Γιαγκίνηδες, «Ρεμπέτικο στ' αστέρια»

Οι 22χρονοι φοιτητές, Σπύρος Ζήσης από την Αλεξανδρούπολη  και Παναγιώτης Σικλαφίδης από την Κόρινθο , δημιούργησαν τους Γιαγκίνηδες το 2019, θέλοντας να μοιραστούν την αγάπη τους για το ρεμπέτικο τραγούδι παίζοντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το όνομά τους, το εμπνεύστηκαν από τη μικρασιατική λέξη “γιαγκίνι” που σημαίνει φλόγα στην καρδιά, ερωτική κάψα, πάθος. Έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους πιστό κοινό και έχουν δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους στις σελίδες τους στα social media, μοιράζοντας την αγάπη τους για το ρεμπέτικο τραγούδι κι εμπνέοντας ακόμα περισσότερους νέους και νέες να γνωρίσουν εκ νέου την παράδοση και το παλιό καλό ελληνικό τραγούδι.

Αν και όλη τους η ζωή είναι γύρω από τη μουσική, τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, παίρνουν τα όργανά τους και ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η Σύρος αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τους προορισμούς αφού, όπως είδαν το προηγούμενο καλοκαίρι όπου έπαιζαν στα σοκάκια της, ο κόσμος τους αγαπάει και τους στηρίζει. Τη Σύρο την ξεχωρίζουν και λόγω της σπουδαίας μουσικής κληρονομιάς της κι έρχονται για να εμπλουτίσουν και τις δικές τους γνώσεις.

“Εκπροσωπούμε το κίνημα των μουσικών του δρόμου που από μόνο του έχει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής. Εγώ προσεγγίζω το κάθε κομμάτι σαν να είναι το τελευταίο που θα πω. Είμαστε σε υψηλή ένταση συνεχόμενα. Αυτό είναι το στίγμα μας” λέει ο Παναγιώτης Σικλαφίδης και προετοιμάζει όσους παραβρεθούν το Σάββατο στην έπαυλη Τσιροπινά: “Θα είναι κάτι σαν γλέντι. Και περιμένουμε να έχει πολύ κέφι και χορό”

Αυτοπροσδιορίζονται ως ρεμπετικολαϊκοπαραδοσικό σχήμα και θέλουν να παίζουν όπου νιώθουν ελεύθεροι και έχουν καλή επαφή με τον κόσμο, είτε αυτό συμβαίνει στο δρόμο είτε σε έναν συναυλιακό χώρο. “ Θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, όπως το θέλουμε και να έχουμε τον κόσμο δίπλα μας” λέει ο Παναγιώτης. Απαντώντας στο τι διαφορετικό έχουν να προτείνουν με τη μουσική τους, λέει: “Μόνο το ότι είμαστε δύο νέα παιδιά που παίζουν ρεμπέτικα με τη νεότητα που έχει η φωνή μας, αυτό δίνει μια διαφορετική νότα. Αλλά και η φρεσκάδα, η ενέργεια και η επαφή με τον κόσμο. Παρουσιάζουμε την παράδοση μέσα από ένα νεανικό γλέντι”

Οι Γιαγκίνηδες πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους «Άνθρωποι του δρόμου», ο οποίος έγινε πολύ γρήγορα αγαπητός και κυκλοφορεί στο Spotify, ενώ τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησαν και το νέο τους videoclip «Καταφερτζού». Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στους ανθρώπους που συνάντησαν και στις εμπειρίες που συνέλεξαν όλον τον καιρό που έπαιζαν στο δρόμο.

 

Πληροφορίες:

Συναυλία: Γιαγκίνηδες – Ρεμπέτικο στα αστέρια
Ημερομηνία: Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
Χώρος: Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 7€
Οργάνωση Παραγωγής: Action Εστί | Artist & Event Management