Νέα «στέγη» παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών προβολών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην περιοχή των Χρούσσων

Η Σύρος αποκτά υπαίθρια θεατρική σκηνή

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου ανοιχτού χώρου στη Σύρο που θα μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα λόγω του κορωνοϊού, έθεσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, Νίκος Κοντιζάς.

Κατόπιν προσωπικής πρότασής του, η ομάδα τεχνικών της εταιρείας του, «kontizas sound & lights» σε συνεργασία με την ομάδα «Come Down Creatives» που αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προχωρούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός υπαίθριου θεατρικού πολυχώρου.

Από κοινού, δημιουργούν πολυμορφικές, αποσπώμενες κατασκευές οι οποίες σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό της εταιρείας, θα συνθέσουν μια Σκηνή που θα μετατρέπεται με ευκολία σε θέατρο, κινηματογράφο και συναυλιακό χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εκδήλωσης.

Η παρούσα κατασκευή θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση με δωρεάν παραχώρηση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού της εταιρείας και του τεχνικού προσωπικού της και θα τοποθετηθεί για χρήση στην υπάρχουσα σκηνή του Πολιτιστικού χώρου του Συλλόγου Χρούσσων. Εάν αυτή πληροί τις απαραίτητες τεχνικές και ασφαλείς προδιαγραφές, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για μία μόνιμη εγκατάσταση που θα χαρίσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έναν νέο, σύγχρονο και απόλυτα λειτουργικό χώρο για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών θεαμάτων και εν γένει, την ενίσχυση του πολιτιστικού της γίγνεσθαι.

«Μικρογραφία» της σκηνής του Θεάτρου Απόλλων

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Κοντιζάς εξηγεί ότι η δημιουργία μίας ευέλικτής θεατρικής σκηνής, κατάλληλης για τη διεξαγωγή πληθώρας εκδηλώσεων, θα αναβαθμίσει και θα ολοκληρώσει την εικόνα του Πολιτιστικού Χώρου Χρούσσων, ενός ονείρου που έγινε πράξη χάρη στην προθυμία, το μεράκι και την προσωπική εργασία των μελών του.

«Σε συνεργασία με τα παιδιά του Πανεπιστημίου, που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μας, παρουσιάσαμε μια μακέτα της σκηνής, έτσι ακριβώς όπως τη φανταζόμουν, με πλαίσια, κουΐντες, πανιά, τα οποία θα μπορούν να τοποθετούνται και να αφαιρούνται σε χρόνο μηδέν. Έχω ήδη στήσει την τράσα, την οποία προσέφερα στο Σύλλογό μας, ώστε στη συνέχεια, να τοποθετηθεί το βάθος της σκηνής, ώστε να τη δούμε στην πράξη, να την αξιοποιήσουμε πιλοτικά και να αξιολογήσουμε τη λειτουργικότητά της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων.

Δεν κρύβει μάλιστα πως στο μυαλό του η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί μια «μικρογραφία» της σκηνής του Θεάτρου Απόλλων σε εξωτερικό χώρο που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές και θα ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες. Όπως εξηγεί, η εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσα από την πολυετή εργασία του στο Θέατρο Απόλλων και γενικότερα από τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου εγχειρήματος, όπως αυτό.

«Σε πρώτη φάση, θα διαθέσω δικό μου εξοπλισμό για να εξετάσουμε τη χρήση της σκηνής κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Αυγούστου, από την οποία θα εξαρτηθεί η δημιουργία μίας μόνιμης κατασκευής, στημένης και ευέλικτης για την άμεση μεταμόρφωσή της, αναλόγως της κάθε περίστασης», σημειώνει ο κ. Κοντιζάς.

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων άνοιξε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 με μία μοναδική συναυλία παραδοσιακής μουσικής. Το νεανικό μουσικό σχήμα «Seker» παρουσίασε τραγούδια και σκοπούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία και φυσικά τα Νησιά του Αιγαίου, διασκεδάζοντας και συγκινώντας το ένθερμο κοινό.

Στις 21 Αυγούστου θα μεταδοθεί σε live streaming η συναυλία του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» με έργα για εκκλησιαστικό όργανο (Χρήστος Παρασκευόπουλος) και φωνή (Ιωάννης Κάβουρας) από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου. Στις 26/8, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων θα υποδεχτεί ένα ρεμπέτικο σχήμα Συριανών καλλιτεχνών, το οποίο φιλοξενεί στο χώρο του τα τελευταία δύο χρόνια. Στο πρόγραμμά του εντάσσεται επίσης, η παρουσίαση θεατρικών μονόπρακτων έργων που αναδεικνύουν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα, αποτελεί «καρπό» συνεργασίας μεταξύ της Θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων και προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τέλος, έχει εκφραστεί η επιθυμία από τους διοργανωτές του Syros Jazz Festival για τη διεξαγωγή των φετινών συναυλιών τους στο χώρο των Χρούσσων, στα τέλη του επόμενου μήνα.

Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για τις 22 Αυγούστου 2020 συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας παραγωγής. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένου ότι η εν λόγω συναυλία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός 2020».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντινά, ο Πολιτιστικός Χώρος Χρούσσων, υπό κανονικές συνθήκες, δύναται να φιλοξενήσει έως 1.500 άτομα, όπως στην περίπτωση της επιτυχημένης συναυλίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Υπό τις τρέχουσες συγκυρίες και με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία, είναι δυνατή η φιλοξενία περίπου 800 θεατών.

Πρόταση συνεργασίας σε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους

Δεδομένου ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα έχει βάλει «φρένο» στη διεξαγωγή εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, οι υπαίθριοι πολυχώροι που λειτουργούν στην Ποσειδωνία (Έπαυλη Τσιροπινά) και στα Χρούσσα αποτελούν πολύτιμοι και σωτήριοι για τον πολιτισμό στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

«Ο χώρος μας είναι εναλλακτικός, ζεστός και ιδιαίτερος. Δεν φτιάχτηκε μόνο για τον Σύλλογο των Χρούσσων, αλλά για ολόκληρο το νησί», τονίζει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Κοντιζάς, καθιστώντας γνωστό ότι ο ίδιος έχει απευθύνει πρόταση συνεργασίας σε προέδρους άλλων τοπικών συλλόγων, όπως ο «Ποσειδών» και ο Σύλλογος Φίλων Μέγα Γιαλού. Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι ο Πολιτιστικός Χώρος Χρούσσων είναι διαθέσιμος σε όποιον επιθυμεί να πραγματοποιήσει εκεί τις εκδηλώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των πρόσφατων αρχαιρεσιών, ο Νίκος Κοντιζάς αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, θέση που κατέχει από το 2004. «Ευχαριστώ πολύ όλο τον κόσμο και τα μέλη που δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μας βοηθούν ώστε να πάμε τον Σύλλογό μας ακόμη πιο μπροστά». Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι: Μιχάλης Λαμαράς (Αντιπρόεδρος), Λουίζα Βαρθαλίτου (Γραμματέας), Ευαγγελία Λουμή (Ταμίας), Θεοδώρα Φαντοπούλου (Μέλος).