”Νησί σε νησί”, η Σικελία συναντά τη Σύρο

  • Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022 - 06:15

Σημείο σύζευξης, αυτή η έκθεση θέλει να κάνει παλλόμενο τον μόνιμο διάλογο μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών που ανέκαθεν ζωντάνευαν τη Μεσόγειο ως τόπο συναντήσεων, ανταλλαγών και φιλοξενίας.

Τα έργα που παρουσιάζονται μιλούν για τη Σικελία που μέσα από την έντονη ζωγραφική - χρωματική παράσταση, βρίσκουν στην ομορφιά, στο μύθο και στη γοητεία του ταξιδιού, το κοινό σημείο συνάντησης με τα άλλα νησιά της Μεσογείου.

Μια ιστορία που από τη Σικελική της ταυτότητα, που ήταν πάντα το λίκνο του πολιτισμού, οδηγεί στη ζωή και το χτίσιμο γεφυρών ανθρωπότητας μεταξύ των διαφορετικών λαών που κατοικούν στο mare nostrum και στη magna grecia.

Ο κύκλος των έργων ζωγραφικής που εκτίθεται σήμερα μιλάει την οικουμενική γλώσσα της Τέχνης, τοποθετημένη στο κέντρο της καθημερινής ζωής του καθενός μας, της φαντασίας μας. την επιθυμία να μιλήσουμε για την αναγέννηση και μια νέα συμφωνία με τη φύση.

«Η έκθεση είναι μια στιγμή προβληματισμού αλλά και ένας θρίαμβος φωτός, ζεστών χρωμάτων, ανθρωπόμορφων εικόνων, μπορείς να αναπνεύσεις μια ατμόσφαιρα χαράς. Υπάρχει στη ζωγραφική του η Σικελία, μια ζεστή χώρα πλούσια σε παραδόσεις, όπου η σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος χάνεται στην ομίχλη του χρόνου» - Catia Monacelli.

«Η ζωντάνια της ύπαρξης και του γίγνεσθαι, της οποίας ο Γκίκο μπορεί να συλλάβει το οικείο. Το μη ορατό που κάνει μια ματιά στο χρώμα, οραματίζεται στις τρεις στιγμές του: νερό (η θάλασσα), χώρος (το άπειρο-πεπερασμένο), τη μορφή (ξέροντας πώς να οριοθετήσει και να περιγράψει) της οποίας καταφέρνει να μεταδώσει βαθιά. εντυπώσεις» - Giorgio Segato

Το νησί δεν είναι απλώς ένας τόπος προσγείωσης, ένας οριστικός προορισμός, αλλά η προϋπόθεση για να θέλεις να ξαναβγείς στο δρόμο, με τη ρητή επιθυμία να γνωρίσεις και να ανακαλύψεις. Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να κάνεις γνωστή την καλλιτεχνική σου γλώσσα, ταξιδεύοντας από
νησί σε νησί προς νέους ορίζοντες.

Δρ Τζουζέπε Σκαντούρα, Πρόεδρος του The Loft Arte

Πολιτιστικός Χώρος “Έπαυλη Τσιροπινά” - Ποσειδωνία
Ημερομηνία: Από Πέμπτη 18 Αυγούστου έως Τετάρτη 31 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 & 19:00-23:00
Διοργανωτής: Τhe Loft Arte
Συνδιοργάνωση: Δήμος Σύρου Ερμούπολης