Τα παιδιά της Σύρου ανακάλυψαν και κατασκεύασαν προ-κινηματογραφικά αντικείμενα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του 8ου SIFF

Κατανόηση της κινηματογραφικής δημιουργίας

Φωτογραφία: Inbulb creative photography

Τη συνεργασία του με την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης εγκαινίασε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρώτα Καρέ».

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Προ-κινηματογραφικά: Κινούμενες εικόνες με μολύβι και χαρτί» για παιδιά ηλικίας 4-8 και 8-12 ετών διεξήχθη την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στη Σύρο με δωρεάν συμμετοχή και πιστή τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Η χρήση μάσκας ήταν απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε ατομικό σετ από αναλώσιμα (μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδια κλπ), ώστε να μηδενιστεί μεταξύ τους η ανταλλαγή αντικειμένων.

Εμψυχώτρια του εργαστηρίου ήταν η Ζήνα Λεύκου, ειδικός της παιδαγωγικής κινηματογράφου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εργαστηρίων του SIFF.

Πολύ πριν την επινόηση του κινηματογράφου, οι κινούμενες εικόνες είχαν ήδη τη δύναμη να συναρπάζουν! Από τον 19ο αιώνα, εμπνευσμένες κατασκευές και πλήθος τεχνικών χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσουν την εντύπωση της κίνησης. Οι στατικές εικόνες μπορούσαν πια να γίνουν κινούμενες, με τρόπο σχεδόν μαγικό. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα προ-κινηματογραφικά αντικείμενα ή, αλλιώς, οπτικά παιχνίδια: θαυματρόπια, φενακιστοσκόπια, ζωοτρόπια, φολιοσκόπια, στερεοσκόπια. Το SIFF κάλεσε τους μικρούς φίλους του στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης για να τα ανακαλύψουν, να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τις φανταστικές δυνατότητές τους και φυσικά να τα κατασκευάσουν παρέα.

Συνδυασμός της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση

Αξίζει να σημειωθεί, πως το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου διεξήχθη επίσης στον χειμερινό κινηματογράφο «Παλλάς» ενημερωτική συνάντηση για τους εφήβους της Σύρου που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο εργαστήριο «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών». Συνέχεια αυτής της δράσης θα αποτελέσει το επερχόμενο online εργαστήριο «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών - Σχεδιασμός, οργάνωση και παρουσίαση θεματικών προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων από τους νέους για τους νέους».

Τα εργαστήρια του προγράμματος «Πρώτα Καρέ» έχουν ως παιδαγωγική βάση τον συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση. «Hands-on», απτές δραστηριότητες και κατασκευές αποσκοπούν στην εξύψωση της αισθητικής εμπειρίας, καθώς και στην κατανόηση της κινηματογραφικής δημιουργίας, της δομής και του περιεχομένου της, αλλά και του τρόπου που ακολουθείται για την πραγμάτωσή τους. Διευρύνοντας την αντίληψη των παιδιών για το κινηματογραφικό μέσο, τα εργαστήρια εστίασαν στη μετάδοση των βασικών αρχών του σινεμά και τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από τους ίδιους τους νέους. Μέσα από αυτό το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το Φεστιβάλ αποσκοπεί στο να καθιερωθεί ως φορέας κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού και τους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.