Η ομάδα «ΠαραμυθιαΖΩ» μας κερνά Παραμυθάδα και Ρεβυθάδα από το Κτήμα Πωμώνια στο Παπούρι

Παραμύθια ανάμεσα σε φίλους σε αλλουνού το σπίτι

Τα μέλη της ομάδας ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ» και φίλοι τους μουσικοί παίρνουν «τα όρη, τα άγρια βουνά» και «σκαρφαλώνουν» στο Παπούρι, στην Απάνω Μεριά για να μας πουν από το Κτήμα Πωμώνια μύθους και παραμύθια για τη φύση.

Όσο τα παραμύθια θα αναμετρώνται με το αχανές του ορίζοντα, τις σιωπές της πέτρας και τον χρόνο τον άχρονο, ρεβυθάδα θα ψήνεται στον ξυλόφουρνο, που μετά όλοι θα απολαύσουν με σπιτικό κρασί και ψωμί ζυμωτό.

Κι όταν ο ήλιος πέσει πίσω από τα Γιούρα, θα πάρουμε πίσω το μονοπάτι. «Παραμυθάδα-Ρεβυθάδα» καταμεσής ενός καλοκαιριού που θέλει λίγο παραπάνω κόπος για να θυμηθούμε πού είναι η ρίζα μας και ποια η διαδρομή για τη χαρά. Μεταξύ των ιστοριών, θα ακουστεί ο μύθος της Πωμώνας από όπου πήρε το όνομά της η περιοχή.

Η παράσταση αφήγησης προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Η διάρκειά της είναι περίπου 1.30’ και θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά σημεία του Κτήματος. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ομάδας ΠαραμυθιαΖω δεν αμείβονται χρηματικά.

Τα τοπικά εδέσματα θα προσφέρονται έναντι συμβολικής ελεύθερης συνεισφοράς, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής, χωρίς κέρδος.

Οδηγίες πρόσβασης

Ανεβαίνοντας με κατεύθυνση την Απάνω Μεριά, φθάνετε σε διασταύρωση όπου οι ταμπέλες σας οδηγούν αριστερά προς Παπούρι. Στα 100 μέτρα, στρίβετε δεξιά σε κατηφορικό δρόμο και συνεχίζετε ευθεία μέχρι το σημείο όπου υπάρχει ειδική ένδειξη της εκδήλωσης, οπότε παρκάρετε το όχημά σας (λίγο παρακάτω υπάρχει ο χώρος στάθμευσης της ταβέρνας «Αλώνι»). Από εκεί, ακολουθείτε το μονοπάτι και την κόκκινη κλωστή που σας θα φέρει στο Κτήμα Πωμώνια και τις αφηγήσεις των ΠαραμυθιαΖω.

Καλό είναι να φοράτε μαλακά παπούτσια γιατί θα είμαστε στη φύση της Απάνω Μεριάς.  Πάρτε μαζί σας ένα ελαφρύ πανωφόρι και έναν φακό αν επιστρέψετε μετά τη δύση του ήλιου. Στον χώρο θα υπάρχει σημείο φόρτισης κινητών.

Στην είσοδο του μονοπατιού, θα υπάρχει κάποιος για να κατευθύνει τον κόσμο και κυρίως για να αποφευχθεί η συσσώρευση αυτοκίνητων και η ενόχληση των περιοίκων.

Στο Κτήμα, θα υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα με αυτοσχέδιες θέσεις, καθώς βάσει των προβλεπόμενων μέτρων, οι θεατές θα είναι αυστηρά καθήμενοι. 

«Επιλέξαμε να κρατήσουμε όλα τα μέτρα γιατί πραγματικά θεωρούμε ότι η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική. Εκεί θα ακουστούν τα παραμύθια αλλά το κοινό δε θα ξέρει από ποια μεριά της "πλατείας" θα ξεπροβάλλει ο αφηγητής. Κάποια στιγμή θα έχει ετοιμαστεί και η ρεβυθάδα, που θα σερβιριστεί σε σκεύη μίας χρήσεως αλλά όχι πλαστικά. Αυτό είναι μια παροχή του Κτήματος και θα προσφέρεται με ελεύθερη συνεισφορά, σα να λέμε ρεβυθάδα ρεφενέ», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια της ομάδας ΠαραμυθιαΖΩ, Γεωργία Ματσούκα.

Γιατί στα Πωμώνια;

Όπως εξηγεί η κ. Ματσούκα «Ο Κώστας και η οικογένεια του είναι φίλοι κι όταν πήγαμε να δούμε το κτήμα τους, αγαπήσαμε την καλή ενέργειά του και το απέραντο της φύσης του. Όταν είπε ότι θα μπορούσαμε να πούμε παραμύθια εκεί, δεύτερη κουβέντα δε χρειάστηκε. Κι αφού φέτος είχαμε αποφασίσει να  μην κάνουμε την καθιερωμένη τουρνέ στις παραλίες, είπαμε "εδώ είμαστε"».

Προκειμένου να υπολογιστεί σωστά ο τρόπος παρακολούθησης των αφηγήσεων και η κατανομή των εδεσμάτων, είναι καλό να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουλίου στο τηλέφωνο 6944301577 (Κάλια Σταυρακάκη). Όσοι αποφασίσουν να έρθουν χωρίς κράτηση, ίσως δεν περισσέψει ρεβυθάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 στις 18:30.