Στιγμές πολιτισμού

  • Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, 2022 - 06:16

Ιανουάριος

13/1: Οnline εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο.

19/1: Μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών στις ψηφιακές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πάνω από 400 επισκέψεις ημερησίως στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

21/1: Κυκλοφορεί το 8ο τεύχος των «Συριανών Γραμμάτων», που είναι αφιερωμένο στα πρώτα χρόνια της Ερμούπολης (1830-1850), μιας πόλης που δημιουργήθηκε μέσα απ’ τις φλόγες της Ελληνικής Επανάστασης.

21/1: Tο Τμήμα Ιστορικού Αρχείου και Βιβλιοθήκης της Λέσχης Ανδρίων συγκεντρώνει και παρουσιάζει αρχειακό υλικό και βιογραφίες ιστορικών μελών της και ευεργετών της.

22/1: "ΔΙΑΤΗΡΩ" - Πρόγραμμα για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η πρόταση του Ινστιτούτου Σύρου υιοθετείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

26/1: Δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Απόλλων.

Φεβρουάριος

2/2: Στο διαδίκτυο στρέφεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την ψυχαγωγία των μικρών και μεγάλων φίλων του κατά τη διάρκεια των Αποκριών.

18/2: Φεστιβάλ ΑΝΩ: Διαδικτυακή έρευνα ικανοποίησης κοινού 2021 για τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

19/2: Ανάδοχος για την ψηφιακή έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη.

Μάρτιος

12/3: Σαντορίνη: Διάκριση τριών μαθητών της Art.t.o.S. στη φετινή Μπιενάλε Παιδικής Τέχνης στην Kanawaga της Ιαπωνίας.

24/3: Στο Δίκτυο των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας που λειτουργούν ανά την Ελλάδα με στόχο την καταγραφή της συλλογικής και πολιτισμικής μνήμης που χάνεται στο χρόνο και την έκφραση της ιστορίας ως βιωμένης εμπειρίας, θα ενταχθεί η ιστορική έδρα της Σύρου.

Απρίλιος

2/4: Τη θέση της στον 3 όροφο του Θεάτρου Απόλλων έλαβε μία συλλεκτική φωτογραφία της θρυλικής Γαλλίδας ηθοποιού του θεάτρου και του πρώιμου κινηματογράφου, Σάρα Μπερνάρ.

7/4: Το Eye’s Walk Digital festival ανακοινώνει πως η ψηφιακή γκαλερί για το Project Lazaretta έχει ανοίξει.

13/4: Ολοκλήρωση της στεγανοποίησης της στέγης και έναρξη των εργασιών τοποθέτησης της νέας ψυκτικής μονάδας στο Ενυδρείο Κινίου.

13/4: Η πρώτη εκδήλωση στη Σύρο για το 2021: Έναρξη του φετινού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» με την έκθεση «Καταγραφές» της Θεσσαλονικιάς εικαστικού, Λιζέτας Βασιλειάδη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

16/4: Την ιστορία και το έργο των μελών της οικογένειας Γουλανδρή, όπως και το “αποτύπωμά” της σε ναυτιλία, επιχειρηματικότητα, κοινωνία και πολιτισμό, καταγράφει στην πολυτελή αγγλική έκδοση “Noble Visions”, ο Γιώργος Μ. Φουστάνος.

28/4: Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γλυπτικής «ανοίγει» τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας του και παρουσιάζει σχέδια Τήνιων μαρμαρογλυπτών, αξιοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη, PLUGGY.

Μάιος

05/05: Στο Μουσείο Πούσκιν της Ρωσίας έκθεση με τίτλο “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” όπου εκτίθενται τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα της Θήρας, που για πρώτη φορά μεταφέρονται εκτός Σαντορίνης.

12/5: Στο νησί των Φεστιβάλ ακυρώνονται τρεις μεγάλες διοργανώσεις για το 2021: Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης και Syros Tango Festival (Φεστιβάλ Τάνγκο).

15/05: Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μήλου ανοίγει για πρώτη φορά με υβριδική μορφή, ψηφιακή και διά ζώσης, προκειμένου να συμβαδίσει με τα ισχύοντα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας.

10/5: Μετά από απουσία ενός έτους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τίτλο "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη", που διοργανώνεται κάθε χρόνο με τη συνεργασία του Δήμου Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επανέρχεται.

13/5: Επαναλειτουργούν οι πολιτιστικοί χώροι στη Σύρο.

18/5: Αδελφοποίηση των Δημοτικών Θεάτρων Πειραιά – Ερμούπολης.

25/5: Τη μυθική ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένη τιμά η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος που θα απολαύσουν το φετινό καλοκαίρι οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση».

Ιούνιος

5/6: Ο Δήμος Άνδρου διοργανώνει το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα».

10/6: Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τo Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζει στη Σύρο έργα από την Φιλελληνική συλλογή του.

14/6: Προβολή της οπτικοποιημένης αφήγησης του Αγώνα του 1821 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων.

15/6: 7ος χρόνος ΑΓΟΡΑ Animasyros 2021: Συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας.

19/6: Διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που θα διεξαχθούν τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

22/6: Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "ΑΝΩ" πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του φετινή συναυλία.

Ιούλιος

5/7: Μουσικός Όμιλος Σύρου: Ακύρωση Χορωδιακού Αφιερώματος στον Γ. Χατζηνάσιο.

9/7: Το "Εν Χορδαίς & Οργάνοις" ταξιδεύει στη Σκόπελο για τις Ημέρες Ρεμπέτικου.

14/7: Το παιδικό φεστιβάλ SyrosKidz έρχεται ξανά στη Βάρη.

19/7: Εκδηλώσεις πολιτισμού στον Κουμάρο της Τήνου.

23/7: Ματαιώνεται το "τράβηγμα της πεζότρατας" στις Αγκαθωπές,

Αύγουστος

02/08: Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια της έκθεσης «Θηραϊκές Τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το ΥΠΠΟΑ στον ανακατασκευασμένο και ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας.

2/8: Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σε έργα πολιτισμού της Νάξου.

3/8: Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού σε έργα Πολιτισμού σε Σαντορίνη, Σίκινο και Θηρασιά.

12/8: Ακύρωση της νησιώτικης βραδιάς "Κακαβιά 2021".

18/8: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Ανασκαφική έρευνα στο Δεσποτικό και αναστηλωτικές εργασίες στον ναό του Ιερού του Απόλλωνα.

23/8: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».

Σεπτέμβριος

6/9: Ξενάγηση του Ινδού Πρέσβη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.

15/9: 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Νάξο.

17/9: 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού.

Οκτώβριος

12/10: Η Ακαδημία του Θεάτρου Σκάλα του Μιλάνου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

27/10: Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το μεγάλο έργο συντήρησης και προβολής των μνημείων και μουσείων του Δήμου Θήρας, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Νοέμβριος

2/11: Σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες στην εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου του Ναυπηγείου Νεωρίου.

15/12: Η Σκάλα του Μιλάνου «συνάντησε» τη «Μικρή Σκάλα» της Ερμούπολης.

19/11: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά πλέον η προσπάθεια για την ανάπτυξη του μικρού εκθετηρίου “Μάνος Ελευθερίου” στον χώρο του ΠΑΝΘΕΟΝ, στην πλατεία Μιαούλη, καθώς η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης είναι σε επαφή και σε συνεννοήσεις με εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Δεκέμβριος

14/12: Η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων στις πλατφόρμες της FM Records.

 

Ετικέτες: