Εκδήλωση για τη συγκέντρωση βιβλίων στη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα

  • Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2022 - 12:37

Η ομάδα αφήγησης ΠαραμυθιαΖω σε συνεργασία με την Κοινότητα Φοίνικα διοργανώνουν εκδήλωση για να γιορτάσουμε τον πρώτο χρόνο της, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, 7.00‑8.30 μμ, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πάνω από το ΚΑΠΗ Φοίνικα.

Φυσικά, οι ΠαραμυθιαΖω θα πούνε ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, στην αυλή της Βιβλιοθήκης. Όμως και φέτος, έχουμε μια εκλεκτή καλεσμένη:

Έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε την Ευτυχία Ηλιάδου, συγγραφέα και φίλη της Βιβλιοθήκης που θα ταξιδέψει τα παιδιά με το βιβλίο της «ο Ακροβάτης και οι άλλοι». Θα ακούσουν την ιστορία του Ακροβάτη, θα χρωματίσουν τις σελίδες του και με συντροφιά τους ήρωες του βιβλίου θα τα οδηγήσει να δώσουν τη δική τους συνέχεια στην πρωτότυπη ιστορία της!

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παραλαμβάνονται δωρεές βιβλίων για όσους θέλουν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης, ενώ τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το τι είναι η Βιβλιοθήκη και πώς λειτουργεί.

Αναφορικά με τις δωρεές:

  • Οι κατηγορίες των βιβλίων που θα συγκεντρωθούν είναι: παιδική και εφηβική λογοτεχνία, παραμύθια, κόμικ, θεματικοί τόμοι. Παρακαλούμε μη φέρνετε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και σχολικά βιβλία. Επίσης, είναι ευπρόσδεκτα τα επιτραπέζια παιχνίδια.
  • Στον χώρο θα υπάρχουν ονομαστικές χάρτινες σακούλες όπου θα τοποθετούνται προσωρινά τα βιβλία ανά δωρητή, μέχρι να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν με το όνομα του δωρητή πάνω στο βιβλίο. 

* Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην ανώνυμη έρευνα κοινού για την καλύτερη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

* Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνεται φωτογράφηση και βιντεογράφηση εκ μέρους των διοργανωτών, χωρίς την εμφάνιση προσώπων των παιδιών. Η αντίστοιχη πράξη από τα ΜΜΕ δεν αφορά τη διοργάνωση.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χορηγούς επικοινωνίας που είναι πάντα στο πλευρό μας.

Λίγα λόγια για τη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα

Τα πρώτα βιβλία της Βιβλιοθήκης ήταν δωρεά του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς». Προστέθηκαν βιβλία που υπάρχουν ήδη στην αποθήκη του κτιρίου και επιλεγμένα βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των ΠαραμυθιαΖω που επίσης έχουν προκύψει από δωρεά προς την ομάδα. Από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 τίτλοι βιβλίων κυρίως για παιδιά αλλά και για εφήβους, καθώς και κάποια για ενήλικες. Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί επιτραπέζια παιχνίδια που δε δανείζονται αλλά δημιουργούν όμορφες ομάδες μέσα στη Βιβλιοθήκη. Όλα αυτά χάρη σε όλα τα μέλη της!

Η κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, Παιδική κ’ Εφηβική, Δανειστική κ’ Συνεργατική είναι μια κοινοτική βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και εφήβους δημιουργήθηκε στον Φοίνικα, στον χώρο του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (πάνω από τα ΚΑΠΗ Φοίνικα), προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας στο παιδικό και νεανικό κοινό του νησιού μας. Έχει έμβλημά της το Βιφι το κολιμπρί, ως σύμβολο της συνεργατικότητας, με βάση έναν παλιό αφρικάνικο μύθο.

Πρόκειται για μια ιδέα που εποπτεύεται από το Τοπικό Συμβούλιο Φοίνικα με την οργανωτική ευθύνη της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖω, ως μια αφιλοκερδής κι εθελοντική δράση. Ο χώρος συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου μετατρέπεται σε έναν μικρό πολυμορφικό χώρο όπου, πέραν των συνεδριάσεων, στο εξής θα φιλοξενεί τη νεοσύστατη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα, με βιβλία για παιδιά και εφήβους, ενώ γίνονται αφηγήσεις για παιδιά και ενήλικες από την ομάδα. Έτσι, ένας πολύτιμος για τον Δήμο χώρος αξιοποιείται περαιτέρω και γίνεται ακόμα πιο λειτουργικός τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, για το καλό του τόπου μας.

Για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης, γίνονται δεκτές δωρεές βιβλίων ιδιωτών, όταν πλέον δεν τα χρειάζονται, με ένδειξη του ονόματος του δωρητή στο εσώφυλλο εκάστοτε βιβλίου. Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για χορηγίες σε βιβλία και εξοπλισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φορέων με ανάλογη αναγνώριση.

Έχει δημιουργηθεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση όσων αγαπούν το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ενώ θα γίνεται τακτική ενημέρωση για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μέσω των ΜΜΕ.

Ελπίζουμε να σας έχουμε μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια!