Ένας πνεύμονας πρασίνου και δημιουργίας στη Σύρο

Σε εύθυμο και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου  εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την  αειφορία Σύρου – Ερμούπολης (ΚΕ.ΠΕ.Α.). Από νωρίς, παιδιά, γονείς κι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της έπαυλης Τσιροπινά, η οποία θα φιλοξενεί την έκθεση "Το μικρό είναι όμορφο" και τα έργα 496 σπουδαστών από νηπιαγωγεία, δημοτικά και το ΕΕΕΕΚ Σύρου, με θέμα τα αγριολούλουδα των Κυκλάδων, μέχρι την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν για το Κ.Ε.ΠΕ.Α. ο καθολικός επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου,  ο π. Χριστοφόρος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Παιδείας,κα. Ειρήνη Δράκου, η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης κα. Θωμαή Μενδρινού. η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κα Μαρκέλλα Παραμυθιώτου και ο ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, κ. Διονύσης Μεσσάρης.

“Θέλουμε κατοίκους που αγαπούν και πονάνε τον τόπο τους”

Ο κος. Χρήστος Κόλλιας, ένας εκ των δύο εκπαιδευτικών - πρωτεργατών του Κ.Ε.ΠΕ.Α.,  έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα του κέντρου και δήλωσε στην ¨Κοινή Γνώμη” : “Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης μπορεί να μην περιμένει εγγραφές μαθητών τον Σεπτέμβρη, περιμένει όμως να γεμίσει από μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ειδικών σχολείων από τη Σύρο, τις Κυκλάδες και όλη την Ελλάδα την επόμενη σχολική χρονιά. Θέλουμε να κάνουμε επίσης το σχολείο μας ένα κέντρο συνάντησης όλων των πολιτών της Σύρου μέσω ανοιχτών δράσεων στην τοπική κοινωνία και μέσω των προγραμμάτων μας να συναντήσουμε κατοίκους που αγαπούν και πονάνε τον τόπο τους και έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Ένα κέντρο προβολής και προστασίας του οικοσυστήματος του  νησιού μας και, μαζί με το ΚΕΠΕΑ Κορθίου, του οικοσυστήματος όλων των νησιών των Κυκλάδων”. Φιλοδοξία μας, συμπλήρωσε, είναι να γίνουμε όχι μόνο ένα περιβαλλοντικό κέντρο αλλά ένας πνεύμονας δημιουργίας στο νησί μας.

Η κα. Αλεξία Τζεφρίδου, έτερο μέλος την εκπειδευτικής ομάδας του κέντρου, εξέφρασε κι εκείνη τη μεγάλη της χαρά που πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ετών και τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους: “Να ξεβολευτούμε, να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που είναι χρόνιες και να αντιληφθούμε πως αυτός ο τόπος, αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας. Χρειάζεται δράση, αγάπη και αφοσίωση ώστε να αφήσουμε στα παιδιά μας όλα αυτά που δανειστήκαμε κι εμείς από τς προηγούμενες γενιές”.

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα παρά τις δυσκολίες

Η δημιουργία του κέντρου ήταν μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν και συνάντησε αρκετά εμπόδια μέχρι την υλοποίησή της. Οι αρμόδιοι της προηγούμενης αλλά και της σημερινής δημοτικής αρχής, πίστεψαν σε αυτό το όραμα, του οποίου η πραγματοποίηση είναι αποτέλεσμα της επιμονής, της κοπιαστικής εργασίας και του οράματος πολλών ανθρώπων.

Η κα. Θωμαή Μενδρινού, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” κι ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο να πάρει το κέντρο σάρκα και οστά: “Το εγχείρημα αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Όμως το διεκδικήσαμε και τα καταφέραμε. Θέλω να αναφερθώ στην πολύτιμη συμβολή της κας Χρυσούλας Μπάκα, υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, που πίστεψε στη Σύρο και μαζί λύναμε όλα τα ζητήματα τα οποία προέκυπταν κάθε φορά”. Η κα. Μενδρινού αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία της με την κα Ειρήνη Δράκου: “ Αυτή η σύμπραξη ήταν μεγάλη τιμή για εμένα και είναι η απόδειξη ότι όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για τον τόπο”.

Η κα. Δράκου με τη σειρά της, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και τοποθετήθηκε κι εκείνη για τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν :“Κοντά τέσσερα χρόνια πήρε η διαδικασία. Κινδυνέψαμε να το χάσουμε αλλά οι καιροί ήταν ώριμοι πια. Η ουτοπία του χθες έγινε πραγματικότητα. Ήδη σε ελάχιστους μήνες πέρασαν 500 μαθητές. Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν για την επόμενη σχολική χρόνια, ενδιαφέροντα και φιλόδοξα. Σιγά σιγά, το κέντρο θα βρει τα πατήματά του και θα γράψει την δική του ιστορία. Πρόκειται για  μια  ανάσα στο σχολικό πρόγραμμα, μια σύνδεση με την πραγματική ζωή, ένα ταξίδι που σου ανοίγει το μυαλό και την ικανότητα κατανόησης”.

Επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών μας

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. είναι πλέον πραγματικότητα και αποτελεί ένα εκκολαπτήριο για μελλοντικούς ευαισθητοποιημένους κι ενεργούς πολίτες. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο αλλά και κοπιαστικό και το βάρος πέφτει κυρίως στις πλάτες των δύο εκπαιδευτικών που ανέλαβαν τη λειτουργία του. Οι κάτοικοι της Σύρου και κυρίως όλοι οι φορείς, οφείλουν να το στηρίξουν επενδύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για το νησί, τον πλανήτη και για όλα τα παιδιά του κόσμου.