Ένας ροκ σταρ της λαϊκής μουσικής

Ο Σταύρος Ξαρχάκος σε δύο αξέχαστες μουσικές παραστάσεις

Συχνά, όταν μιλάμε ή γράφουμε για κάποια συναυλία ενός καλλιτέχνη που αγαπάμε, τείνουμε να γινόμαστε υπερβολικοί χωρίς ο ενθουσιασμός μας να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην περίπτωση των δύο συναυλιών που έδωσε το Σαββατοκύριακο ο Σταύρος Ξαρχάκος, ό,τι και να πούμε , ό,τι και να γράψουμε δεν θα μπορέσει να αποδώσει πιστά αυτό που έζησαν όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν στην έπαυλη Τσιροπινά. Οι δύο sold out βραδιές επιβεβαίωσαν ακόμα και στους πιο δύσπιστους γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι ένας ζωντανός μύθος και γιατί είμαστε τυχεροί που γεννήθηκε σε αυτήν τη χώρα.

Το πρόγραμμα της παράστασης, όπως έλεγε και ο τίτλος “5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν” ήταν ένα μουσικό ταξίδι σε συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου και μια σοβαρή απόδειξη πως όταν συνυπάρχουν το ταλέντο, η βαθιά γνώση και ο σεβασμός, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό. Ο Σταύρος Ξαρχάκος αεικίνητος, ακούραστος, με νεύρο και ορμή εφήβου, επί δύο ημέρες και δύο και πλέον ώρες, διηύθυνε την ορχήστρα του, χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού.

Την πρώτη ημέρα της συναυλίας, ανάμεσα στο κοινό βρέθηκαν και ο Γιώργος Νταλάρας με τον  Μανώλη Μητσιά, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή και συνόδευσαν με το τραγούδι τους τον συνθέτη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Νίκος Κυπουργός, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Γιώργος Περρής, ο Κωνστανίνος Ρήγος και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Ηχηρή η απουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συναυλία του ανθρώπου που πρόσφατα ανακήρυξε επίτιμο Δημότη Σύρου.

Ιδιαίτερη και συγκινητική ήταν η στιγμή που τα παιδιά της Μουσικής Σχολής “Εν Χορδαίς & Οργάνοις” ανέβηκαν στη σκηνή κάνοντας για ακόμα μια φορά περήφανους τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και ολόκληρο το νησί της Σύρου. Σε μία από τις λίγες στιγμές που ο Σταύρος Ξαρχάκος απευθύνθηκε στο κοινό και, δείχνοντας τους μικρούς μαθητές της σχολής, είπε “Συριανοί, αυτά είναι τα παιδιά σας. Και πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτά. Και για έναν άλλο λόγο πολύ σημαντικό. Δεν κρατάνε στα χέρια τους ipad ούτε τάμπλετ. Κοιτάξτε τι κρατάνε. Είναι εδώ επάνω στη σκηνή και παίζουνε για εσάς”, κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς.

Τον μεγάλο μαέστρο πλαισίωσαν στη σκηνή η ερμηνεύτρια σύζυγός του Ηρώ Σαΐα και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών που απέδωσαν τις εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις του με τον καλύτερο τρόπο. Ο Αντώνης Τζίκας, ο Βασίλης Δρογκάρης, ο Παντελής Τζιάλας, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Ηρακλής Ζάκας και ο Δημήτρης Ρέππας έδωσαν όλο τους το είναι πάνω στη σκηνή χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από τον μαέστρο καθ’ όλη τη διάρκεια τη συναυλίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο εξαιρετικός ήχος ήταν άλλο ένα δυνατό χαρτί της συγκεκριμένη μουσικής παράστασης.

 

Οι συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου είναι μια εμπειρία που όσοι έχουν τη δυνατότητα, είναι σημαντικό να τη ζήσουν ξανά και ξανά. Για να μάθουν ποιά είναι η ελληνική μουσική, ποιά είναι η παράδοσή μας και πως αυτή μπορεί να επιβιώνει και να ανασταίνεται μέσα από ανθρώπους που τη μελέτησαν, την πίστεψαν, την αγάπησαν, την έκαναν δική τους και μας την επιστρέφουν πίσω μεγαλειωδώς.