Φραγκούλης, Θηβαίος, Νικολόπουλος, Μποφίλιου, Θαλασσινός, Βελεσιώτου, Ανδρεάτος και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες στο πλούσιο πρόγραμμα του «Mykonos Art Festival 2020»

Η Μύκονος κάνει τη διαφορά στον Πολιτισμό

Σε βάθος τεσσάρων μηνών εκτείνεται φέτος το πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυκόνου που, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία, τολμά να βγει μπροστά και να προσφέρει μία γενναία πολιτιστική ανάσα σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μέσα από έναν πλούτο καλλιτεχνικών προτάσεων για κάθε γούστο.

Το Mykonos Art Festival που «γεννήθηκε» πριν από λίγα χρόνια με στόχο να καλύψει την ανάγκη των ντόπιων για έκφραση και ψυχαγωγία, καθιερώθηκε ως ένας σταθερός θεσμός, που συνεχώς εξελίσσεται, αναγάγοντας σταδιακά τη Μύκονο σε έναν ενεργό και δυνατό πολιτιστικά προορισμό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το φετινό πρόγραμμα με την υπογραφή του Δήμου Μυκόνου και του Π.Α.Κ.Ο. Γεώργιος Αξιώτης, όχι μόνο δεν περιορίστηκε από τις σημερινές έκτακτες συνθήκες, αλλά ενισχύθηκε και με τη συμμετοχή πλειάδας εκπροσώπων της τέχνης, το όνομα των οποίων αποτελεί διαχρονικά εγγύηση για υψηλής ποιότητας θεάματα που αγκαλιάζονται θερμά από το κοινό.

Το Mykonos Art Festival 2020, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θέμη Ροδαμίτη ανοίγει το Σάββατο 18 Ιουλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με τη θεατρική παράσταση «Το τάβλι» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη (διοργάνωση: ΚΔΕΠΠΑΜ) και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς χαιρετίζει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο με την ευχή όλοι να είμαστε υγιείς και να παραμείνουμε δυνατοί μπροστά σε κάθε δυσκολία. Όπως υπογραμμίζει: «Το πρόγραμμα εμπεριέχει όλες τις αναζητήσεις για τον παρελθόντα και τον σύγχρονο πολιτισμό και την ιστορία μας. Περικλύζεται από την περηφάνια μας να παρουσιάσουμε την ταυτότητά μας στους επισκέπτες μας, αλλά και στους ντόπιους ώστε να την κατανοήσουμε όλοι καλύτερα. Αποπνέει τη χαρά που μας χαρίζει η τέχνη ως ανεξάντλητη πηγή ζωής».

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου και Δήλος

Ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο θα παρουσιαστούν από 19 έως 30 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Η περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή Εποχή» περιλαμβάνει αρχαιότητες και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τον γνωστό μύθο «Φαέθων» των Οβίδιου και Ευριπίδη, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, θα παρουσιάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (04/09). Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Μάξιμος Μουμούρης, Λάμπρος Κωνσταντέας. Μουσική επί σκηνής: Σόλης Μπαρκή (κρουστά).

Η σημασία της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων, η αξία της ενσυναίσθησης και ο βασικός ρόλος της σωστής υγιεινής στην καθημερινότητα όλων μας είναι τα θέματα που διατρέχουν τη διαδραστική, παιδική, μουσικοθεατρική παράσταση «Ταξίδι στην Παραξενούπολη». Η νέα παραγωγή του Εργοστασίου Ονείρου σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Πιέτρη θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Το επόμενο βράδυ, στον ίδιο χώρο, μικρά και μεγάλα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την επιτυχημένη παράσταση «Το παιδί που τόλμησε», μια συμπαραγωγή του Εργοστασίου Ονείρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.

Η χορογράφος Νικόλ Συριανού και η χορευτική ομάδα του Πάντεχνον παρουσιάζουν στις 24/7 την παράσταση σύγχρονου χορού «Grab my hand», αντλώντας έμπνευση από την επικαιρότητα και τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο πλανήτης παγκοσμίως.

Τη μαγεία του τσίρκου με τη θεατρικότητα αναμειγνύει το κωμικό έργο των Σαμπίν Ζίζερ, Μίκαελ ΣραμΖαν και ο Πωλ Ντενιζόν, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία «Ένα γέλιο η Ζωή» (01/08).

«Καταιγισμός» συναυλιών

Την Τετάρτη 29/07, ο αγαπημένος τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης θα μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και όμορφα μουσικά τοπία.

Μαγικές στιγμές με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, δικές του συνθέσεις, αλλά και αγαπημένα κομμάτια από το τεράστιο ρεπερτόριό του θα χαρίσει στο κοινό ο Μάριος Φραγκούλης (03/08). Μαζί με τους αξιόλογους ερμηνευτές Δήμητρα Σελεμίδου, Μυρτώ Βασιλείου και Βασίλη Κούρτη, θα υφάνουν ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από έντονα συναισθήματα, έρωτα, κοινωνικές αντιλήψεις, γεμάτο μαγεία και δυνατούς ρυθμούς.

Τους σημαντικότερους σταθμούς της δημιουργικής πορείας του θα παρουσιάσει στις 6 Αυγούστου, ο Χρήστος Θηβαίος. Μαζί του ο Μάξιμος Δράκος στο πιάνο και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα.

Μια ειδική τιμητική βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη μουσική διαδρομή του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου, στο Γήπεδο Άνω Μεράς. Μαζί του, επί σκηνής, τραγουδούν η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Στέλιος Διονυσίου και η Ασπασία Στρατηγού.

