Ο δήμος Σύρου - Ερμούπολης τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο

Με αφορμή την επίσκεψη του Σταύρου Ξαρχάκου στη Σύρο για τα αποκαλυπτήρια τους αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο δήμος Σύρου Ερμούπολης , θα ανακηρύξει τον μουσικοσυνθέτη επίτιμο δημότη του νησιού.

Στo δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σύρου Ερμούπολης της 6ης Ιουνίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόταση αυτή του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, οπότε και αποφασίστηκε η επίδοση του ψηφίσματος να επιδοθεί στον κ. Ξαρχάκο στις 19 Ιουνίου στις 19.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης. 

Ο κος Λειβαδάρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στο βιογραφικό και το πολύτιμο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στη σύνδεση του δημιουργού με το νησί της Σύρου, η οποία είναι η δημιουργία της σπουδαίας μουσικής σχολής ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ  (Η μεγάλη του Μάρκου σχολή) για την οποία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, είμαστε όλοι οι Συριανοί περήφανοι.

Υπενθυμίζουμε ότι η μουσική σχολή ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία του μεγάλου μαέστρου. Συγκεκριμένα, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 προς τιμήν του από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου, εξέφρασε τη σκέψη και το όραμα για τη δημιουργία μιας ανάλογης μουσικής σχολής στη Σύρο, με σκοπό την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής, αποτίοντας  τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη. Μάλιστα, η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση του μουσικού συνόλου παιδιών “Το μυστικό μπουζούκι”, προσέθεσε στην πρωτοβουλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ένα επιπλέον κίνητρο για την άμεση δημιουργία της σχολής.   Επέλεξε κι εμπιστεύθηκε λαϊκούς και βυζαντινούς δασκάλους μουσικής, οι οποίοι και ανέλαβαν να διδάξουν, μεταφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους  και με  την αρωγή πολλών μουσικόφιλων ανθρώπων του νησιού, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και η σχολή άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους μουσικούς.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο απώτερο όραμα του μουσικοσυνθέτη, το οποίο είναι η μετεξέλιξη της σχολής σε κόμβο μουσικού πολιτισμού. Επιθυμία της σχολής και των ανθρώπων που τη στηρίζουν είναι η δημιουργία μιας υποδομής υποδειγματικών προδιαγραφών που να συμπεριλαμβάνει ακουστικές τεχνολογίες αιχμής, υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, auditorium (αίθουσα ακροάσεων) αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας οικότροφων νέων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να γίνει η Σύρος διεθνής πόλος πολιτιστικής έλξης που θα διασυνδέει υποτρόφους με μουσικά πανεπιστήμια αλλά και με την ευρύτερη μουσική κοινότητα.

“Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ελάχιστο οφειλόμενο χρέος μας να αποδώσουμε τη δέουσα αναγνώριση στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο για την πολυσχιδή προσωπικότητα, το ανυπέρβλητο έργο και την πολύτιμη συμβολή του στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας , με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σύρου – Ερμούπολης” ανέφερε ο δήμαρχος κλείνοντας το λόγο του.