Επιτυχημένο ξεκίνημα για την πρωτότυπη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική έκθεση «Μήλος: Προσεγγίζοντας εναλλακτικά αρχιτεκτονικά τοπία»

Συνάντηση αρχιτεκτονικής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας

  • Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021 - 06:13

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αρχιτεκτονικής έκθεσης «Μήλος: Προσεγγίζοντας εναλλακτικά αρχιτεκτονικά τοπία», που θα λειτουργεί για όλη την καλοκαιρινή περίοδο στο χώρο των καταφυγίων του Αδάμαντα.

Η έκθεση αφορά στην παράθεση τριών αρχιτεκτονικών μελετών που επεξεργάζονται αξιόλογα τοπία του νησιού της Μήλου, φυσικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. Αποτελούν κοινό πνευματικό τόπο των σχολών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, και πραγματεύονται τον σχεδιασμό της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με υπερτοπικό χαρακτήρα που θα προσεγγίσει τη φύση και το πολιτισμό του με το πιο κατάλληλο τρόπο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των επιστημόνων που πραγματοποιούν την έκθεση, «έχοντας το όραμα να προστατέψουμε και να προωθήσουμε με γόνιμο τρόπο το νησί μας στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη, ασχοληθήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας με το νησί και τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτούς τους τομείς. Οι τρεις μελέτες που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκθεσης, αφορούν έργα μεγάλης κλίμακας, σε τοποθεσίες με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, σε νεκρά ορυχεία και άγονους τόπους, που θα αξιοποιήσουν τους υπάρχοντα βιομηχανικά κελύφη και θα αναβιώσουν την δραστηριότητα εκεί, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την σύνδεσή τους με υπερτοπικής εμβέλειας εγχειρήματα και δραστηριότητες».

Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τους ίδιους, «αποσκοπεί επίσης στην δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ της επιστημονικής αρχιτεκτονικής κοινότητας με τον δήμο Μήλου και τους ανθρώπους του νησιού, καθώς και την μεταφορά των περιεχομένων των σπουδών αρχιτεκτονικής και δη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε δημόσιο προσκήνιο, επιθυμώντας την πρόκληση συζητήσεων και προβληματισμών. Θα είναι και μία ευκαιρία για τους νεαρούς μαθητές και μελλοντικούς φοιτητές να γνωρίσουν το αντικείμενο σπουδών μας».

Οι μελέτες που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:

  • Οι ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΙΣ ΕΝ.Α.Λ.ΙΑ. Εναλλακτική Αναζωογόνηση δια Λουτρικής Ίασης – Νίνου Αικατερίνη, Επιβλέπων: Λάββα Σταυρούλα, Σύμβουλοι: Αλεξάνδρου Ελένη, Μιλτιάδου Ανδρονίκη
  • Το ορυχείο Βάνι: μια πρόταση αναβίωσης – Σπανέλλη Ευτέρπη, Ζούλια Άννα, Επιβλέπων: Ανδριανόπουλος Τηλέμαχος, Σύμβουλοι: Βασιλάτος Παναγιώτης, Μιλτιάδου Ανδρονίκη, Μωραΐτης Κωνσταντίνος
  • Η αναβίωση των υπόγειων στοών : Οινοποιώντας τα θειωρυχεία της Μήλου – Κουτρουμπά Δήμητρα, Επιβλέπων: Δούση Μαρία, Σύμβουλος: Φράγκος Δημήτρης.