Το Παιδικό Φεστιβάλ Κυκλάδων ξετρελαίνει και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το SyrosKidz επιστρέφει και μας περιμένει σε ένα υπέροχο τριήμερο φεστιβάλ γεμάτο δραστηριότητες, παραστάσεις, εργαστήρια, μουσική, παιχνίδια καθώς και την καθιερωμένη υπαίθρια παιδική έκθεση ζωγραφικής που και φέτος φιλοξενείται από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας στο πλαίσιο της Aegean Kids Biennale, με θέμα «Σαν Αλκυόνη στα Χρώματα του Αιγαίου». Στόχος της φετινής έκθεσης είναι η ανάδειξη του Αιγαίου ως πηγή έμπνευσης. Μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, τα έργα έχουν προσανατολισμό στην ομόνοια και την ελπίδα, εν όψει των κοινωνικών εξελίξεων, κάτω από το σύνθημα «Ας ανέβουμε στο κύμα της ελπίδας»

Το Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και επιμελείται η Χρηστιάννα Πάπιτση και τελεί κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, υλοποιείται σε παραγωγή της Εν.Το.Πο.Συρο με την πολύτιμη βοήθεια συνδιοργανωτών, πολύτιμων χορηγών, τοπικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών οργανισμών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών.

 

Ένα βραβευμένο φεστιβάλ που αγαπάει τα παιδιά

Το Παιδικό Φεστιβάλ Κυκλάδων ξεκίνησε το 2017 με προάγγελο την υπαίθρια παιδική έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνεται από το 2014. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ βιωματικό, διαδραστικό και καινοτόμο που είναι σχεδιασμένο από παιδαγωγούς οι οποίοι πιστεύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται μια όμορφη παιδική ηλικία, γεμάτη γνώση, αξίες κι απεριόριστη χαρά, ώστε αργότερα, ως ενήλικες και ενεργοί πολίτες, να δομήσουν μια ευτυχέστερη κοινωνία. 

Η κα Χρηστιάννα Πάπιτση, εμπνεύστρια και πρωτεργάτρια αυτής της δράσης, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για το φεστιβάλ: “Tο παιδικό φεστιβάλ συνδυάζει παιχνίδι, δημιουργία και πολιτισμό. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του. Είναι μια δράση που έχουν αγκαλιάσει, όχι μόνο τα παιδιά της Σύρου, αλλά και τα παιδιά όλων των νησιών. Γι’ αυτό φέτος, έχουμε σκοπό να ξαναταξιδέψουμε στις Κυκλάδες με το παιδικό φεστιβάλ με διάφορες δραστηριότητες . Έχουμε ήδη κάποιο πλάνο για κάποια συγκεκριμένα νησιά”

Ερωτώμενη για την ιδιαιτερότητα του φετινού φεστιβάλ, δήλωσε: “Εμείς κάθε χρόνο προσπαθούμε να το μεγαλώνουμε, ούτως ώστε να προσελκύουμε κόσμο που θα επιλέξει τη Σύρο και θα έρθει συγκεκριμένα αυτό το τριήμερο ώστε να λάβει μέρος στις δράσεις μας. Φέτος, παρουσιάζουμε 16 συλλογικά έργα κι έχουμε συμμετοχή ρεκόρ 250 παιδιά.

Επίσης, μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να δίνεται πάντα και η ευκαιρία για να αναδειχθούν νέα ταλέντα. Ειδικά φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχει ένας μικρός φίλος του φεστιβάλ, ένας μαθητής δημοτικού με ιδιαίτερη φαντασία και μεράκι, που θα παρουσιάσει μια παράσταση Καραγκιόζη. Μας αρέσει πολύ αυτή η δράση γιατί μας ενδιαφέρει να διασωθεί το θέατρο σκιών ως μέσο ψυχαγωγίας και να περάσει στις μελλοντικές γενιές”

Κάθε μέρα και μια διασκεδαστική δράση

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 20.00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων, με την παιδική θεατρική παράσταση “Αγκαλιάστε τη Γη! Σώστε τον πλανήτη!”, από την ομάδα Weland. Μια διαδραστική παράσταση με τραγούδι, χορό, δράση, χιούμορ και βασικό συστατικό την ενεργή συμμετοχή των παιδιών που έχει ως κύριο θέμα την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το φυσικό μας περιβάλλον.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 18.30 – 20.30 , στην παραλία της Βάρης, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι μουσικοκινητικής & παιχνιδιού με boomwhackers, «Let’s Play Booms & Spoons». Εδώ, οι συμμετέχοντες κάνουν ρυθμικές και μουσικές δραστηριότητες όπου συνδυάζεται ο ρυθμός, η κίνηση και ο λόγος. Πειραματίζονται με ήχους, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς πάνω στους στίχους και παιχνίδια, με επιλεγμένες μουσικές ή γνωστά τραγούδια, χρησιμοποιώντας αυτά τα ιδιαίτερα και απολαυστικά μουσικά όργανα.

Tαυτόχρονα, τα παιδιά που θα βρίσκονται ήδη στην παραλία θα ζωγραφίσουν σε μικρά χαρτιά θέματα από το βυθό και τη ζωή του, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ειδικό καμβά συνθέτοντας ένα έργο κολλάζ με τίτλο: «Δύτης είδε στον βυθό»

Το Σάββατο 30/07, πάλι στην παραλία Βάρης θα διεξαχθεί ένα εργαστήρι εκπαίδευσης μέσω του οποίου, τα παιδιά, μέσα από μια διαδραστική περιήγηση θα γνωρίσουν τους καρχαρίες, αυτά τα εκπληκτικά και πολύ σημαντικά πλάσματα του Ωκεανού.

Την ίδια μέρα, το μίνι εργαστήρι λάτιν χορών «Latin Dance Workshop» θα ταξιδέψει τους παρευρισκομένους στους υπέροχους ρυθμούς της λάτιν μουσικής, μαθαίνοντας τα παιδιά να εκφράζονται χορεύοντας, μέσα από απλά συγχρονισμένα βήματα και δημιουργώντας μια χορογραφία.

Το τριήμερο φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με την παράσταση θεάτρου σκιών "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός", σε κείμενα και παρουσίαση του μικρού συριανού μαθητή αλλά έμπειρου καραγκιοζοπαίχτη, Παναγιώτη Καμπάνη, οποίος επιμελείται μόνος του τα κείμενα και τις φιγούρες του.

Οι φορείς της Σύρου στηρίζουν το φεστιβάλ

Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην παραλία της Βάρης θα βρίσκεται και η εθελοντική δράση "Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας" ώστε να μας ενημερώσει για το πώς μπορούμε να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας δίνοντας αρχικά ένα δείγμα σιέλου και αίματος.

Η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής που έχει γίνει θεσμός, πραγματοποιείται φέτος για 8η χρονιά, με συλλογικά έργα παιδιών που θα εκτίθενται στην παραλία της Βάρης από τις 28/07 έως και τις 28/08. Στην έκθεση θα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Εν χορδαίς και Οργάνοις, Αερόστατο, Κιμωλία, Camp Δελασάλ, Πολυχώρος Πολιτισμού, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου, Νηπιαγωγείο Μάννα, 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, Νηπιαγωγείο Φοίνικα.

Στο ¡syroskidz!, όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και τα παιδιά προσέρχονται στις δράσεις με την ευθύνη των γονιών που τα συνοδεύουν.