Το 4ο “συριανοπατώ” θα μας χορέψει στους ρυθμούς της παράδοσης

Ο λαογραφικός - χορευτικός όμιλος «Η σοφία της παράδοσης», το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το τμήμα πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουν στη Σύρο, το 4ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες «συριανοπατώ» και μας προσκαλούν σε ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και αγάπη για την παράδοση.

Το “συριανοπατώ” επιστρέφει δυναμικά φέτος, από 23 – 26 Ιουνίου, φιλοξενώντας 7 ομάδες παιδιών και εφήβων και 16 ομάδες ενηλίκων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο (Λευκωσία). Οι ομάδες θα παρουσιάσουν ένα δείγμα από την πολιτιστική και μουσικοχορευτική τους παράδοση. Το γιορτινό κλίμα του φεστιβάλ θα συμπληρώσουν και δύο μουσικές βραδιές  με σμυρνέικα, ρεμπέτικα και παραδοσιακά ακούσματα. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και με αυτή την αφορμή, εγκαινιάζεται η συνεργασία του ομίλου με τον σύλλογο Μικρασιατών Σύρου, ο οποίος έχει αναλάβει την έναρξη του φεστιβάλ με την παραδοσιακή του χορωδία, την ορχήστρα και τη χορευτική του ομάδα.

Το “συριανοπατώ” επιστρέφει στην πλατεία Μιαούλη

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και ειδικά μετά από τις δύσκολες συνθήκες της περσινής χρονιάς, μέσα στις οποίες ολοκληρώθηκε το 3ο “συριανοπατώ”, οι διοργανωτές αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, έχουν ιδιαίτερη χαρά που επιστρέφουν στο χώρο από όπου ξεκίνησε το 2018 το φεστιβάλ, στην πλατεία Μιαούλη. Ελπίζοντας ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και σεβόμενοι απόλυτα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να μας χαρίσουν το καλύτερο ως τώρα “συριανοπατώ”.

“Για το λόγο αυτό και πέρα από την δική μας οργάνωση, σαν όμιλος, προσπαθήσαμε να κάνουμε άνοιγμα προς τους φίλους-συλλόγους του νησιού, είτε αυτοί έχουν χορευτική ομάδα , είτε όχι, θέλοντας όλο το νησί να νιώσει την χαρά αυτής της μεγάλης γιορτής. Έτσι λοιπόν, έχουμε φέτος τη χαρά, πέρα από τους συλλόγους Μικρασιατών, Ηπειρωτών, Ποντίων και Βορειοελλαδιτών, να είναι μαζί μας, προσφέροντάς μας ιδιαίτερη βοήθεια και στήριξη, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Λαζαρεττών, Ποσειδώνιας “Ποσειδών” και Αγ. Στεφάνου Γαλησσά , ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων και ο σύλλογος γυναικών Σύρου. Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά θα συνδράμουν φέτος και πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν στην πορεία” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του λαογραφικού - χορευτικού ομίλου «η σοφία της παράδοσης»,  κα. Σοφία Λούβαρη.

Το φετινό “συριανοπατώ” θα είναι διαφορετικό

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα είναι ξεχωριστό και πλούσιο και θα περιλαμβάνει, πέρα από το τριήμερο των χορευτικών παραστάσεων, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, από τις οποίες κάποιες προορίζονται μόνο για τους συμμετέχοντες και κάποιες άλλες για όλο το κοινό της Σύρου. Περισσότερες πληροφορίες για τις παράλληλες εκδηλώσεις, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μέσα στο πρόγραμμα έχουν οργανωθεί και μικρές ξεναγήσεις στην Ερμούπολη που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στα σημαντικότερα σημεία και αξιοθέατα της πόλης, τα οποία επιθυμούν να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη βοήθεια του κου Γιάννη Δεσύπρη σε ρόλο ξεναγού αλλά και πολλών άλλων.

Όσον αφορά στο μεγάλο κατόρθωμα του ομίλου να τεθεί το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού, η κα. Λούβαρη δήλωσε: “Όταν κάναμε την αίτηση στο υπουργείο, μας ζητήθηκαν διάφορα στοιχεία ώστε να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί το φεστιβάλ και η όλη διοργάνωση. Ήταν λοιπόν μεγάλη η χαρά και η ηθική ικανοποίηση όταν, με την υπογραφή του υπουργού κου Κικίλια, έφτασε στα χέρια μας ή απόφαση με την οποία το φεστιβάλ μας τίθεται κάτω από την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού”

Αγάπη για την παράδοση, μεράκι και σκληρή δουλειά

Η κα. Λούβαρη καταλήγοντας, ευχήθηκε το φετινό εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία, να κυλήσουν όλα ομαλά  και το “συριανοπατώ”  να καθιερωθεί στο μυαλό και στην καρδιά των ανθρώπων του πολιτισμού.

“Αυτό θα είναι για εμάς η απόλυτη ικανοποίηση και θα μας δώσει την ώθηση για μεγαλύτερα όνειρα. Γιατί, να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια απολύτως εθελοντική προσπάθεια μερικών ανθρώπων η οποία καμμία σχέση δεν έχει με το κέρδος. Πρόκειται για αγάπη για την παράδοση, πρόκειται για μεράκι ,πρόκειται για σκληρή δουλειά μηνών. Φυσικά, το εγχείρημα αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας και της Μητρόπολης Σύρου και φυσικά των χορηγών που πιστεύουν σε εμάς και μας στηρίζουν χρόνια”.

Aναλυτικά στο φεστιβάλ συμμετέχουν:

Ένωση Ποντίων & Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες», εξωραϊστικός – πολιτιστικός σύλλογος Μιλτιάδης – Κάτω Σούλι Μαραθώνα, λαογραφικός όμιλος γυμναστικής εταιρείας Αγρινίου, λαογραφικός όμιλος Δήμου Ιδαλίου Λευκωσίας, λαογραφικός – χορευτικός όμιλος «η σοφία της παράδοσης», λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, μορφωτικός σύλλογος γυναικών Γαργαλιάνων, παραδοσιακός λαογραφικός σύλλογος Δήμου Φυλής «Χοροδρώμενο», πολιτιστικός σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση», πολιτιστικός σύλλογος Γαργαλιάνων, Ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος τεμένους Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας», στέκι πολιτισμού Λευκάδας «Αγερμός», σύλλογος Βερδικουσιωτών Ν. Λάρισας, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 6ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου, σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», χορευτική ομάδα Ερμιόνης, χορευτικός όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ., χορευτικός σύλλογος Ερυθρών «Το Κριεκούκι»