Είκοσι τέσσερις ομάδες από όλο το Αιγαίο, με περισσότερους από 300 συντελεστές, θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στην 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων

«Η φετινή Συνάντηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή»

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Στέλιο Μάρκου

Με είκοσι έξι παραστάσεις που ξεκινούν από την αρχαία τραγωδία μέχρι τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία, η 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου αναμένεται να αποτελέσει σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός για το Αιγαίο και ιδιαίτερα για τη Νάξο, φετινή οικοδέσποινα του θεσμού.

Μετά την περσινή αναβολή, λόγω της πανδημίας η Συνάντηση θα διεξαχθεί στο νησί της Αριάδνης από 16 - 26 Σεπτεμβρίου 2021. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται επίσης δύο αφιερώματα, στο θέατρο το 1821 και στον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα, τέκνο της Νάξου, Ιάκωβο Καμπανέλλη. Σε αυτά θα συμμετάσχουν οι θεατρολόγοι Βάλτερ Πούχνερ και Πλάτων Μαυρομούστακος, η σκηνογράφος - ενδυματολόγος Κατερίνα Καμπανέλλη και η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου.

Η Συνάντηση διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βασικό της χρηματοδότη και την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όλες οι παραστάσεις θα διεξαχθούν με ελεύθερη είσοδο στους ανοιχτούς χώρους της σχολής Ουρσουλινών, του ΚΕΓΕ και του θέατρου στο Φιλώτι, την προετοιμασία των οποίων έχει αναλάβει ο Δήμος Νάξου. Σημειώνεται ότι στη φετινή συνάντηση θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους 9 θεατρικές ομάδες από τις Κυκλάδες, μεταξύ αυτών οι ομάδες «Απόλλων», «Σουρής» και «Χρούσσων» από τη Σύρο. Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος συνολικά 24 ερασιτεχνικοί θίασοι.

Για τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες της νέας εποχής που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Στέλιος Μάρκου. Ο ίδιος αναφέρεται στο πάθος της ΟΕΘΑ και των μελών της για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού θεσμού, ενώ δεν κρύβει και την αγωνία του για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, ένα μήνα πριν από την έναρξη της 32ης Συνάντησης, δεν έχει ξεκινήσει από τον Δήμο Νάξου η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων στους οποίους θα φιλοξενηθούν οι φετινές παραστάσεις.

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου αποτελεί, κατά γενική ομολογία, μία από τις πιο οργανωμένες πολιτιστικές διοργανώσεις όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά πανελληνίως. Πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία ενός τόσο σημαντικού θεσμού με τα σημερινά δεδομένα;

«Είναι πολύ ευχάριστο να αναγνωρίζεται από τρίτους πως η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια, είναι από τους καλύτερα οργανωμένους και επιτυχημένους καλλιτεχνικούς θεσμούς στον Ελλαδικό χώρο.

Εφέτος πράγματι, λόγω των γνωστών συνθηκών, η Συνάντηση αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Ιδιαίτερα οι ομάδες μας οι οποίες μετά το απαγορευτικό, μέσα στο καλοκαίρι, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού τα πενιχρά έσοδα από εισιτήρια είχαν μηδενιστεί, προσπαθούν να μπουν σε ρυθμούς θεατρικούς και να ετοιμάσουν ευπρόσωπες παραστάσεις».

Ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις στις οποίες προβήκατε για να καλύψετε εναλλακτικά το κενό από την πολύμηνη απραξία, η ματαίωση της περσινής συνάντησης ήταν πλήγμα για εσάς και τα μέλη σας;

«Η Διαδικτυακή Συνάντηση πέρυσι, παρά το πρωτόγνωρο του εγχειρήματος, είχε μεγάλη επιτυχία. Έδωσε τη δυνατότητα στις ομάδες να πειραματιστούν με υβριδικά εκφραστικά μέσα και στην οργάνωση  να φιλοξενήσει σχήματα από την Κύπρο και το Ιόνιο. Όμως ποτέ δεν είδαμε τη Διαδικτυακή ως υποκατάστατο της Συνάντησης φυσικής παρουσίας καθώς η τελευταία ταυτίζεται με τη φύση του θεάτρου που απαιτεί τη συνύπαρξη και αλληλοτροφοδότηση δημιουργών και κοινού. Η τεχνογνωσία πάντως που αποκτήθηκε, αναμφίβολα θα χρησιμεύσει σε συμπληρωματικές δράσεις».

Η 32η Συνάντηση στη Νάξο σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής και για τον ίδιο τον θεσμό; Υπάρχει η σκέψη για μονιμότερη αξιοποίηση υπαίθριων χώρων σε επόμενες διοργανώσεις ανεξαρτήτως πανδημίας;

«Μετά την περσινή αποχή, η φετινή Συνάντηση σηματοδοτεί σίγουρα μια νέα εποχή. Πιστεύω πάντως ότι καινούργιες ιδέες σχετικά με την προοπτική του θεσμού που εκκολάφτηκαν τα δύο αυτά χρόνια, θα αποτυπωθούν κυρίως στις μελλοντικές Συναντήσεις. Εφέτος όλα ετοιμάζονται με το χαρακτήρα του επείγοντος. Όσον αφορά τις υπαίθριες παραστάσεις ήταν επιλογή για την εξασφάλιση των ασφαλέστερων υγειονομικά συνθηκών. Ο Οκτώβριος εξακολουθεί να είναι ο βολικός μήνας, καθώς συμπίπτει με το τέλος της τουριστικής σεζόν, διευκολύνοντας την παρουσία των ομάδων μας, αλλά και την εξεύρεση καταλυμάτων».

Οι συνθήκες επηρέασαν σε κάποιο βαθμό τη συμμετοχή των μελών σας στη Συνάντηση;

«Η επιθυμία των ερασιτεχνών του Αιγαίου να βρίσκονται σ αυτή την κυριολεκτικά αναγεννητική Συνάντηση βοηθάει στο να ξεπεράσουν μεγάλες δυσκολίες. Έτσι 24 ομάδες μας θα συμμετέχουν με 26 παραστάσεις, όχι δηλαδή λιγότερες από προηγούμενες Συναντήσεις, που ξεκινούν από το αρχαίο Δράμα φτάνοντας στο σύγχρονο ξένο και Ελληνικό έργο, με ισχυρή εκπροσώπηση του τελευταίου».

Ποιες θα είναι οι σημαντικότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης;

«Τα αφιερώματά μας νομίζω θα αναδείξουν την 32η σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες. Αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τέκνο της Νάξου. Θα περιλαμβάνει θεατρική παράσταση του έργου του «Η αυλή των θαυμάτων», Μουσικοθεατρική παράσταση, συνεργασίας διαφόρων ομάδων, με θεατρικά τραγούδια του συγγραφέα, στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή της σκηνογράφου Κατερίνας Καμπανέλλη, του θεατρολόγου καθηγητή Πανεπιστημίου Πλάτωνα Μαυρομούστακου, της συγγραφέως Έλενας Μαρούτσου. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αφιέρωμα «Θέατρο και 1821». Θα περιλαμβάνει παράσταση του έργου «Χαρίδημος ο Σάμιος», έργο του 1830, έκθεση κειμηλίων του αγώνα και εισήγηση του κορυφαίου θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ. Άμεσα σχετικό με τα αφιερώματα θα είναι και σεμινάριο δημιουργικής γραφής με την Έλενα Μαρούτσου».

Εκτός από τα μηνύματα που διαχρονικά μεταδίδετε μέσω του θεσμού, υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να πείτε μέσω των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλετε για τη συνέχιση των Συναντήσεων;

«Η Συνάντηση, πέρα από την δωρεάν προσφορά ποιοτικού θεατρικού έργου στο κοινό της  Νάξου, θα αποτελέσει και οικονομική ένεση για το νησί, καθώς πάνω από 300 συντελεστές και συνοδοί (1500 περίπου διανυκτερεύσεις) θα το επισκεφτούν. Οφείλω επίσης να σημειώσω τη διαχρονική υλική και ηθική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ιδιαίτερα εφέτος με τη γνωστή αρνητική συγκυρία, τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα της. Ακόμη τα τελευταία χρόνια την οικονομική ενίσχυση από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Λυπάμαι όμως γιατί θα ολοκληρώσω αυτή τη συνέντευξη με όχι τόσο αισιόδοξη εικόνα. Με το δήμο Νάξου είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις από μια εξαιρετική επικοινωνία ήδη από τα τέλη του 2019. Ο ίδιος ως συνδιοργανωτής, ανέλαβε τις απαραίτητες υποδομές των θεατρικών χώρων, τεχνική κάλυψη και μετακινήσεις εντός της Νάξου. Σήμερα όμως, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη, η διαμόρφωση των χώρων δεν έχει ξεκινήσει, ενώ δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προσπάθειές μας για τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ και την αιτία αγνοούμε. Αν αυτή η εξέλιξη δεν ανατραπεί άμεσα, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν ένα κακοδιαψευσμένο όνειρο. Και για εμάς  που έχουμε επενδύσει ψυχικό, πνευματικό μόχθο και αρκετά χρήματα, ίσως δε περισσότερο για το κοινό και το νησί της Νάξου».