Σύνδεση της επιστήμης, της ιστορίας και του μύθου με τη σύγχρονη ζωή και τις προκλήσεις της στα νησιά μέσα από την πολυθεματική δράση «Κείων Τόποι 2020-2021»

«Πρέπει να χαράξουμε ένα κοινό μέλλον για τις Κυκλάδες»

Συνέντευξη της συντονίστριας του προγράμματος Άννας Μαυρουδή και της Δημάρχου Κέας, Ειρήνης Βελισσαροπούλου

Ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ φορέων της κοινωνίας των πολιτών από τις Κυκλάδες με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας κοινής αειφόρου ταυτότητας για τα νησιά μας, θα αναπτυχθεί στην έναρξη της σύνθετης πολυθεματικής δράσης «Κείων Τόποι 2020-2021: Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η εσπερίδα με τίτλο «Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον» θα διεξαχθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κηποθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου, στο Μυλοπόταμο Κέας, ανοίγοντας την αυλαία της μεγάλης διοργάνωσης με την υπογραφή του Συλλόγου Γυναικών Κέας «Η Μελίτη».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του περιβαλλοντικού πλούτου της Κέας. Το πρόγραμμα «Κείων Τόποι», που θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι, συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Κέας και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημειώνεται δε, πως η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» έθεσε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της.

Στην πρώτη εκδήλωση του προγράμματος συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία, κα) καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τοπικών Συλλόγων και Συλλόγων και φορέων από άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Η εσπερίδα διαρθρώνεται στις ενότητες: Πολιτισμός-Περιβάλλον: Τοπική Ανάπτυξη και Αειφορία στα νησιά, Ειδικά Θέματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Τζια, Παρουσίαση Καλών Πρακτικών στις Κυκλάδες με εκπροσώπηση από Άνδρο, Νάξο και Τήνο, Παρεμβάσεις από τοπικούς Συλλόγους και Φορείς.

Θα αναδειχθούν ζητήματα όπως οι παράμετροι της αειφορικής ανάπτυξης στα νησιά, ο συμμετοχικός σχεδιασμός, η ανταποδοτικότητα της διαχείρισης σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, η ενεργοποίηση νέων επιστημόνων στον τόπο τους, η ανάδειξη της έμφυλης διάστασης στην παράδοση, η συμβολή των νέων τεχνολογιών και άλλα.

Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», εμπνεύστρια της δράσης και συντονίστρια του προγράμματος, Άννα Μαυρουδή, αναφέρεται στη φιλοσοφία αυτής της πολυθεματικής δράσης με έμφαση στην αξιοποίηση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, που δύναται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μία ήπια ανάπτυξη.

Όπως υπογραμμίζει, το «Κείων Τόποι» επιθυμεί με τις δράσεις του να συνδέσει την επιστήμη, την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή και τις προκλήσεις της στα νησιά, όπως η διαχείριση νερού, η περιβαλλοντική προστασία, η παραγωγή πολιτισμού, η αξιοποίηση της γνώσης και των δεξιοτήτων των νέων νησιωτών στον τόπο τους και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και του εθελοντισμού.

«Πρώτα από όλα, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το δυναμικό των νέων που υπάρχουν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, της αειφορίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Νέοι επιστήμονες που πρέπει να γυρίσουν στα νησιά τους γιατί είναι σημαντικό να δώσουν την υπεραξία τους και την αγάπη τους για τον τόπο».

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι διοργανωτές επιθυμούν να ενισχύσουν την ταυτότητα της Κέας ως προορισμού ήπιου τουρισμού και ήπιων παρεμβάσεων. Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν και το παρελθόν, δεδομένου ότι η ιστορία και ο μύθος συνδέονται με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα Κυκλαδονήσια.

«Πρέπει να χαράξουμε ένα κοινό μέλλον», τονίζει η κ. Μαυρουδή. «Είναι σημαντικό να δούμε αυτά που δεν έχουμε αξιοποιήσει και τα θεωρούμε δεδομένα -αλλά δεν είναι- και να τα προστατεύσουμε».

Οι υπεύθυνοι έχουν όραμα και ρίζες. Στηρίζονται στο πολυετές έργο επιστημόνων, εθελοντών, συλλόγων και φορέων γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού στα νησιά.

«Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα κίνημα για το καταπληκτικό φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο των νησιών και να προστατεύσουμε τις Κυκλάδες από την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, τη γρήγορη, ανεξέλεγκτη και εφήμερου χαρακτήρα ανάπτυξη.

Ένα άλλο ζήτημα που θα αναδυθεί μέσα από την προσεχή εσπερίδα είναι το ποιος θα διαχειριστεί την πολιτιστική κληρονομιά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει εις βάθος καλές πρακτικές συλλόγων και φορέων των Κυκλάδων για την ανάδειξη μοναδικών τοποθεσιών, όπως το οροπέδιο της Τραγαίας Νάξου, το φυσικό τοπίο της Τήνου, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Άνδρου. «Περιπτώσεις στις οποίες οι ίδιοι οι πολίτες αναδεικνύουν τρόπους παραγωγής και νέου μορφωτικού και οικονομικού πλούτου αλλά με όρους αειφορίας. Αυτό είναι το στοίχημα», υπογραμμίζει η κ. Μαυρουδή.

Για να γνωρίσουν οι επισκέπτες και να εκτιμήσουν οι ντόπιοι

Για τη δυναμική του προγράμματος «Κείων Τόποι», μέσα από τις δράσεις του οποίου οι επισκέπτες της Τζιας θα γνωρίσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και οι ντόπιοι θα συνειδητοποιήσουν τα «διαμάντια» που κρατούν στα χέρια τους, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Όπως τόνισε, ο Δήμος Κέας, αγκαλιάζοντας κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου του νησιού, στήριξη από την πρώτη κιόλας στιγμή την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Κέας. Στα αρχικά σχέδια των διοργανωτών ήταν η έναρξη των εκδηλώσεων την άνοιξη του 2020 και συγκεκριμένα την Πρωτομαγιά, μια όμορφη εποχή για τη Τζια, όπου η φύση βρίσκεται στο απόγειό της. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του επόμενου έτους.

Ωστόσο, όσοι επισκεφτούν την Κέα τις προσεχείς ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην εσπερίδα για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και  να παρακολουθήσουν το θεατρικό και μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στους τσαμπουνιέρηδες του νησιού που κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση του τόπου τους. Η εκδήλωση με τίτλο «Οι τσαμπούνες της Τζιας... συναντούν τον Διόνυσο» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30, στη Βρύση του Βενιαμίν (Ιουλίδα).

«Στόχος μας είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του προγράμματος στο διάβα του χρόνου με περισσότερες δράσεις που θα αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του τόπου μας και που θα υπενθυμίσουν σε εμάς τους Τζιώτες την υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε όλα αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και θα παραδώσουμε με τη σειρά μας στις νεότερες γενιές», κατέληξε η κ. Βελισσαροπούλου.

 

Ετικέτες: