Συνέντευξη της επικεφαλής της Φιλαρμονικής Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Alice Labarche

«Ο Πολιτισμός παραμένει ζωντανός ό,τι και να γίνει»

Μία δύσκολη χρονιά με πολλά «σταμάτα-ξεκίνα» και διαδοχικές τρικλοποδιές σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο -μέρος των συνεχών αλλαγών που κατακλύζουν εδώ και μήνες την καθημερινότητά μας- αποχαιρετά η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ελπίζοντας σε ένα αύριο χωρίς παραφωνίες.

Η παραμονή στο σπίτι λόγω των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά της πανδημίας δεν ήταν ικανή να αποτρέψει τα μέλη της Φιλαρμονικής να ενώσουν και πάλι τα ταλέντα και την αγάπη τους για τη μουσική για να μεταδώσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πολιτισμός παραμένει ζωντανός ό,τι και να συμβεί.

Με σύμμαχο την τεχνολογία, που πλέον αποτελεί μονόδρομο τόσο για την επικοινωνία μας όσο και για κάθε καλλιτεχνική έκφραση, μικρά και μεγάλα μέλη γεφύρωσαν το χάσμα της απόστασης για να δημιουργήσουν μια ψηφιακή ηχογράφηση και να στείλουν χριστουγεννιάτικες ευχές προς τους αναρίθμητους φίλους τους.

Στη λειτουργία της Φιλαρμονικής και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η δομή, στο διάστημα αυτό, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, αναφέρθηκε στην «Κοινή Γνώμη» η αρχιμουσικός Alice Labarche.

«Βιώσαμε ένα θέατρο του παραλόγου»

Σύμφωνα με την κ. Labarche, το 2020 θα μείνει σαν τη χρονιά που παιδεία και πολιτισμός αποδείχτηκαν οι φτωχοί συγγενείς της κοινωνίας.

«Θεωρείται ότι είναι πανεύκολα να διδάσκεις, να δημιουργείς και ότι με το internet δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, όλα γίνονται...

Ναι, είναι ένα εργαλείο που βάζει ''hansaplast"  στις πληγές μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ο πλέον κανονικός τρόπος διδασκαλίας και δημιουργικότητας.

Στη Φιλαρμονική, βιώσαμε ένα θέατρο του παράλογου όπου όλα ήταν ανοιχτά το καλοκαίρι, μόνο τα πνευστά είχαν απλά απαγόρευση διδασκαλίας, όταν επιτρέπονταν στις ορχήστρες με κάποιες προϋποθέσεις... Έτσι μετά από τρεις μήνες online μαθημάτων την άνοιξη, χωρίς καμία επαφή, η ψυχική κούραση των παιδιών φάνηκε και η αίσθηση αδικίας για όσους δεν μπορούσαν  να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, άφησε μια πίκρα στο στόμα μου. Μέχρι το  Σεπτέμβριο ο Δήμος έκανε τις απαραίτητες εργασίες και ξαναρχίσαμε πρόβες και μαθήματα για έναν μήνα και φτου από την αρχή....».

Διαδικτυακά «κάλαντα»

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, η Φιλαρμονική συμμετείχε με επιτυχία στο βίντεο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το βίντεο ταξίδεψε στο διαδίκτυο, προκαλώντας τη συγκίνηση και τον θαυμασμό για το πολιτιστικό και όχι μόνο μεγαλείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η κ. Φιλαρμονική βρήκε και πάλι έναν τρόπο για να θυμίσει στους φίλους της τη σημασία της τέχνης, καθώς και ότι η ίδια δεν έχει χάσει ούτε λίγο από την όρεξη και το μεράκι της, παρά τις αντίξοες συνθήκες που την εμποδίζουν να συνεχίσει τον δυναμικό βηματισμό της στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού.

«Αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσουμε την επαφή με τους μουσικούς και τους μαθητές και για να μη μας πάρει από κάτω, αποφάσισα να κάνω σύμμαχό μου την τεχνολογία για να τους δώσω ένα στόχο και να τους φέρω κοντά μέσω μίας ομαδικής ηχογράφησης. Ο καθένας το έκανε από το σπίτι του και με τον εξοπλισμό που είχε στη διάθεσή του. Έστειλα στον καθένα παρτιτούρα, μια ψηφιακή ηχογράφηση του κομματιού σαν οδηγό για το tempo και το κούρδισμα. Δεν έψαχνα το τέλειο αλλά τη συμμετοχή των περισσοτέρων. Επιπλέον, έβαλα και τον εαυτό μου σε "περιπέτειές" στο να μάθω να μοντάρω και να μιξάρω τις φωνές... Για τις εικόνες ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πέτρο Πρίντεζη (Φοιτητής και μαθητής της Φιλαρμονικής) που βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Με μεγάλη χαρά μοιράζουμε με τον κόσμο το αποτέλεσμα για τις γιορτές».

«Τρελές ιδέες για να αντέξουμε και να ξεφύγουμε»

Στην περίπτωση που τα μέτρα παραταθούν, σκοπός της Φιλαρμονικής είναι να συνεχίσει να συμμετέχει έστω και με αυτό τον τρόπο στις καθορισμένες εκδηλώσεις του νησιού αλλά και να βελτιώσει την oline διδασκαλία για να βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά.

«Δεν θα σταματήσουμε να κατεβάζουμε τρελές ιδέες για να αντέξουμε και να ξεφύγουμε απ' όλη την κατάσταση. Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ελπίδα!», καταλήγει η κ. Labarche.