8ο SIFF, 4ο «ΑΝΩ» και 16o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στο πολιτιστικό πρόγραμμα του επόμενου μήνα

«Σύρος – Πολιτισμός» και τον Αύγουστο

Εξετάζεται η ένταξη τριών συναυλιών: Μανώλη Μητσιά, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Μίλτου Πασχαλίδη

Τρία αγαπημένα φεστιβάλ επιστρέφουν τον επόμενο μήνα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το SIFF, το «ΑΝΩ» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής αναπροσάρμοσαν το αρχικό πρόγραμμά τους και διατηρούν μία θέση στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» με εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο μήνας θα ανοίξει με την πρώτη εκδήλωση του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, που εξερευνά τη θεματική με τίτλο «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του SIFF.

Το κινητοσκόπιο του Έντισον

Ειδικότερα, την 1η Αυγούστου 2020 θα παρουσιαστεί στην Ερμούπολη, μία δράση βασισμένη σε επιλογή ταινιών που γυρίστηκαν με το κινητοσκόπιο του Έντισον. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές (τεκμηρίωση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου), η Ερμούπολη φιλοξένησε τη δεύτερη προβολή ταινιών που υπήρξε ποτέ στην επικράτεια του ελληνικού κράτους το 1900 – δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα. Το SIFF προετοιμάζει τη χαρτογράφηση και δημιουργική αναπαραγωγή μέρους αυτού του προγράμματος προβολών του κινητοσκοπίου του Edison με τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και με στόχο την ενεργοποίηση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Η δράση θα διεξαχθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, οπότε και συμπληρώνονται 120 χρόνια από εκείνη την ιστορική προβολή. Σημειώνεται πως, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα και το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube για όλο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις του 8ου SIFF στη Σύρο από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2020.

Διήμερο κλασικής μουσικής, αφιερωμένο στον Μπετόβεν

Το κοινό του νησιού θα υποδεχτεί και φέτος στη φιλόξενη αγκαλιά του το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το οποίο θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες άνευ αντιτίμου στον εξωτερικό χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά στις 12 και 13 Αυγούστου 2020.

Το Φεστιβάλ αφιερώνει την 16η του διοργάνωση σε έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, τον Ludwig van Beethoven (1770-1827), με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννησή του, παρουσιάζοντας εμβληματικά έργα του, με τη συμμετοχή συνόλων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων 12μελής ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από μουσικούς της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η σολίστ πιάνου Αλεξία Μουζά - Αρένας, ο σολίστ βιολιού Γιάννος Μαργαζιώτης και ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

Με πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, η μία εκ των δύο παραστάσεων θα δοθεί προς τιμή του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Διοικητικού και εν γένει προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο», διαθέτοντας προς αυτό ταυτόχρονα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων για τη συγκεκριμένη παράσταση.

ΑΝΩ Festival / ΚΑΤΩ Tour 2020

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», αδυνατώντας - και αυτό - να υλοποιήσει τον αρχικό προγραμματικό σχεδιασμό του, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους ανθρώπους που συμβάλλουν στη διοργάνωσή του, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει τη συνέχειά του και να εδραιώσει την παρουσία του στον καλλιτεχνικό ορίζοντα, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, αλλά και αξιοποιώντας την τεχνολογία για την προώθηση και διεύρυνση του κοινού του, σε μια δύσκολη για πολιτιστικές εκδηλώσεις περίοδο.

Για την 4η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ προγραμματίζει τρεις συναυλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά με ζωντανή μετάδοση (live-streaming). Μέσω εγκατάστασης οθόνης προβολής, τις συναυλίες θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με ελεύθερη είσοδο, σε επιλεγμένους ανοιχτούς χώρους, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου και ώρα 20:15, θα προβληθεί στο προαύλιο Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία η συναυλία των Ελένης Κεβεντσίδου (εκκλησιαστικό όργανο) και Σπύρου Λάμπουρα (κρουστά). Το επόμενο βράδυ, το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από το προαύλιο του Ενυδρείου στο Κίνι τη σύμπραξη της Ελένης Κεβεντσίδου και του Χρήστου Παρασκευόπουλου (εκκλησιαστικό όργανο) με τη Susan Norton (βιολοντσέλο).

Τέλος, το Σάββατο 22 Αυγούστου, ο Χρήστος Παρασκευόπουλος θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον τενόρο Ιωάννη Κάβουρα. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, και περιλαμβάνει έργα Πολωνών συνθετών. Θα μεταδοθεί απευθείας στον ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων.

Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Στο πλαίσιο του 4ου «ΑΝΩ» θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση για τη ζωή και το έργο του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον πρόναο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου (17-23 Αυγούστου), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2020 διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Χορευτικές – μουσικές – θεατρικές παραστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2020», συνδιοργανώνεται διήμερο καλλιτεχνικών δράσεων με τίτλο «in miniature» από το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 7 έως και 8 Αυγούστου 2020, στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου – Κτιρίου Κορνηλάκη.

Μουσική και τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο θα παρουσιαστούν στις 10 Αυγούστου, στον Θερινό Κινηματογράφο «Παλλάς» από την Ορχήστρα των Κυκλάδων.

Τέλος, ο Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» θα παρουσιάσει την παράσταση «Μες τα μαύρα μεσάνυχτα» στις 30 και 31 Αυγούστου 2020, στο ανοικτό θέατρο «Ευανθία Καΐρη» στα Λαζαρέτα.

Εικαστικά

Το Σάββατο 1η Αυγούστου ανοίγει ο κύκλος της ομαδικής έκθεσης «Entity Battlefields - Σώμα: Tόπος Συγκρούσεων» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Entity είναι ένα σύνολο στοιχείων ή ιδεών που αποτελούν όμως μια ξεχωριστή ενότητα αφού καθορίζονται από προκαθορισμένα, συγγενή χαρακτηριστικά. Battlefields είναι τα πεδία των γενικευμένων συγκρούσεων, η γενικευμένη αντιπαλότητα να ξεπεραστούν εσωτερικές αντιστάσεις και αμφιβολίες, ιδεολογικές αντιθέσεις ή κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Είναι ένας τρόπος έρευνας στο υποθετικό φιλοσοφικό ερώτημα κατά πόσο η διάσπαση μιας ενότητας ιδεών ή μελών ενός ανθρώπινου σώματος που αποτελούν μια ενότητα ή μια οντότητα, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για επανίδρυση, επανασύσταση, δημιουργία. Η διάσπαση του όλου με στόχο την απογύμνωση, την εκκένωση, την ισοπέδωση σε πρώτη φάση , που μπορεί όμως να οδηγήσει στην ανασύσταση, την ανακατανομή ρόλων, λειτουργιών και ιδεών, να φτάνει στην επανένωση, προσδοκώντας στο καλύτερο δημιουργικό αποτέλεσμα. Η Κική Κολυμπάρη, η Τζώρτζια Φαμπρίς και η Μαρία Σπυράκη σύγχρονοι εικαστικοί, ενστερνιζόμενοι τις νεωτεριστικές φιλοσοφικές και υπαρξιακές θεωρίες, κοινωνικά ενημερωμένοι, αποδίδουν την δική τους εκδοχή σ αυτήν την  «σισύφεια» πάλη με κριτική διάθεση, έχοντας ως πρόθεση να θέλξουν, να προβληματίσουν και να ιντριγκάρουν τον θεατή. Με διαφορετική αντίληψη για τις έννοιες, η Κολυμπάρη το αντιμετωπίζει αφαιρετικά και περισσότερο χωροταξικά, η Φαμπρίς σαρκαστικά με έντονες αναφορές στα ανθρώπινα μέλη και η Σπυράκη εννοιολογικά, στην εκφραστική αποτύπωση της ψυχής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2020.

Στο εικαστικό πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνονται επίσης οι εκθέσεις: της Αγγελικής Μπρισνόβαλη στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη (27-8 έως 15-09), του Βαγγέλη Περρή (12 έως 23/08) και Σοφίας Χατζημιχαήλ (25-08 έως 09-09) στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, της Σοφίας Κοκτσίδου και της Λιλιάνας Αρεταίου στην αίθουσα Καμάρα στην Άνω Σύρο (4 έως 18 Αυγούστου) και τέλος του Ζαννή Ρούσσα στην Αίθουσα Πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ του μεσαιωνικού οικισμού (6 έως 25 Αυγούστου).

Υπό εξέταση τρεις συναυλίες

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το μήνα Αύγουστο θα τεθεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριών συναυλιών στο νησί και συγκεκριμένα, του Μανώλη Μητσιά, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Μίλτου Πασχαλίδη. Εάν λάβουν το «πράσινο φως», οι δύο πρώτες θα είναι παραγωγή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και η τρίτη, θα έχει την υπογραφή του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων.