούμενη που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, η έκθεση της «Συριανής Γυναίκας» αναβάλλεται προς το παρόν και θα ακολουθήσει αργότερα».

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του Λουκουμιού, προς το τέλος του έτους, πρωταρχικό μέλημα του Συλλόγου θα είναι η έκθεση των δωρεών που κατά καιρούς έχει λάβει. Αυτή θα είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που με εμπιστοσύνη δώρισαν στα μέλη πράγματα που διέθεταν, οικογενειακά κειμήλια, μεγάλα και μικρά, έντυπο υλικό, βιβλία, ακόμη και φωτογραφίες προγόνων τους, κλωστές ή κουβαρίστρες, δείγματα και μνήμες, που θα μας κάνουν να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε, να βρούμε μεταξύ τους πράγματα και πρόσωπα οικεία και γνωστά μας. Παράλληλα, ο Σύλλογος θα επιδιώξει την παρουσίαση διαφόρων μελετών ή επιστημονικών εργασιών και βεβαίως, τη συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς.

 «Ο Σύλλογος αυτός, τα μέλη του και οι φίλοι που τον περιβάλλουν είναι πολλοί, έχουν αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, ο καθένας μας έχει πάρει άτυπα έναν ρόλο, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει, τις γνώσεις του σ’ ένα θέμα και ανάλογα με την εμπειρία του. Προσφέρουν εθελοντική εργασία, πάντα αθόρυβα και ουσιαστικά, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι επιτυχή», κατέληξε η κ. Καλουτά.