Συναρπαστικά τραγούδια της πιο δυναμικής και απρόβλεπτης μουσικής τριάδας (Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Νατάσσα Μποφίλου», από το «Σ’ έχω βρει και σε χάνω» μέχρι το «Μέτρημα» κι από το «Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει» μέχρι τη «Βαβέλ» θα απολαύσει το κοινό της Μυκόνου στην προσεχή συναυλία της αγαπημένης ερμηνεύτριας με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια. (16/08, Γήπεδο Άνω Μεράς).

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη και ο Κωνσταντίνος Φάμης, δύο καλλιτέχνες με σημαντική παρουσία στα θεατρικά και μουσικά δρώμενα της χώρας, συναντιούνται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (18/8) και ερμηνεύουν τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κραουνάκη κ.ά., που αγαπήθηκαν και ακούστηκαν πρώτη φορά σε θεατρικές παραστάσεις. Μαζί τους ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, το συγκρότημα «Αποσπερίτες», που δημιουργήθηκε από τους Μυκονιάτες μουσικούς Βασίλη Γρυπάρη και Μάριο Ζουγανέλη θα παρουσιάσει στην Πλατεία Άνω Μεράς ένα μοναδικό πρόγραμμα με έντονο το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, καθώς και ένα ευρύ λαϊκό ρεπερτόριο. Θα συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες: Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος: «Οι Ανεμόμυλοι», του Απολλώνειου Πολιτιστικού Συλλόγου « Μυκονιάτικη Βεγγέρα» και του Πολιτιστικού λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου «Μαντώ».

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός θα συναντήσει στο Δημοτικό Γήπεδο Κόρφου την ξεχωριστή ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου και μαζί θα δημιουργήσουν μια γέφυρα που ενώνει το παλιό λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι με γνωστές τους επιτυχίες. Μαζί τους ο ταλαντούχος τραγουδιστής Βασίλης Προδρόμου (25/08).

Τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη που ερμήνευσε μοναδικά ο Γρηγόρης Μπηθικώτσης, θα παρουσιάσει, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λάκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τη συνοδεία μικρής λαϊκής ορχήστρας και τη χορωδίας «Γεώργιος Αξιώτης» υπό τη διεύθυνση της Εύας Βασιλοπούλου. Στις 09/09, στον ίδιο χώρο, το κοινό θα απολαύσει τους Χειμερινούς Κολυμβητές, μία μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος, που τραγουδά τον έρωτα, την μοναξιά, την ομορφιά, τις φευγαλέες εικόνες, το κέφι της παρέας, την μαγεία της νύχτας.

Από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου το φετινό εικαστικό αφιέρωμα στη Δανέζα ζωγράφο Lilly Kristensen (1934- 2001), που έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στη Μύκονο και την αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο μέσα από τα κολλάζ της.

Η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου εστιάζει φέτος στο σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και παρουσιάζει το έργο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simons Stephens από 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου, στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ.  Σκηνοθεσία Δομήνικος-Δημήτρης Κουκάς.

Μια ομάδα εικαστικών γυναικών της Μυκόνου δείχνουν το σκεπτικό τους μέσα από τα έργα τους που αφορούν στο σήμερα και στους μύθους της Μυκόνου και του κόσμου. Η εικαστική έκθεση «Η Μύκονος είναι γυναίκα» σε επιμέλεια Μαρίνας Πετρή θα παρουσιαστεί από 01 έως 10 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο

Το κείμενο του Μένη Κουμανταρέα «Θυμάμαι τη Μαρία» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 σε αφήγηση του Κωνσταντίνου Τζούμα και της Ευασίας Κουτουλάκη. Το έργο αφορά στη συνάντησή ενός 17χρονου αγοριού, που εργάζεται ως γκαρσόνι στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια με τη Μαρία Κάλλας, που την ακούει να τραγουδά αποκλειστικά για αυτόν. Σπάνιες ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη.

Το επόμενο απόγευμα θα διεξαχθεί η ημερίδα «Περιηγητές και ταξιδιώτες στη Μύκονο», Ημερίδα με αναφορά στους μύθους, το κλίμα, τις συνήθειες των κατοίκων, την ιστορία, τη χλωρίδα και την πανίδα. «Ξεναγοί» στο ταξίδι: Ζιζή Σαλίμπα, Δρ. Οικονομολόγος – Ιστορικός, Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός Τέχνης, Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ Ιστορίας.

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί για παιδιά 11-12 ετών η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Στις 11/10,  ο Παναγιώτης Κουσαθανάς μιλά και διαβάζει από το έργο του Παραμιλητά, που αφορά κείμενα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Μυκόνου, το κείμενο ύμνο για το νησί «Έτσι ερωτεύθηκα τη Μύκονο!...», που δημοσίευσε ο Μ. Καραγάτσης το 1958 στο περιοδικό Εικόνες της Ελένης Βλάχου.

Για τις «Μεγάλες τομές στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821» θα μιλήσει η ιστορικός Μαρία Ευθμίου (23/10). Την Κυριακή 25/10 θα προβληθεί η ταινία «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» για το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα, όπου γεννήθηκε το 1909 έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Τέλος, το CineDoc ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Μύκονο με τέσσερα ντοκιμαντέρ που έχουν σαν βασικό άξονα το περιβάλλον. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 30 & 31 Οκτωβρίου, στον αύλειο χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των θεατών.

 

Παρακάτω, θα βρείτε διαθέσιμο το pdf αρχείο με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Mykonos Art Festival 2020. 

Για να διαβάσετε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εικαστικών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, πατήστε εδώ

Σχετικά αρχεία: