Η Ζωή Μαρίνου φέρνει τον Καραγκιόζη στη Σύρο

Την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, η μοναδική Ελληνίδα καραγκιοζοπαίχτρια, Ζωή Μαρίνου, παρουσιάζει την παράσταση του θεάτρου σκιών “Ο Καραγκιόζης και οι δεινόσαυροι”. Η παράσταση είναι βασισμένη σε ένα παραμύθι της Ζωής Μαρίνου που είχε γράψει για τα ανίψια της και τελικά προσάρμοσε στο θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη.  Από τον μπερντέ παρελαύνει όλη σχεδόν η παρέα του Καραγκιόζη που μπαίνει σε περιπέτειες και “τα βάζει” με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει να τον νικήσει.

Η Ζωή Μαρίνου ασχολείται με το θέατρο σκιών από τα 26 της χρόνια ενώ μέχρι τότε δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ ζωντανή παράσταση θεάτρου σκιών. “Είχα δει μόνο στην τηλεόραση κάποιες φορές και δεν μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι βέβαια πως  δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο” λέει στην “Κοινή Γνώμη”. Στα 26 της βρέθηκε, τυχαία σχεδόν, πίσω από τον μπερντέ σαν βοηθός : “Η πρώτη παράσταση, παρόλο το άγχος, ήταν μια φοβερή εμπειρία. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και έτσι αμέσως αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ μόνο με αυτό”. Γαλουχήθηκε δίπλα σε καταξιωμένους καραγκιοζοπαίχτες από τους οποίους επηρεάστηκε και θεωρεί δασκάλους της , όπως ο θίασος Αθανασίου  και συγκεκριμένα ο Αργύρης Αθανασίου. Αγαπημένος της ήρωας είναι φυσικά ο Καραγκιόζης : “Είναι αυτός που δεν φιλτράρει τίποτα, που μιλάει ειλικρινά, που τα λέει όλα όπως είναι. Και χαίρομαι πολύ που τον ζωντανεύω. Είναι τιμή μου” δηλώνει. Μέσα από τις παραστάσεις της επιθυμεί να διατηρήσει  ζωντανή αυτήν την τέχνη και για να το πετύχει αυτό προσαρμόζει τα κείμενά της στο σήμερα ώστε να συμμετέχουν “και τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά”, πάντα με σεβασμό στην παράδοση.

Κάθε της παράσταση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και εξηγεί το γιατί:”  Ο Καραγκιόζης είναι ζωντανή παράσταση και δεν έχει κείμενο. Μέσα από τον κορμό της παράστασης και τις αντιδράσεις των παιδιών χτίζουμε τα αστεία μας. Με τη βοήθεια τους ξεκινάω την παράσταση και με τη βοήθειά τους τελειώνω την παράσταση”.  Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία η οποία περνάει τα μηνύματα της αγάπης, της φιλίας και του θάρρους που χρειάζεται η ζωή “Είναι μηνύματα που αφορούν την ψυχή των παιδιών, την προσωπικότητά τους και τονίζω πάντα ότι πρέπει να ζουν ελεύθερα, όπως επίσης τελειώνω πάντα τις παραστάσεις μου λέγοντας ότι τα παιδιά αξίζουν τα πάντα και πρέπει να προσέξουμε το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό είναι το ζητούμενο” λέει η Ζωή Μαρίνου.

Στο τέλος κάθε παράστασης τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ήρωες της παράστασης  ενώ τους δίνεται ένα δωράκι, μια χάρτινη φιγούρα του θεάτρου σκιών που τη ζωγραφίζουν, την κόβουν και την ενώνουν, δημιουργώντας τον δικό τους ήρωα σκιών. Η Ζωή Μαρίνου θέλει να βλέπει τα παιδιά να γελούν, να φεύγουν από την παράσταση ευχαριστημένα και, αν γίνεται… να τη θυμούνται.  “Κλείνοντας τις παραστάσεις, βάζω πάντα τα παιδιά να λένε την κλασική ατάκα ‘να φάμε, να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε’. Αυτός ο ενθουσιασμός, εκείνης της στιγμής, είναι η πληρωμή μου” μας λέει και μοιράζεται μαζί μας το μεγάλο της όνειρο: “Στόχος μου είναι, και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, να φτάσω κάποτε σε ένα σημείο ώστε μπορώ να παίζω δωρεάν για όλα τα παιδιά. Ελπίζω κάποτε να το καταφέρω”.