Φαντασμαγορική, για ακόμη μία χρονιά, η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών της Σίφνου

«Όταν αγαπάς κάτι και το πιστεύεις, δεν το χάνεις»

Η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών της Σίφνου «έκλεισε» τα 18 χρόνια σε μία διαφορετική, αλλά εξίσου συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Ιουνίου.

H αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών της Σίφνου συμπληρώνει 18 χρόνια και ενηλικιώνεται σε μια δύσκολη για την επικοινωνία χρονιά. Είναι όμως «πάνω στο άνθος της ηλικίας» της και έχει πολλά χρόνια μπροστά της να δείξει τη δυναμική της και την αξία της ως πολιτιστικό γεγονός της Σίφνου.

Φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Πεντηκοστής όπως πάντα, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Στρατή Βασάλου, πρώην προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Σ. που στήριξε και καθιέρωσε την εκδήλωση. περιελάμβανε μόνο την αναβίωση της επικοινωνίας των πύργων και φρυκτωριών και όχι την καθιερωμένη συνάντηση των εθελοντών και την καλλιτεχνική εκδήλωση που συνήθως ακολουθεί, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη περιουσία στο νησί και την έχουμε αγκαλιάσει. Οι πύργοι  το ξέρουν και μας περιμένουν κάθε χρόνο να τους δώσουμε ζωή για λίγα λεπτά. Να επικοινωνήσουμε σε μια δύσκολη για την επικοινωνία χρονιά ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί να είναι εκτός από πηγή γνώσης και κατανόησης του παρελθόντος, πηγή διασκέδασης και συλλογικής δράσης για την ανάδειξη και την προστασία της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου, η οποία μαζί με το Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, ανέλαβε για μία ακόμη χρονιά τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Το σύνθημα της φετινής επικοινωνίας δόθηκε από τον πύργο στις Αμμουδάρες από την οικογένεια του Στρατή Βασάλου.

Καλωσορίζοντας διαδικτυακά το κοινό, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΣ, κ. Ευαγγελία Ατσόνιου, άνοιξε την πρώτη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση του Σιφναίικου καλοκαιριού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στρατή Βασάλου, του πρώτου προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, στη θητεία του οποίου γεννήθηκε αυτή η εκδήλωση. Η αρχή έγινε με 28 πύργους, όταν ακόμη γνωρίζαμε την ύπαρξη 57 εξ αυτών, μέσα από το βιβλίο του Αυστραλού Norman Ashton «Πύργοι της Σίφνου», το οποίο τα πρώτα χρόνια ήταν ο βασικός μας οδηγός για τον εντοπισμό τους. Σήμερα, με τη βοήθεια των ντόπιων, με τη συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα, τις σχετικές ανακοινώσεις και την τεχνολογία του GPS, έχουμε 76 πύργους, 4 ακροπόλεις, τύμβους, οχυρά και ιερά, συνολικά 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο νησί, που συμμετέχουν στην αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας και ζωντανεύουν για λίγα λεπτά κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο, η εκδήλωση αυτή προσφέρεται για να κάνουμε και κάτι στην κατεύθυνση της προστασίας, ανάδειξης και καταγραφής αυτού του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, μάθαμε καινούρια πράγματα από ομιλίες αρχαιολόγων και ερευνητών, φτιάξαμε πέτρινες πινακίδες για κάθε σημείο που οι εθελοντές μετέφεραν, τυπώσαμε χάρτη ειδικά για τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, φτιάξαμε ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε, μαζέψαμε φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή τους κατάσταση, καταγράψαμε από ελικόπτερο και το κυριότερο, όλα αυτά τα κάναμε μαζί με τα παιδιά μας.

Όταν ξεκινήσαμε, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζαμε την ύπαρξη των πύργων. Σήμερα, όλα τα παιδιά της Σίφνου γνωρίζουν και πολλά, πάρα πολλά από αυτά, πηγαίνουν σε πύργους, ή έχουν το δικό τους πύργο».

Στο χαιρετισμό της από την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, σημείωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος, αν και με περικοπές, λόγω των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε η 18η Επικοινωνία, και μας συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε ξανά τόσους πολλούς εθελοντές, στοιχείο που αποδεικνύει, ότι όταν κάτι το αγαπάς και το πιστεύεις πολύ, σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσεις. Θα υπάρχει πάντα για να ενώνει τους ανθρώπους όλη αυτή η προσπάθεια.

Ιδιαίτερη συγκίνηση φέρνει και το γεγονός ότι η σκέψη όλων μας αυτή τη μέρα είναι κοντά στον αγαπημένο αείμνηστο Στρατή Βασάλο, ένα συμπατριώτη μας, που με αγάπη και πίστη δούλεψε για το νησί και τους ανθρώπους του».