Δημιουργία τοιχογραφίας στη Σύρο από τον διάσημο street artist Same84 για τις ανάγκες μιας νέας ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ

Ένα θαυμάσιο δώρο προς την Ερμούπολη

Ο τρούλος του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, που ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τοιχογραφία που δημιούργησε και προσέφερε ως δώρο σε όλους τους Συριανούς ο παγκοσμίως γνωστός Έλληνας street artist με το ψευδώνυμο Same84.

Το έργο δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ιδιωτικό τοίχο, κατά μήκους του δρόμου προς τα Τάλαντα, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο “Tagging all Greece by Same84” που αναπτύσσεται από την εταιρεία παραγωγής “A to Z 360 IDEAS” για τη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ, αποτελώντας μέρος του ανανεωμένου  προγράμματος και της νέας ταυτότητά της.

Το “Tagging all Greece by Same84” είναι η ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ που θα γράψει τη δική της ιστορία δια χειρός του διάσημου street artist Same84, δημιουργίες του οποίου θα βρούμε σε όλη την Αθήνα, στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό (Παρίσι, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη και στο Σενζέν της Κίνας). Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ ακολουθούμε τον Same84, σε ένα μεγάλο ταξίδι δημιουργίας σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτεται γνωστούς τόπους με μοναδική ιστορία, μαθαίνοντας κι αλληλεπιδρώντας με τους κατοίκους του, αναδεικνύοντας το σύμβολο που καθορίζει τον κάθε τόπο. Στο τέλος κάθε ταξιδιού ο street artist θα αφήσει στο μέρος που θα επισκεφτεί τη δική του καλλιτεχνική δημιουργία. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο σε τουριστικό προορισμό, καθιστώντας με το ίδιο του το έργο αλλά και την αλληλεπίδρασή του με τους κατοίκους, την καλύτερη και πιο δυνατή προβολή του μέσα από το κανάλι της ΕΡΤ.

Πρόκειται για την πρώτη πρωτότυπη εκπομπή που το ταξίδι συναντά την τέχνη του δρόμου αφήνοντας το ξεχωριστό της αποτύπωμα ενώ για πρώτη φορά μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε κάθε στάδιο την καλλιτεχνική δημιουργία της τέχνης του δρόμου με τον τηλεθεατή να είναι παρών σε όλη τη διαδικασία, από τη σύλληψη έως την υλοποίηση του πρωτότυπου δημόσιου έργου.

Προβολή της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πλευράς του νησιού

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο κλήθηκε να προτείνει δημόσιους χώρους/ σημεία του νησιού για τις ανάγκες των γυρισμάτων της, η εταιρεία παραγωγής “A to Z 360 IDEAS” συμπεριέλαβε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ανάμεσα στους επόμενους προορισμούς της.  Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλει τις εικόνες του νησιού και θα το αναδείξει ως τουριστικό προορισμό, δίνοντας σε κάποιον έναν επιπλέον λόγο για να το επισκεφτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργα του Same84 φιλοξενούνται και στους χώρους του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης «Δημήτριος Βικέλας». Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο συμμετοχής του διάσημου street artist στο 2ο Stray Art Festival.

O Same84 γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1996 άρχισε να πειραματίζεται με την τέχνη του graffiti στους δρόμους της, ως urban artist επιλέγοντας το όνομα «Same». Με το πέρασμα του χρόνου ασχολήθηκε με το public art, το street art και τη ζωγραφική. Η δουλειά του περιλαμβάνει πολλά κτίρια που έχει διακοσμήσει με μεγάλους εικαστικούς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις και graffiti festival. Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με διάσημους ξένους graffiti artists ενώ έχει κάνει και διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων. Συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «No respect» που πραγματοποιείται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014.

Το έργο του περιλαμβάνει στοιχεία από illustrations και graphic designs. Στις συνθέσεις του θα παρατηρήσει κανείς αφαιρετικές φόρμες, στοιχεία του δρόμου μαζί με λεπτομερείς παρουσιάσεις από sneakers shoes και graffiti styles - αυτό το πάντρεμα τον χαρακτηρίζει απόλυτα.

Άρωμα ναυτικής παράδοσης

Για την καλλιτεχνική πινελιά-πνοή του Same84 στο νησί της Σύρου προτάθηκε αρχικά από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κάποιος χώρος του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι χώροι στο συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαχθεί το 4ο Stray Art Festival, τον Σεπτέμβριο του 2021. H εταιρεία παραγωγής κατέληξε τελικά σε έναν από τους χώρους που φωτογράφησε και απέστειλε η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Δράκου, η οποία αντικαθιστά προσωρινά την κ. Λεονταρίτη στην Επιτροπή Πολιτισμού. Πρόκειται για ιδιωτικό τοίχο, μετά τον Άγιο Ιάκωβο στο δρόμο προς Τάλαντα, που ανήκει στους αδελφούς Χαλαβαζή. Οι ιδιοκτήτες δέχτηκαν με χαρά να παραχωρήσουν τον τοίχο τους για τις ανάγκες του project και συνεργάστηκαν άψογα με το κινηματογραφικό συνεργείο.

Όσοι περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο θα θαυμάσουν αποτυπωμένο τον τρούλο του Αγίου Νικολάου, το στοιχείο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για την αρχιτεκτονική και το χρώμα του από την πρώτη μέρα του Same84 στο νησί. Σ’ ένα τέτοιον τόπο με τόσο μεγάλη ναυτική ιστορία δεν θα μπορούσε να παραλείψει το συγκεκριμένο στοιχείο, που συνδέεται με το γεγονός ότι ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης άγιος των Ναυτικών. Στη συνέχεια κατά την περιπλάνησή του και τις συναντήσεις με τους κατοίκους της Σύρου, τα πρόσωπα μοιράστηκαν τη σύνδεση που έχουν με το νησί ως τον ξεχωριστό τόπο των παιδικών αναμνήσεών τους. Έτσι στο έργο ο καλλιτέχνης απεικονίζει ένα παιδί να κρατάει στα χέρια του ένα μεγάλο ξύλινο καράβι. Τέλος, στο πίσω μέρος της τοιχογραφίας έχουν αποτυπωθεί δυο δύτες εμπνευσμένοι από τη μαγεία και τη φυσική ομορφιά που κρύβει ο βυθός, σαν μια άλλη ανώτερη μορφή τέχνης.

«Το έργο αυτό αποτελεί ένα δώρο του καλλιτέχνη προς την Ερμούπολη και μια εναλλακτική μορφή τουρισμού», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Δράκου.

Ετικέτες: