Αστέρια από την Ακαδημία του «ναού της όπερας» στην Ευρώπη ερμήνευσαν στο Θέατρο Απόλλων έργα σπουδαίων διεθνών δημιουργών

Η Σκάλα του Μιλάνου «συνάντησε» τη «Μικρή Σκάλα» της Ερμούπολης

Στη μαγική χώρα του λυρικού τραγουδιού «ταξίδεψαν» τις αισθήσεις των Συριανών φίλων του τρία αστέρια της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, στο πλαίσιο της πρώτης λαμπρής συνεργασίας της με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. 

Οι νέοι αριστούχοι καλλιτέχνες, Noemi Muschetti (υψίφωνος), Paolo Antonio Nevi (τενόρος) και Paul Grant (βαρύτονος) με τη συνοδεία του Έλληνα πιανίστα, Αθανάσιου Παπαΐσίου από το Μέγαρο Μουσικής και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ερμήνευσαν στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, που έχει εγγραφεί στις συνειδήσεις και στις καρδιές όλων των κατοίκων του νησιού ως η μικρογραφία του θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, έργα σπουδαίων διεθνών δημιουργών.

Το σημαντικό αυτό ιστορικό και καλλιτεχνικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Λυρικό Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» -έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης- 157 χρόνια μετά από την παρουσίαση της όπερας «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι στις 20 Απριλίου 1864, στα εγκαίνιά του.

Το Γκαλά Όπερας συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο εγχείρημα που έγινε πραγματικότητα

Στο χρονικό αυτής τη συνεργασίας αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Όπως τόνισε: «Εκπροσωπώντας τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ως φορέα πολιτισμού και με πεισματική υποστήριξη ενίσχυσης της θέσης της Σύρου διεθνώς ως σταθερού κομβικού σημείου πολιτιστικής αναφοράς και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τον Σεπτέμβριο του 2020 ήρθαμε σε επικοινωνία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, προτείνοντας συνεργασία με την Ακαδημία του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Ακολούθησε μία εξαιρετική επικοινωνία με την μέχρι πρόσφατα διευθύντρια και Μορφωτική Ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας, Anna Mondavio. Είχαμε προγραμματίσει την πραγματοποίηση του Γκαλά με τους αριστούχους της Ακαδημίας για τις 19 Μαρτίου 2021. Οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν το επέτρεψαν, αλλά οι δύο πλευρές δεν εγκατέλειψαν το εγχείρημα και επανήλθαν με νέο προγραμματισμό ώστε με το άνοιγμα των κλειστού τύπου θεάτρου να γίνει πραγματικότητα η εν λόγω συναυλία».

Το Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, που κατασκευάστηκε το 1862 και εγκαινιάστηκε το 1864 με σχεδιασμό εκτέλεσης  από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampò, έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα ζωντανή την – κατά κύριο λόγο ιταλική - λυρική μουσική παράδοση στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους. Παραμένει δε μοναδικό δείγμα αυτού του τύπου θεάτρων στην Ελλάδα. Το ιστορικό θέατρο, χωρητικότητας 300 θέσεων και με έναν υπέροχο χώρο καλλιτεχνικών αναμνήσεων διαγράφει μία μοναδική καλλιτεχνική πορεία, έχοντας φιλοξενήσει στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και μεγάλους θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ποικίλο ρεπερτόριο και με έμφαση στο λυρικό θέατρο.

​«Σε όλους τους κατοίκους αυτού του τόπου, αλλά και στους επισκέπτες μας είναι ευρύτατα ριζωμένη εδώ και 157 χρόνια  η πεποίθηση ότι το Λυρικό Θέατρο «Απόλλων» αποτελεί τη μικρογραφία του Θεάτρου της Σκάλας  του Μιλάνου», σημείωσε η κ. Λεονταρίτη.

Η Σκάλα του Μιλάνου, χωρητικότητας 2.030 θέσεων, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τζουζέπε Πιερμαρίνι, εγκαινιάστηκε στις 3 Αυγούστου 1778 και παραμένει πάντοτε μέτρο σύγκρισης: μεγάλη από άποψη ιστορίας και τέχνης, μεγάλη ως πολιτιστική και ποιοτική εμπειρία που εμψυχώνει την βούλησή μας να γινόμαστε πάντοτε καλύτεροι.

Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή, καλαίσθητα, εκθαμβωτικά θέατρα στον κόσμο. Πίσω από αυτή τη λαμπρότητά της κρύβει μία τεράστια και πολύ σημαντική ιστορία. Δεν είναι απλά ένα θέατρο, αλλά ο ναός της όπερας στην Ευρώπη. Είναι η μούσα των κορυφαίων συνθετών. Στη σκηνή της έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι διήνυσαν μία λαμπρή πορεία. Η επίσκεψη και η παρακολούθηση μιας παράστασης στη Σκάλα αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις της όπερας της κλασικής μουσικής και εν γένει της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Αξίζει να σημειωθεί πως, στη Σκάλα του Μιλάνου επίσης λειτουργεί μουσείο ως χώρος καλλιτεχνικών αναμνήσεων.

Ενίσχυση των διαχρονικών δεσμών Ελλάδας - Ιταλίας

«Θεωρούμε ότι υπάρχει  μια «αδελφική» διάσταση μεταξύ των δύο αυτών Λυρικών Θεάτρων», επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.  

Όπως αναφέρει και στο μήνυμά της, η κ. Άννα Μοντάβιο «είναι τιμή η συνεργασία με το θέατρο Απόλλων τη μικρή Σκάλα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες συνεργασίες της Ακαδημίας της Σκάλας με τη μικρή Σκάλα της Ερμούπολης που θα ενισχύσουν τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δύο λαών με αδελφικές ομοιότητες».

Καταλήγοντας, η κ. Λεονταρίτη τόνισε πως για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης συνεργασίας με την Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου, η οποία μάλιστα λαμβάνει φέτος έναν επετειακό χαρακτήρα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι μέρος του οράματος για το μέλλον στον τομέα του πολιτισμού στο νησί και για το τι θα μεταδοθεί στις επόμενες γενιές.

Τα μηνύματά τους απέστειλαν διαδικτυακά οι Βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών τους. Από την πλευρά της, η κ. Μονογυιού σημείωσε πως εκδηλώσεις, όπως αυτή, αναβαθμίζουν τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό εν γένει, ενώ ο κ. Φόρτωμας, αφού απέδωσε συγχαρητήρια προς τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της συναυλίας, τόνισε ότι η Σύρος ανέκαθεν υπήρξε κέντρο πολιτισμού, εξωστρέφειας αλλά και υψηλής αισθητικής. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «η αγάπη των Συριανών και των επισκεπτών για το νησί μαζί με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και των αρχών, αλλά και φυσικά με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεχή στήριξη της κυβέρνησης αποτελούν κινητήρια δύναμη συνεχούς εξέλιξης και δημιουργίας».

Ιστορικό ορόσημο για τον πολιτισμό της Σύρου

Τη συγκίνηση και τη χαρά του Δήμου και των Συριανών για την παρουσία καλλιτεχνών της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου στο Θέατρο Απόλλων εξέφρασε ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

«Η συνεργασία μας με τη Σκάλα του Μιλάνου αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τον πολιτισμό της Σύρου. Η φιλοξενία στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων της κορυφαίας συναυλίας των αριστούχων της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, αφενός επισφραγίζει με τον πιο υπέροχο τρόπο τους δεσμούς του εμβληματικού μας Θεάτρου με τον Ναό της Όπερας στην Ευρώπη και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για νέες συνέργειες και νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες, που θα απογειώσουν τη λυρική μουσική παράδοση του νησιού μας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Η συναυλία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, μέσω live streaming, για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ζωντανά, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων.