Διαδικτυακό αφιέρωμα της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου

«Τα αρχοντικά του 1821- Άνθρωποι και Ιστορία»

  • Παρασκευή, 21 Μαΐου, 2021 - 06:11

Επετειακό διαδικτυακό αφιέρωμα στα αρχοντικά και σε οικοδομήματα της Μυκόνου που χρονολογούνται από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο πραγματοποιήθηκε από τη Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μαρμάρινη επιγραφή στο αρχοντικό της οικογένειας Μαυρογένους γράφει: Δημητράκης Μαυρογένης Ιούλιος 1753.  Ο Δημητράκης Μαυρογένης  ήταν  ο παππούς της Μαντώς Μαυρογένους. Το κτίριο ανήκει σήμερα στους απογόνους- κληρονόμους της οικογένειας Καμπάνη. Στο ισόγειο λειτουργεί Δημοτική βιβλιοθήκη- δωρεά του Ιωάννη  Μελετόπουλου.

Το λεγόμενο στενό της "Αγίας Κυριακής" είναι παράλληλο του Γιαλού με σπίτια της οικογένειας Μαυρογένους. Ένα από αυτά ήταν και η προίκα της Ζαχαράτης Χατζημπατή, μητέρας της Μαντώς, όπως αναγράφεται στο προικοσύμφωνο του πατέρα της. Τα σπίτια που ανήκαν στην  οικογένεια   Μαυρογένη άρχιζαν από την γωνία του αρχοντικού του Ψάρρου στο Γιαλό μέχρι την περιοχή της "Τούμπας" πλησίον της εκκλησίας της Βαγγελίστρας.

Η "Καζάρμα" της Μαντώς Μαυρογένους με τις καμάρες στην οποία στεγάζονταν οι στρατιώτες και στον πάνω όροφο ένα από τα κεντρικά σπίτια της στο Γιαλό. Από το σπίτι αυτό η Μαντώ Μαυρογένους ξεσήκωσε τους Μυκονιάτες και τους οδήγησε σε ναυμαχίες για την ελευθερία του Έθνους.

Η εκκλησία των οικογενειών Καμπάνη, απογόνων της οικογένειας Μαυρογένη, είναι ιστορημένη από τον Μυκονιάτη αγιογράφο της Κρητικής Σχολής Χριστόδουλο Καλλέργη.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το αφιέρωμα προέρχονται από τη συλλογή των Παναγιώτη Γκιώκα, της ομάδας "Old Mykonos- Παλιά Μύκονος", του Δημήτρη Κουτσούκου

Το αφιέρωμα «Τα αρχοντικά του 1821- Άνθρωποι και Ιστορία» συμπεριλήφθηκε επίσης στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον διαδικτυακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021.