Ένας θεσμός που αγαπήθηκε από τους αναγνώστες της Σύρου και συνεχώς επεκτείνεται

Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη και στα Χρούσσα

Το δικό της σταθμό «πνευματικής ανατροφοδότησης» απέκτησε πρόσφατα και η περιοχή των Χρούσσων, η οποία εντάχθηκε στον χάρτη των μικρών ελεύθερων βιβλιοθηκών που επεκτείνονται σταδιακά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Σύρου.

Το βιβλίο έρχεται ολοένα και πιο κοντά στους φίλους του, χάρη στην πρωτοβουλία της κ. Άννας Ρούσσου, υπεύθυνης της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, καταλαμβάνοντας αμέσως μία θέση στην καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η τοποθέτηση των 11 μικρών βιβλιοθηκών σε κεντρικά σημεία από το Κάτω Μάννα έως και την παραλία του Μέγα Γιαλού έτυχε θερμής υποστήριξης τόσο από τους Συριανούς όσο και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη περισσότερων περιοχών στο φιλαναγνωστικό δίκτυο που διαρκώς μεγαλώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ρούσσου παρέδωσε, πριν από λίγες ημέρες, την πρώτη από τις νέες φθινοπωρινές μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες στη δραστήριο πρόεδρο της Κοινότητας Χρούσσας, Ανθή Ξενάκη. Η εν λόγω βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο του ΚΑΠΗ, δίπλα στο πρώην κοινοτικό κατάστημα των Χρούσσων, στον κεντρικό δρόμο. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών της περιοχής που έσπευσαν στο σημείο και επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη.

Την προσεχή Δευτέρα μία ακόμη μικρή βιβλιοθήκη θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Κοινότητας Μάννα, Γιάννη Μαραγκό και θα τοποθετηθεί έμπροσθεν του κοινοτικού καταστήματος στο Άνω Μάννα.

Οι κατασκευές αυτές δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Νικολάου Σαργολόγου και της οικογένειας του Γιάννη, της Λίτσας και της Μαριάννας Ρούσσου.

Διαβάζουμε, ονειρευόμαστε και αισιοδοξούμε

Οι βιβλιοθήκες φιλοτεχνήθηκαν από τις μικρές Μαριάννα και Φραγκίσκα, οι οποίες πήραν τους μαρκαδόρους, τις μπογιές, τα πινέλα και τη χαρούμενη διάθεσή τους και άρχιζαν να τις ζωγραφίζουν.

«Είμαστε χαρούμενες και ορεξάτες συνεχίζουμε» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ρούσσου, η οποία μας θυμίζει να πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό πριν και μετά από την επίσκεψή μας στις βιβλιοθήκες. «Διαβάζουμε, ονειρευόμαστε και αισιοδοξούμε ότι η Σύρος θα γίνει το νησί του βιβλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά, προτρέποντάς μας να πάρουμε ένα βιβλίο, να το διαβάσουμε και να το επιστρέψουμε, να φέρουμε ένα δικό μας και να πείσουμε και τους φίλους μας να κάνουμε το ίδιο.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο εν λόγω θεσμό αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό βιβλίων που έχουν προσφερθεί στην κ. Ρούσσου από κατοίκους και αναμένεται να πάρουν τη θέση τους σε κάποια από τις μικρές βιβλιοθήκες.

Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται και από φορείς, που εκφράζουν την επιθυμία να λάβουν ενεργό μέρος στη δημιουργία των βιβλιοθηκών.